PDA

Zobacz pełną wersję : bardzo głośne pikanie w samochodzie podczas jazdy CIVIC VIII r18a2

nakeddenim
09-04-17, 00:32
Witam, spotkało mnie dzisiaj dość nietypowe ( przynajmniej dla mnie ) oraz iście wkur***jące zjawisko ( jak odpalicie filmik, to zrozumiecie, że to nie tylko już denerwuje ), mianowicie coś bardzo głośno pika w samochodzie. Problem pojawił się, kiedy po około 3-4 godzinnym postoju wsiedliśmy ze znajomymi do samochodu. Przekręciłem jak zwykle kluczyk na pozycję zapłonu i nagle pojawiło się bardzo głośne pikanie. Wyjąłem kluczyk ze stacyjki, jeszcze raz włożyłem, pikanie nie ustąpiło. Spróbowałem odpalić - nic... zero reakcji na wciśnięty przycisk start. Po kilku razach udało mi się odpalić, ale pikanie nie znikało, dopiero po jakiś kilku kilometrach na chwilę ustało. Stwierdziliśmy, że zatrzymamy się na najbliższym możliwym zjeździe żeby wspólnie "pomyśleć nad problemem" ( wiadomo jak to jest odwozić podpitych znajomych - każdy jest znawcą... ). Oni wysiedli z samochodu, ja spróbowałem odpalić - znów to samo, dopiero za którymś razem, jak już przestało na chwilę pikać autko odpaliło. Cały czas podczas owego dźwięku miga/pali się czerwona dioda ( napisałem miga/pali, bo raz się pali ciągle a raz miga...). Samochód normalnie jedzie, nie wyskakują żadne kontrolki, nie traci mocy itp...Honda wyposażona jest w instalację gazową, ale od czasu wymiany upg nie jeżdżę na gazie - silnik gaśnie na wolnych obrotach, ale to już osobny temat, zapewne kwestia regulacji, którą planowałem zrobić niedługo u gazownika wraz z przeglądem.

Silnik podczas nagrywania video normalnie pracował.

https://www.youtube.com/watch?v=TKwq_0dl808&feature=youtu.be

Na koniec dodam, że jak dojechałem do domu i wyłączyłem motor, po krótkiej chwili spróbowałem odpalić - poszło normalnie, tylko to pikanie pojawiło się po przekręceniu kluczyka na pozycję zapłonu ale ustało po kilku piknięciach. Co to może być?

PS. Dioda nie jest oryginalna, od zawsze sądziłem, że to alarm, ale teraz to już trochę zgłupiałem...

mateusz199
09-04-17, 21:40
Wyciągnij bezpiecznik od instalacji lpg. :) szukaj go w okolicach sterownika lpg.