Zobacz pełną wersję : Stuki przy skręconych kołach i inne terkotnięcie
1) Jadąc po rondzie (przy skręconych kołach w prawo) słychać stuki z okolic przedniego lewego koła.. Miał ktoś coś podobnego ? - pisałem wątku (http://civicklub.pl/forum/showthread.php?267709-dr%B1%BFek-kierowniczy) od drążku kierowniczym, ale zostało to bez odpowiedzi.. Moje pierwsze podejrzenie pada na drążek kierowniczy ale głowy nie dam sobie uciąć... jakieś pomysły co to może być... Wymieniłem (z innego powodu) przegub wewnętrzny przy tym kole - więc tą część można wykluczyć..
2) Inna przypadłość jaka dopadła UFOka to od czasu do czasu przy odpalaniu na zimnym silniku słychać takie tarcie, terkotanięcie... ale tylko przy samym momencie rozruchu... później jest już ok i nie zawsze to występuje..
3) I z innej beczki moja centralka od czujników parkowania posiada wtyki na trzy bolce od każdego czujnika... jak patrzę po w znanym portalu aukcyjnym to wszystkie czujniki mają wtyczki z 2 a nie 3 bolce.. Siadły mi czujniki i chcę sprawdzić czy jak podłączę inne czujniki to ożyje czyli będę wiedział co padło czujniki czy centralka - ale za cholerę nie widzę do dostania czujników z 3 pinami.. A czujniki mam takie (http://www.tuning1.com/info,5860)
Any ideas ?
Co do 1 to miałem podobny problem w ej9 i był do wymiany sworzeń akurat u mnie prego koła
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Co do Twojego ostatniego pytania to sam jestem ciekaw. Mam czujniki tylnie ale już "zniszczone" nie działają. Jak wrzucam wsteka to mam normalnie dźwięk i na tym wyświetlaczu wszystko działa jednak nie pokazuje przeszkody. Wydaje mi sie, ze jak jedna padnie to całość nie działa.
Ciekaw jestem czy wystarczy zmienić same czujniki i bedzie hulało. Na allegro jest tego mnóstwo po taniości. Muszę ogarnąć to u jakiegoś magika ;p
Co do Twojego ostatniego pytania to sam jestem ciekaw. Mam czujniki tylnie ale już "zniszczone" nie działają. Jak wrzucam wsteka to mam normalnie dźwięk i na tym wyświetlaczu wszystko działa jednak nie pokazuje przeszkody. Wydaje mi sie, ze jak jedna padnie to całość nie działa.
Ciekaw jestem czy wystarczy zmienić same czujniki i bedzie hulało. Na allegro jest tego mnóstwo po taniości. Muszę ogarnąć to u jakiegoś magika ;p
masz sam buzzer do czujników czy też "ekranik z diodami " ?
ja u siebie zanim doszedłem jakie mam czujniki zamontowane to zajęło mi to dwa dni i musiałem cały tył rozebrać, żeby do jednostki się dobrać.
U mnie przy jednym uszkodzonym czujniku inne działały prawidłowo, a czujniki miałem montowane w ASO w Kielcach przy zakupie auta
a co do 2 to na zimnym rozruchu często słychać zawory bo kilka sekund pracują na sucho, a jak dojdzie olej to jest cicho
2) wydaje mi się, że to chodzi o bendiks w rozruszniku. Pewnie w zimniejsze i wilgotniejsze dni to występuje? :)
masz sam buzzer do czujników czy też "ekranik z diodami " ?
ja u siebie zanim doszedłem jakie mam czujniki zamontowane to zajęło mi to dwa dni i musiałem cały tył rozebrać, żeby do jednostki się dobrać.
U mnie przy jednym uszkodzonym czujniku inne działały prawidłowo, a czujniki miałem montowane w ASO w Kielcach przy zakupie auta
mam ekranik z diodami, zamontowany z tyłu w podsufitce, nie wiem czy jest to robota aso czy poprzedni właściciel sobie gdzieś zamontował :) jeśli robota w ASO to pewnie czujniki Boscha i wheeey drogie :) próbowałem ich "nasłuchiwać" bo podobno można tak wyłapać czy działają, ale chyba mam za słaby słuch ;p
niestety nie mam warunków żeby wszystko z tyłu zdemontować :/
mam ekranik z diodami, zamontowany z tyłu w podsufitce, nie wiem czy jest to robota aso czy poprzedni właściciel sobie gdzieś zamontował :) jeśli robota w ASO to pewnie czujniki Boscha i wheeey drogie :) próbowałem ich "nasłuchiwać" bo podobno można tak wyłapać czy działają, ale chyba mam za słaby słuch ;p
niestety nie mam warunków żeby wszystko z tyłu zdemontować :/
jeżeli masz w podsufitce, to pewnie taki sam jak u mnie firmy Amervox ( zakładali je w ASO przy zakupie auta )
http://www.bartex-caraudio.pl/images/parktronik/CZUJ-Amer_Stand.jpg
jeden czujnik kosztuje około 95zł, jak kupiłem przez oficjalną ich stronę. Z wymianą trochę zabawy jest, bo trzeba zderzak zrzucać :)
U mnie to z wnętrza wygląda tak:
https://zapodaj.net/1deb2523f3a6b.jpg.html
https://zapodaj.net/b56d92a37c1b4.jpg.html
1. Przeguby zew
2. Bendix
Czyli nr 1 mamy - zamówiłem przegub zewn.
Nr 2 jeżeli ten bendix się tak zachowuje to do wymiany/przesmarowanie (jak się da) czy nie ruszać tego ?
3) - moje czujniki są coś a'la viviuska - jest ten ekranik z diodami który piszczy przy wrzucaniu wstevcznego - zakładam że centralka działa skoro piszczy tylko zaniemógł któryś z czujników. I pozostaje kwestia czy idzie podłączyć czujnik z dwoma pinami których jest ogrom na alledrogo czy szukać takiego na 3 piny które są w cenach wiele droższych i jest ich jak na lekarstwo...
Czyli nr 1 mamy - zamówiłem przegub zewn.
3) - moje czujniki są coś a'la viviuska - jest ten ekranik z diodami który piszczy przy wrzucaniu wstevcznego - zakładam że centralka działa skoro piszczy tylko zaniemógł któryś z czujników. I pozostaje kwestia czy idzie podłączyć czujnik z dwoma pinami których jest ogrom na alledrogo czy szukać takiego na 3 piny które są w cenach wiele droższych i jest ich jak na lekarstwo...
do tych moich są dedykowane czujniki niestety, które kosztują 90zł za sztukę :( inne nie pasują bo sprawdzałem te tanie po 70zł z wyświetlaczem ( mam takie w drugim aucie, równie dobre są jak te w Hondzie :D )
Jak będziesz sam wymieniał to powiedz czy jest z tym dużo roboty
3) czujniki sprawdzisz w jeden sposób. Wrzuć wsteczny, podejdź do czujnika i nachyl nad nim ucho i machaj powoli ręką, jeżeli będzie pykał podczas napotkania przeszkody to znaczy że działa, jeżeli nie pyka to znaczy że do wymiany. Ja polecam zestaw, kamerkę w rejestrację plus lusterko z wyświetlaczem lcd. Ja mam coś takiego u siebie i jestem mega zadowolony, jak dobrze się ustawi kamerkę to można dojechać nawet 1cm do zderzaka
1) Jadąc po rondzie (przy skręconych kołach w prawo) słychać stuki z okolic przedniego lewego koła.. Miał ktoś coś podobnego ? - pisałem wątku (http://civicklub.pl/forum/showthread.php?267709-dr%B1%BFek-kierowniczy) od drążku kierowniczym, ale zostało to bez odpowiedzi.. Moje pierwsze podejrzenie pada na drążek kierowniczy ale głowy nie dam sobie uciąć... jakieś pomysły co to może być... Wymieniłem (z innego powodu) przegub wewnętrzny przy tym kole - więc tą część można wykluczyć..
Ad.1 Sworzeń wahacza. W swoim i dwóch ufokach w rodzinie było dokładnie to samo, tyle że z prawej strony. Niestety wymienić trzeba cały wahacz. Chyba w sedanie da się wymienić sam sworzeń.