Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : błąd "PO 172"

bibio
08-09-08, 20:09
Witam wszystkich.

Na poczatku nadmienie,iż korzystałam z wyszukiwarki i nie znalazlam tego błedu...a wiec zakładam nowy temat:)
Od pewnego czasu,auto stracilo na mocy,co daje sie wyczuc juz na dwojce!!Poszarpuje sobie czasem,a na pozostalych biegach nie przyspiesza tylko sie rozpedza;)

Po podłaczeniu do kompa u elektryka wyskoczylo takie cóś: "PO 172 .System too rich"- przy wlączonym zapłonie.Przy pracy silnika,stwierdzil ,ze sonda w ogóle nie pracuje!!!
Nie zapalila mi sie ani razu kontrolka checkengine.
Po resecie kompa nie zauwazylam poprawy.
Elektryk sugeruje wymiane sondy Lamba,ale jak sie wstepnie zorientowalam do D15Z1 ,5- zyłowa trudno znalezc za rozsadne pieniadz.Ale! czy aby to na pewno sonda???

Prosze o porady doswiadczonych hondziarzy.
serdecznie pozdrawiam

jero11
08-09-08, 20:57
po co podłączyłeś pod komputer skoro Honda ma samodiagnostykę?? wtedy prędzej dojdziesz jaki to błąd i co zrobić.

bibio
09-09-08, 20:11
czesc.
wiem ,ze mozna zrobic samodiagnostyke,ale u mnie nie pali sie kontrolka check engine i ani razu sie nie zapalila,a auto nie ma mocy:(:(:(. Zreszta czy jest jakas roznica w diagnozowaniu błedów?czy to przez samodiagnostyke czy przez kompa?
Fakt jest taki ,ze auto nie ma mocy i tu jest problem, a z 90 koni połowa chyba zdechla...
pozrawiam

po co podłączyłeś pod komputer skoro Honda ma samodiagnostykę?? wtedy prędzej dojdziesz jaki to błąd i co zrobić.

jero11
09-09-08, 20:35
skoro się nie świeci to sprawdź czy ktoś celowo nie odciął przewodu gdzieś przy kompie, ewentualnie spaliła się żaróweczka. Po kodach z samodiagnostyki prędzej się dojdzie co i jak;)

kenny
14-09-08, 22:13
check powinien się zapalać na chwilę każdorazowo po włączeniu stacyjki, sprawdź czy ktoś nie podłączył kontrolki checka pod kontrolkę ciśn oleju, bo to znany myk wśród handlarzy