Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyciek

LEVY75
03-04-17, 21:22
Witam
Mam pytanie czego się mogę spodziewać ...
Sprecyzuje
Od kilku dni moja HANKA zaczęła znaczyć teren :/ nie mam kanału więc nie mam jak sprawdzić ale oleju nie gubi, minimalnie spała ale jak na 16 latke to pali go mniej niż niejeden szesnastolatków fajek [emoji14]
Poprzedni właściciel naprawiał pompę wspomagania z tego co wiem , fakt że minimalnie płynu ze stanu zeszło ( uzupełniłem ) natomiast jak zajrzałem pod auto to cała miska jest zabryzgana i teraz pytanie...
Czy jest możliwe żeby nieznaczny wyciek płynu od wspólny tak dół silnika zapaskudzil czy jakaś nieszczelność przy misce olejowej.
Na co się raczej nastawiać ?
Póki co jestem w trakcie zmiany pracy więc nie chce szastac kasa na jakieś przeglądy u mechanika. Teraz powoli zbieram tiele bo czeka mnie wymiana rozrządu ( już mam kpl na szczęście ) zostały filtry i oleje więc na co jeszcze się nastawić bo chciałbym to ogarnąć za jednym zamachem. Umyć silnika nie mam za bardzo gdzie .. na ręcznej myjce nie zaryzykuje bo jeszcze mi ekologię naślą a pod domem nie mam jej jak podnieść na tyle by bezpiecznie to zrobić przy okazji nie niszcząc trawnika
Jakieś rady ?
Będę wdzieczny

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ps. Hanka aerodeck z 2 litrowym klekotem

pafels
03-04-17, 22:01
pewnie uszczelka misko olejowej, po tylu latach to juz nie uszczelka tylko kawałek twardego plastiku. sprawdź też przy okazji rury od turbo, masz w tym wynalazki intercooler?

LEVY75
03-04-17, 22:14
Dzięki za odpowiedź . Jak uszczelka to było by pół biedy . No mam, Myślisz że wąż może być kiepski? W sumie niby turbo jest ale jakby go nie bylo:/

pafels
03-04-17, 23:18
często w dieslach puszczają węże przy turbo, u mnie też się poci w tamtych okolicach :). nie mam kompletnie pojęcia na temat tego diesla, ale przejrzałbym wężyki od podciśnień, czy sztanga chodzi lekko i czy zawór podciśnienia działa. zajrzyj do warto zajrzeć do dolotu czy nie ma tam zbyt dużo oleju

LEVY75
04-04-17, 09:03
Dzięki raz jeszcze.
Muszę po znajomych popytać kto ma kanał bo wejść pod hanie trzeba i będę dzialal