Zobacz pełną wersję : akumulator do 1.7tdci
Witam,mam małe pytanko,jaki najlepszy akumulator do 1.7tdci. Parametry, i jakiej firmy. Niedawno kupiłem z Niemiec civica 5d 2004 1.7tdci, i był w nim nieorginalny akumulator,tym bardziej w kiepskim stanie. Jaki w tym modelu i przy tym silniku najlepiej zastosować aku. Pozdro,i z góry dzięki
Oryginalny akumulator jest firmy YUASA 096-MF OE: 31500-S6F-G01 , wymiary około 278x175x190 pojemność 74-75 Ah, prąd rozruchowy im większy tym lepszy ale około 650-680 A
Ja tydzień temu zakupiłem Centra Plus Futura 75 Ah, 650A i pasuje idealnie (tzn. gabarytami delikatnie przumały w pudełko, ale dociśnięty uchwytem nie podróżuje po nim)
kosztowałą mnie ta przyjemność 380PLN
Coś czuję że mój też tej zimy nie przetrwa bo jeszcze oryginalny jest i latem wyczerpałem go do zera po awarii alternatora. Ale poczekamy zobaczymy :). Póki co mam namiary jakie mają być parametry, trzeba poszukać jeszcze dobrego i taniego sklepu z akumulatorami w okolicy.
u mnie ta sama historia :/ alternator padł i bateria do 0%
a wcześniej palił od dotyku i wszystko pięknie świciało:rolleyes: