PDA

Zobacz pełną wersję : Swap czy remont??

streetracer
08-09-08, 12:34
Aktualnie mam silnik 1.4 90KM na gazie i nie zazekałem. do czasu. z dnia na dzien zaczał mi wpierdalac olej jak po*****y.jak wyjezdzam z garazu to nic nie widze do tyłu bo tak dymi.I najprawdopodobniej poszły mi pierscienie uszczelniacze i jesli bedzie bardzo wytarty tunel gdzie tłok chodzi to nie ma najmniejszego sesu naprawiac.I chce kupic silnik 1.6 V-TEC D16 i nie wiem czy okablowanie tez bede musiał zmieniac czy moge zostawic z 1.4 i czy te V-TEC chodzi w miare na gazie (sekwencja)??

sublove
08-09-08, 12:48
Swapuj. Ja bym tak zrobił.
Powiedz mi bo ciekaw jestem, przyjakim przebiegu wysrał Ci się silnik?

streetracer
08-09-08, 13:08
mam przejechane 193tys. i nagle go szlak trafił co mnie zdziwiło strasznie.auto mam juz jakies 7miechow i nie zazekalem. chodzil płynnie cicho az tu nagle duup. mam chrapke na tego swapa ale boje sie zebym nie kupił znow jakiegos niepewnego silnika

sublove
08-09-08, 13:29
Powiem Ci, że nie ma czego się obawiać jeżeli spokojnie poszukasz i nie będizesz robił nic na wariata.
To nie jeste wymiana klocków coprawda ale jak widzisz po forum, mnóstwo ludzi robi SWAPy i jakoś nie narzekają ;)
najlepiej kupić motor znajdujący się jeszcze w aucie, masz opcję sprawdzenia, przejażdżki itp. Na spokojnie napewno da sie znaleźć dobry silnik :)
Powodzenia

nitro20
08-09-08, 14:00
Dziwna sytuacja, znajomy ma d14a4 o przebiegu 212 tys, dostaje po dupie od samego pcozatku i nadal chodzi jak marzenie..., nie kombinowales cos z dolotem ?? Nie masz jakiego badziewnego filtra ?? Moze sie jakis syf dostal ?? Jaki olej zalewasz i czy sprawdasz jego stan, mzoe to zaniedbales i przez jakis czas jezdziles na bardzo niskim poziomie oleju, moze jakies chu... paliwo zalaes, sam juz nie wiem co jeszcze.... :). Ten dym jakiego jest koloru ??

Tak juz pozatym to ja tez bym swapowal, tylko kup silnik od sprawdzonego sprzedawcy, np. kogos z dzialu gielda, moze wyjdzie cie to troche dorzej, ale bedziesz mial pewnosc ze Ci nikt motodoktora wczesniej nie zalal tylko na sprzedaz ;).

kRimOs
08-09-08, 14:38
poprostu VTEC :)

streetracer
08-09-08, 22:49
tez czasem lubie sobie poswirowac autem i czasami ponizej 4tys. obr. nie schodzi. Ale co jak co o auto to ja sie staram dbac i regularnie wymieniam olej sprawdzam stan oleju itd. co prawda filtr mam stoszkowy ale dobry i tez do czyszcze. ale doszlem do wniosku ze raczej bede swapował. na poczatku bylo fajnie ale teraz te 90Km mnie nie zadowala:D co innego jak bedzie 125KM to juz inna jazda

zed
09-09-08, 12:48
Rob swapa.Wywalisz na porzadny remont kolo 1,5 tys a dalej bedziesz mial d14 ktore zajezdzisz.Seryjne d16 ma na starcie o 35km wiecej wiec bedziesz mial niezawodna serie i frajde z jazdy :D

tomcyk
09-09-08, 12:57
Zed dobrze prawi, nic nie modeluj, szukaj silnika ktorego mozesz posluchac odpalic, i sie karnac i bedzie miodek, zawsze Ci sie tamten moze wysrac , ale to juz nic nie poradzisz

streetracer
10-09-08, 13:41
Panowie jeszcze jedno pytanko...juz raczej jestem zdecydowany na tego SWAPA i chce kupic silnik kompletny. Jak juz mowiłem 1.6 V-Tec D16 i chciałbym to zrobic w sam. jakie takie pojecie mam wiec mysle ze nie powinno byc wiekszych problemow?? czy moge sie nadziac na jakies niespodzianki??

Pati
10-09-08, 15:37
kupowanie samemu to nie jest jakis wiekszy wyczyn. co Cie moze zaskoczyc? wzrost lub karnacja sprzedawcy. moze cena.

Free
10-09-08, 21:53
On chyba chce sam wymienić silnik :D

tomcyk
10-09-08, 23:33
kupowanie samemu to nie jest jakis wiekszy wyczyn. co Cie moze zaskoczyc? wzrost lub karnacja sprzedawcy. moze cena.

no nie bedac tutaj stronniczym, sa karnacje od ktorych bym sie bal ;/

Pati
11-09-08, 08:59
aaa... to niech napisze ze sam chce zrobic swapa. narazie napisal ze sam chce kupic.

a o swapowaniu to juz bylo jak mnie pamiec nie myli.

streetracer
11-09-08, 15:18
To chyba jest logiczne....nie pojade z 5 mechanikami zeby silnik kopowac co nie. Wiadomo ze chodzi mi o swapa.Czy samemu dam rade

monley
11-09-08, 20:15
jeśli masz odrobinę pojęcia to bez żadnych problemów sobie poradzisz

kaktusr
11-09-08, 21:15
Na początek to oblookaj na jakim obd jeździ twoje d14. Jak jest na OBD2 to bajka bo nie zależnie czy kupisz D16Z6/Y2 na obd1 to obejdziesz to prosto przejściówka lub zakupisz D16Y8 na obd2 poprowadzisz pare kabelków np do vteca i będzie mało roboty z elektryką. Natomiast jeżeli masz takie nie wiadomo co to czyli ODB ni to 1 ni 2 tak jak ja to będzie dużo roboty chyba że znajdziesz magika dobrego. Ja mam taki problem silnik leży od 1.5 miesiąca i nie ma kto tego w rozsądnych pieniądzach ogarnąc. W tej chwili czekam na termin bo niestety swap miał być jutro i pozostało znowu czekać tydzień bo mój magik nie zdążył z robota :/. Jeżeli chodzi o kupno silnika to polecam gościa "poplawszy" na allegro poszukaj ja od niego kupowałem silnik był w samochodzie oblookałem sobie mały przebieg i po obadaniu wygląda na zrdrowy przebieg niecałe 100tys km :) Zobaczymy jeszcze jak wkońcu znajdzie się w aucie, ale muszę być dobrej myśli bo już mnie szlak trafia od 1.5 miesiąca :/

x-tygrysek-x
11-09-08, 22:15
hehe co do takich ludzi co kupuja silnik i potem zaczynają swapa robić :D to pare dni temu sprzedałem swap d16y8, kolo kupił, zawiózł "majstrowi" który miał to włożyć do ej9 d14a4.

nom i problem się zaraz pojawił bo zaczeli do mnie kupcy wydzwaniać że w zestawie swapa nie ma kompletnej wiązki KABINOWEJ :D bez której niby ten swap jest niemozliwy :/
ręce mi opadły bo majster nawet nie wiedział co to jest obd, i ogólnie uparł się że będzie przekładał calą wiązke od dawcy, i to jeszcze z anglika przedłużając po koleji każdy kabelek pod deską.

sory że się rozpisałem, ale jak kompletnie nie masz o tym pojęcia to się za to nie bież bo będzie śmiechowo :D
powodzenia ;)

gruby1983
12-09-08, 13:22
Coś o tym wiem zresztą sam widziałeś jak miałem namodzone wkłądajć D16y8 do V gena przez człowieka a nawet ludzi którzy nie mieli pojęcia co robili. Deske zdjeli wszystko posieli kleili itp . A to przez pół roku.

streetracer
12-09-08, 16:02
nie no mysle ze sobie poradze. Jak juz wspominałem "noga" w tychsprawach nie jestem wiec jakos dam rade. Mam brata ktory w tych sprawach tez siedzi od dawna i tez sie dobrze zna na tym, wiec damy rade. Chodzi mi o to zeby z kosztow troche zleciec i zeby sobie sammemu to zrobic,a wiadomo ze jak sie zrobi cos samemu to bardziej cieszy:>a swapa mam zamiar pod koniec Pazdziernika robic bo wesele wypadło i auto bedzie potrzebne. Jakos tym moim kaszlokiem do tego czasu dojezdze;p

kaktusr
12-09-08, 17:59
kolo kupił, zawiózł "majstrowi" który miał to włożyć do ej9 d14a4.

nom i problem się zaraz pojawił bo zaczeli do mnie kupcy wydzwaniać że w zestawie swapa nie ma kompletnej wiązki KABINOWEJ :D bez której niby ten swap jest niemozliwy :/
ręce mi opadły bo majster nawet nie wiedział co to jest obd, i ogólnie uparł się że będzie przekładał calą wiązke od dawcy, i to jeszcze z anglika przedłużając po koleji każdy kabelek pod deską.

Hehe ja zrobiłem podobnie w sensie że najpierw kupiłem i potem zaczołem kąbinować co dalej ale obojętnie co bym kupił oprocz d14a4 i tak by trzeba było kąbinować z kabelkami. A ten Majster to przez duże M bo jak chce przekładać cała wiązke kabinową to życze mu powodzenia i duuużo czasu i szczęcia przy składaniu tego w całośc. Przy tym swapie wystarczy położyć nową wiązke silnikową od dawcy i poprzerabiać istniejąca kabinową dodając pare kabelków :) Naszczęście mam kogoś kto mi to zrobi dobrze bo ma takie przekładki już za sobą. Z którego roku jest twoj Cif ? Ogólnie to zobacz jakiego masz kompa (ile ma wtyczek).

Pati
13-09-08, 09:23
jak sie znasz na tym, masz pojecie, Twoj bratoszwagier tez ma pojecie to sobie poradzicie. silniki wskakuja sztuka w sztuke. dłubanina jest z elektryką. a jeszcze jak masz anglika to nikt nie wie co tam zastaniesz.

streetracer
14-09-08, 06:34
a jak wyglada później sprawa z dokumentami ??
W końcu zmieni się pojemność auta..:rolleyes:

gruby1983
14-09-08, 10:44
Silnik jako część wymienna w sumie w dowodzie nowym nie widnieje rubryka na numery silnika więc co tu się ujawniać :)

Pati
15-09-08, 08:49
ubezpieczyciel jak sie dopatrzy to zapomnij o jakimkolwiek odszkodowaniu.

sublove
15-09-08, 09:18
To idąc tą drogą, można "zalegalizować" przecież chyba SWAPa... Pieprzenia trochę ale nie wierzę, żeby sie nie dało.

Pati
15-09-08, 14:20
no oczywiscie ze mozna. co więcej - robi się tak.

streetracer
16-09-08, 17:31
Pati mógłbyś napisac cos bardziej szczegółowego ?? :D

streetracer
18-09-08, 12:09
KAKTUSR....wspomniałes kiedys ze mam oblukac na jakim OBD jezdzi moja hania. Szczerze mowiac to mnie zaskoczyłes z tym OBD bo pierwszy raz słysza takie cos.I mowiac szczerze nie wiem co to jest ani jak to oblukac:rolleyes: