PDA

Zobacz pełną wersję : drążek kierowniczy

grypsownik
13-03-17, 23:48
witam
odkrecal ktos z was drążek poprzeczny
chodzi mi o to jaki klucz zakupić do niego aby odkręcić go od przekładni kierowniczej ile mm ma ta główka

i jak ktoś wymieniał
//

vtec[VIG]
16-03-17, 07:36
Spróbuj żaba taka do chydrauliki, wysuń maksymalnie listwa magla będzie trochę pod kontem ale powinno puścić, są specjalne narzędzia ale po co masz wydawać na to pieniądze. A taka żabke chyba każdy ma w domu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

grypsownik
16-03-17, 12:25
a to narzędzie chodzi mi o klucz taki długi
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6304132676 tylko nie wiem jaki rozmiar średnicy wziąść

mielu
16-03-17, 21:55
Witaj, wymieniałem dwa dni temu akurat ten drążek, najpierw zwróć uwagę przed zakupem który bierzesz bo jest różnica między lewym a prawym. Jak już masz zakupiony nowy to najlepiej odkręcić końcówkę drążka (i tak trzeba ją ściągnąć żeby osłonę zdjąć i przełożyć na nowy) następnie ściągasz osłonę, bierzesz jakiś śrubokręt lub przecinak i musisz odgiąć w dwóch miejscach blaszki które zapobiegają przed odkręceniem się drążka od magla. Później w ruch idzie żaba do hydrauliki i w sumie to wszystko. Składamy w odwrotnej kolejności. Ja wymieniałem z lewej strony bez wyciągania całych sanek i magla. Skręciłem kola na maks w prawo. I uważaj na taki zielony plastikowy odbój. Żebyś go czasem nie zdjął i nie zapomniał potem założyć.

grypsownik
17-03-17, 14:21
a ten zielony odbój co to jest
aha spoko czyli mowisz ze zaba wystarczy myślałem zeby sobie kupić klucz do drążków zaciskiwy od 35-48 mm wtedy latwiej bedzie
ja chce kupic drazek z febi i tam daja mowa podkładke i ja sie potem zagina zeby zabezpieczenia przed odkreceniem drążka

Yak
23-03-17, 10:00
Jaka była przyczyna wymiany u was drążka ? ja miałem miesiąc temu wymieniany przegub zawnętrzny bo strasznie mi telepało kierownicą jak dawałem gazu.. (po wymianie ustało telepanie) ale drugi mankament mam taki że przy jeździe po łuku np rondo słyszę delikatne stukanie w lewym kole (tym gdzie był wymieniany przegub) przed wymianą też byuło to stukanie... - może być winny drążek kierowniczy ?

mielu
16-05-17, 00:35
Ja sprowadziłem auto z belgi z pękniętym wahaczem i po prostu uderzenie było tak silne że coś w tym drążku się uszkodziło i stukał na dziurach. Łatwo można było to sprawdzić wystarczyło podnieść auto i ruszać całym kołem lewo prawo i było czuć luz na drążku. Po wymianie cisza ;-)