Zobacz pełną wersję : Swap czy remont??
streetracer
08-09-08, 12:34
Aktualnie mam silnik 1.4 90KM na gazie i nie zazekałem. do czasu. z dnia na dzien zaczał mi wpierdalac olej jak po*****y.jak wyjezdzam z garazu to nic nie widze do tyłu bo tak dymi.I najprawdopodobniej poszły mi pierscienie uszczelniacze i jesli bedzie bardzo wytarty tunel gdzie tłok chodzi to nie ma najmniejszego sesu naprawiac.I chce kupic silnik 1.6 V-TEC D16 i nie wiem czy okablowanie tez bede musiał zmieniac czy moge zostawic z 1.4 i czy te V-TEC chodzi w miare na gazie (sekwencja)??
Swapuj. Ja bym tak zrobił.
Powiedz mi bo ciekaw jestem, przyjakim przebiegu wysrał Ci się silnik?
streetracer
08-09-08, 13:08
mam przejechane 193tys. i nagle go szlak trafił co mnie zdziwiło strasznie.auto mam juz jakies 7miechow i nie zazekalem. chodzil płynnie cicho az tu nagle duup. mam chrapke na tego swapa ale boje sie zebym nie kupił znow jakiegos niepewnego silnika
Powiem Ci, że nie ma czego się obawiać jeżeli spokojnie poszukasz i nie będizesz robił nic na wariata.
To nie jeste wymiana klocków coprawda ale jak widzisz po forum, mnóstwo ludzi robi SWAPy i jakoś nie narzekają ;)
najlepiej kupić motor znajdujący się jeszcze w aucie, masz opcję sprawdzenia, przejażdżki itp. Na spokojnie napewno da sie znaleźć dobry silnik :)
Powodzenia
Dziwna sytuacja, znajomy ma d14a4 o przebiegu 212 tys, dostaje po dupie od samego pcozatku i nadal chodzi jak marzenie..., nie kombinowales cos z dolotem ?? Nie masz jakiego badziewnego filtra ?? Moze sie jakis syf dostal ?? Jaki olej zalewasz i czy sprawdasz jego stan, mzoe to zaniedbales i przez jakis czas jezdziles na bardzo niskim poziomie oleju, moze jakies chu... paliwo zalaes, sam juz nie wiem co jeszcze.... :). Ten dym jakiego jest koloru ??
Tak juz pozatym to ja tez bym swapowal, tylko kup silnik od sprawdzonego sprzedawcy, np. kogos z dzialu gielda, moze wyjdzie cie to troche dorzej, ale bedziesz mial pewnosc ze Ci nikt motodoktora wczesniej nie zalal tylko na sprzedaz ;).
streetracer
08-09-08, 22:49
tez czasem lubie sobie poswirowac autem i czasami ponizej 4tys. obr. nie schodzi. Ale co jak co o auto to ja sie staram dbac i regularnie wymieniam olej sprawdzam stan oleju itd. co prawda filtr mam stoszkowy ale dobry i tez do czyszcze. ale doszlem do wniosku ze raczej bede swapował. na poczatku bylo fajnie ale teraz te 90Km mnie nie zadowala:D co innego jak bedzie 125KM to juz inna jazda
Rob swapa.Wywalisz na porzadny remont kolo 1,5 tys a dalej bedziesz mial d14 ktore zajezdzisz.Seryjne d16 ma na starcie o 35km wiecej wiec bedziesz mial niezawodna serie i frajde z jazdy :D
Zed dobrze prawi, nic nie modeluj, szukaj silnika ktorego mozesz posluchac odpalic, i sie karnac i bedzie miodek, zawsze Ci sie tamten moze wysrac , ale to juz nic nie poradzisz
streetracer
10-09-08, 13:41
Panowie jeszcze jedno pytanko...juz raczej jestem zdecydowany na tego SWAPA i chce kupic silnik kompletny. Jak juz mowiłem 1.6 V-Tec D16 i chciałbym to zrobic w sam. jakie takie pojecie mam wiec mysle ze nie powinno byc wiekszych problemow?? czy moge sie nadziac na jakies niespodzianki??
kupowanie samemu to nie jest jakis wiekszy wyczyn. co Cie moze zaskoczyc? wzrost lub karnacja sprzedawcy. moze cena.
On chyba chce sam wymienić silnik :D
kupowanie samemu to nie jest jakis wiekszy wyczyn. co Cie moze zaskoczyc? wzrost lub karnacja sprzedawcy. moze cena.
no nie bedac tutaj stronniczym, sa karnacje od ktorych bym sie bal ;/
aaa... to niech napisze ze sam chce zrobic swapa. narazie napisal ze sam chce kupic.
a o swapowaniu to juz bylo jak mnie pamiec nie myli.
streetracer
11-09-08, 15:18
To chyba jest logiczne....nie pojade z 5 mechanikami zeby silnik kopowac co nie. Wiadomo ze chodzi mi o swapa.Czy samemu dam rade
jeśli masz odrobinę pojęcia to bez żadnych problemów sobie poradzisz
Na początek to oblookaj na jakim obd jeździ twoje d14. Jak jest na OBD2 to bajka bo nie zależnie czy kupisz D16Z6/Y2 na obd1 to obejdziesz to prosto przejściówka lub zakupisz D16Y8 na obd2 poprowadzisz pare kabelków np do vteca i będzie mało roboty z elektryką. Natomiast jeżeli masz takie nie wiadomo co to czyli ODB ni to 1 ni 2 tak jak ja to będzie dużo roboty chyba że znajdziesz magika dobrego. Ja mam taki problem silnik leży od 1.5 miesiąca i nie ma kto tego w rozsądnych pieniądzach ogarnąc. W tej chwili czekam na termin bo niestety swap miał być jutro i pozostało znowu czekać tydzień bo mój magik nie zdążył z robota :/. Jeżeli chodzi o kupno silnika to polecam gościa "poplawszy" na allegro poszukaj ja od niego kupowałem silnik był w samochodzie oblookałem sobie mały przebieg i po obadaniu wygląda na zrdrowy przebieg niecałe 100tys km :) Zobaczymy jeszcze jak wkońcu znajdzie się w aucie, ale muszę być dobrej myśli bo już mnie szlak trafia od 1.5 miesiąca :/
x-tygrysek-x
11-09-08, 22:15
hehe co do takich ludzi co kupuja silnik i potem zaczynają swapa robić :D to pare dni temu sprzedałem swap d16y8, kolo kupił, zawiózł "majstrowi" który miał to włożyć do ej9 d14a4.
nom i problem się zaraz pojawił bo zaczeli do mnie kupcy wydzwaniać że w zestawie swapa nie ma kompletnej wiązki KABINOWEJ :D bez której niby ten swap jest niemozliwy :/
ręce mi opadły bo majster nawet nie wiedział co to jest obd, i ogólnie uparł się że będzie przekładał calą wiązke od dawcy, i to jeszcze z anglika przedłużając po koleji każdy kabelek pod deską.
sory że się rozpisałem, ale jak kompletnie nie masz o tym pojęcia to się za to nie bież bo będzie śmiechowo :D
powodzenia ;)
Coś o tym wiem zresztą sam widziałeś jak miałem namodzone wkłądajć D16y8 do V gena przez człowieka a nawet ludzi którzy nie mieli pojęcia co robili. Deske zdjeli wszystko posieli kleili itp . A to przez pół roku.
streetracer
12-09-08, 16:02
nie no mysle ze sobie poradze. Jak juz wspominałem "noga" w tychsprawach nie jestem wiec jakos dam rade. Mam brata ktory w tych sprawach tez siedzi od dawna i tez sie dobrze zna na tym, wiec damy rade. Chodzi mi o to zeby z kosztow troche zleciec i zeby sobie sammemu to zrobic,a wiadomo ze jak sie zrobi cos samemu to bardziej cieszy:>a swapa mam zamiar pod koniec Pazdziernika robic bo wesele wypadło i auto bedzie potrzebne. Jakos tym moim kaszlokiem do tego czasu dojezdze;p
kolo kupił, zawiózł "majstrowi" który miał to włożyć do ej9 d14a4.
nom i problem się zaraz pojawił bo zaczeli do mnie kupcy wydzwaniać że w zestawie swapa nie ma kompletnej wiązki KABINOWEJ :D bez której niby ten swap jest niemozliwy :/
ręce mi opadły bo majster nawet nie wiedział co to jest obd, i ogólnie uparł się że będzie przekładał calą wiązke od dawcy, i to jeszcze z anglika przedłużając po koleji każdy kabelek pod deską.
Hehe ja zrobiłem podobnie w sensie że najpierw kupiłem i potem zaczołem kąbinować co dalej ale obojętnie co bym kupił oprocz d14a4 i tak by trzeba było kąbinować z kabelkami. A ten Majster to przez duże M bo jak chce przekładać cała wiązke kabinową to życze mu powodzenia i duuużo czasu i szczęcia przy składaniu tego w całośc. Przy tym swapie wystarczy położyć nową wiązke silnikową od dawcy i poprzerabiać istniejąca kabinową dodając pare kabelków :) Naszczęście mam kogoś kto mi to zrobi dobrze bo ma takie przekładki już za sobą. Z którego roku jest twoj Cif ? Ogólnie to zobacz jakiego masz kompa (ile ma wtyczek).
jak sie znasz na tym, masz pojecie, Twoj bratoszwagier tez ma pojecie to sobie poradzicie. silniki wskakuja sztuka w sztuke. dłubanina jest z elektryką. a jeszcze jak masz anglika to nikt nie wie co tam zastaniesz.
streetracer
14-09-08, 06:34
a jak wyglada później sprawa z dokumentami ??
W końcu zmieni się pojemność auta..:rolleyes:
Silnik jako część wymienna w sumie w dowodzie nowym nie widnieje rubryka na numery silnika więc co tu się ujawniać :)
ubezpieczyciel jak sie dopatrzy to zapomnij o jakimkolwiek odszkodowaniu.
To idąc tą drogą, można "zalegalizować" przecież chyba SWAPa... Pieprzenia trochę ale nie wierzę, żeby sie nie dało.
no oczywiscie ze mozna. co więcej - robi się tak.
streetracer
16-09-08, 17:31
Pati mógłbyś napisac cos bardziej szczegółowego ?? :D
streetracer
18-09-08, 12:09
KAKTUSR....wspomniałes kiedys ze mam oblukac na jakim OBD jezdzi moja hania. Szczerze mowiac to mnie zaskoczyłes z tym OBD bo pierwszy raz słysza takie cos.I mowiac szczerze nie wiem co to jest ani jak to oblukac:rolleyes: