Zobacz pełną wersję : Jak wyjać Alternator w EK4?? (B seria)
Jak w temacie :mad:
wyjmował ktoś ??
silnik b16 i jest tam naprawdę mało miejsca coby go wyjmać...
w manualu jest tylko o odkręceniu mocowań alternatora ale ja tam nie widzę opcji ani w górę ani w dół ostatecznie półoś trza wyjąć i przejdzie.. ale może da się jakoś inaczej ??
kuba_guzik110
08-09-08, 23:28
Ja mam d16z6 i alternator wyjmowałem dołem. Jak masz kanał, to nie ma problemu jest przy tym torszke zabawy, ale wyjdzie :) odkręcasz jedna śrubę górną, jedna dolną alternatora odłączasz wtyczkę i alternator wyciągasz dołem. Jeśli chcesz mam nówkę sztukę na sprzedaż :)
I małą reklama :P Moja firma zajmuje się sprzedażą rozruszników i alternatorów jeśli ktoś coś potrzebuje proszę pisać
jak dobrze pokombinujesz to wyjdzie dołem....
trzeba sie sporo ginmnastykować i kręcić nimale w "którymś" połozeniu wychodzi....
wczoraj było ciemno ale moze dzisiejsze slońce mnie oświeci ;)
a nawiasem wiem ze alternator powoduje mi szumy i swisty w cb i cd ci tam mogło paść ??
sprawdź wszystkie kable masowe, czasem jak jakiś gnije i niekontaktuje to tak jest, prawdą również jest że alternatory w hondach mocno sieją
w sumie na darmo wyjmowałem... ale nie widziałem opcji by wyjąć go bez wypinania półosi ze szkrzyni... jak ktos wymyślił coś innego to pisać, moze pomorze :)
A masz jakieś filtry na zasilaniu cb i cd? Jak nie to może coś dokup i spróbuj przez to je puścić. Jakie masz napięcie w instalcji przy zgaszonym i włączonym silniku?
Lcfr a wyjmowałes osobiscie alternator czy tylko z opowiesci???bo mnie też czeka wyjecie i ni cholerki nie mam pojecia jak go wyciągnąc:(
Mnie CB tez łapało szumy od alternatora, swist taki jakbym mial turbine:D zalozylem filtr pomiedzy radiem a wtyczka zapalniczki i szumy ustaly, takze w razie czego polecam, bo tak jak pisal Kenny, alternatory w civicach mocno sieja...
Alternator napewno wychodzi dołem. Wiem, że masz B16 ale napiszę, że u siebie D15B2 wyjęcie go zajęło mi ok 3 godziny, tyle właśnie z kanału sie z nim pi*******em, aż w końcu w pewnym położeniu wypadł. A miałem zamiar już rozkręcać wydech i półoś ze skrzyni wyciągać. Tak, że kombinuj, napewno wyjdzie.
Wiem, że w manualu też piszą, że dołem się go wyciąga.
EDIT: a teraz doczytałem, że usterka nie znikła, jeśli tak to kup jakiś dobry filtr powinno pomódz.
W B16A2 nie da rady wyjac bez rozkręcania dołem trzeba wyjąć półoś albo góra odkręcić pompe ham.
ja siebie z b18 wyciągałem góra szybciej niż dolę musiałem tylko odkręcić listwę paliwowo i górna łapę alternatora i tyle
dałem sobie rade ale bez wyjecia półośki nie wyjmie sie bynajmniej dołem ale polecam wyciągać górą idzie naprawdę szybko.