Zobacz pełną wersję : H22A czy B18C4
Witam, mam pytanie takie jak w temacie, który silnik jest lepszy w Hondzie Civic VI coupe?
H22A jest mocniejszy, ale bardziej pytam pod kątem żywotności jak i kolejnych modyfikacji i zwiekszania mocy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Zwiększanie mocy i żywotność nie idą w parze. Pytanie jest bez sensu. Z odpowiednim budżetem i w jednym i w drugim zrobisz 500 koni. Ten mniejszy łatwiej włożyć.
Jak wyżej, B łatwiej włożyć bo jak kupisz kompletny swap + tylna łapa od ek4 to masz to w zasadzie P&P + elektryka/komputer.
H seria dochodzi koszt kupna/dorobienia customowych łap i półosi + elektryka/komputer. Silnik nie pasuje P&P. I mankament to półosie pod sporym kątem i miska olejowa niżej niż w b serii.
jesli chodzi o walory jezdne to wydaje mi sie ze h22 lepszy wiekszy moment i z nizszych obrotow zaczyna ciagnac , mozna kupic seryjne 200hp a z b18 na 200hp trzeba juz troche dlubnac ,
Mi sie wydaje ze B18 jest znowu bardziej elastyczne chodz H22 tez dobry silnik. Dobrze jakby sie ktoś wypowiedział kto miał oba te silniki który lepiej wybrac do ej6.
Fazi właśnie mam opcje kupna kompletnego silnika B18C4 z łapami, skrzynia, półosiami, kompem i cala elektryka.
To bierz i się nie zastanawiaj, jeżeli dostaniesz gwarancję na niego :)
Ja mam H22 w civicu, który jest weekendową zabawką ale w civicu, którym miałbym jeździć na co dzień to bym nie chciał tego silnika. Jak już to k serię, H22 potrafi wciągnąć sporo benzyny, ze względu na półosie pod sporym kątem, przeguby przy jeździe na wprost są tak ustawione jakbyś jechał cały czas po zakręcie. Dodatkowo jeżeli to ma być zrobione porządnie to warto powiesić to na dobrych łapach i półosie też dorobić porządnie albo kupić jakiś gotowy kit. H22 było przewidziane do pralki dlatego w civicu jest z tym trochę rzeźby. Trzeba ciąć w budzie, żeby zrobić lewarek na linki itd. itp.
B18 w zasadzie jest P&P jedynie trzeba wiązkę przerobić pod dane obd, które ma tym sterować no i mieć tylną łapę skrzyni biegów od ek4 bo z angielki mb6 nie pasuje(a tam seryjnie było b18c4).