PDA

Zobacz pełną wersję : Alufelgi na lato z et30 - podejdą do VII gen??

szarmx
28-03-17, 08:53
Czesc.
Mam Civica VII gen, 5d HB z 2004r. Wyczytałem na forum że felgi powinny mieć et 45 żeby wszystko było cacy. Problem jest w tym, że znalazłem fajne alusy Hondy, które jeździły wcześniej na Hondzie Civic V gen też w hb.

Te felgi mają 6.5 cała i et 30.
Nie chcę tuningowac mojej Hondy bo to auto rodzinne, poza tym mam 1.4 pod maską więc nawet gleby nie ma.
Czy zakładając odpowiednie opony te felgi nie będą obcieraly mi o nadkole?
Ma ktoś z was założone podobne u siebie?

SimplyClean
28-03-17, 08:56
http://uniwers.vot.pl/et/

Tutaj masz kalkulator, wpisz parametry obecnych felg i tych nowych. Pokazuje jak bardzo koło będzie wystawać w porównaniu do poprzednich :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

szarmx
28-03-17, 13:36
Wyszlo mi cos takiego. Jest 9mm poza obrys nadkola czy 9mm "na zewnatrz" wzgledem felgi z et 45? jak mam to rozumiec?

https://images81.fotosik.pl/466/2f3a61ba9e3650e6.jpg

SimplyClean
28-03-17, 13:41
To znaczy ze felga będzie 9mm bliżej rantu błotnika - myśle ze nie powinno nic trzeć. Do tego wystarczy dobrze dobrać oponę, tak aby balon nie był szerszy niż sama felga. To już łatwo w Google znajdziesz jak dobrać oponę.

szarmx
28-03-17, 13:55
a orientujesz sie kolego jakie et powinno byc w Civicu V gen?
Ja szukam i szperam i nie ma tak jasno okreslonego jak tutaj, na tym forum dla VII gen.
Gosciu co sprzedaje te felgi mowi ze jezdzil na nich w V gen i bylo ok. poza tym tutaj widac ze felga jest wezsza niz standardowa o pol cala wiec ciagle mam nadzieje ze by sie u mnie wpasowala :D

SimplyClean
28-03-17, 14:11
Oj Vgena dawno temu miałem ale już nie pamietam jakie felgi włożyłem, nie chce wprowadzić cię w błąd. Felga na pewno wejdzie z tego co widać na screenie, pytanie tylko czy nie będzie obcierać o błotnik, to możesz sprawdzić idąc pod samochód i zmierzyć czy te 9mm szerzej to nie będzie za dużo. Jeśli auto nie jest w żaden sposób obniżone nic nie powinno trzeć. Szerokość felgi tutaj jest nadrobiona ET, jak widzisz na zdjęciu - od wewnętrznej strony robi ci się 2cm więcej miejsca. Czyli prościej - jest węższa ale bardziej wysunięta na zewnątrz (wszystko w porównaniu do obecnej).

szarmx
28-03-17, 14:30
O tym wlasnie mowie, wezsza felga ale bardziej na zewnatrz.
wezme jakas miarke i faktycznie przyloze do felgi stalowej ktora mam teraz i zobacze co z tego wyniknie

romekex
01-04-17, 22:15
5 6 gen tez mialy stalowki et 45 sam kladlem z vw z et 38 zeby nie byly tak schowane w nadkole z tym ze stalowka 6 j 14 i 6 gen , powinno ci to wejsc jak bedziesz kupowal opony to kup 185 60 badz 195 60 i ci wejdzie na spoko nawet do 1,4 to bym 185 wolal ale to moje zdanie , ( mniejsze opory wiekszy komfort na koleinach itp)