Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aku altenator i sonda

jurasjo
07-09-08, 17:16
Jak nie urok to sraczka więc z Hanią zawsze musi być coś nie tak H3M

Dwie sprawy:

1
Zrobiłem dzisiaj test sondy. Najpierw pośmigałem po mieście, temperaturka optymalna i na postój.

Na obrotach jałowych napięcie 0,6 V. Gaz na 300-4000 obrotów a napięcie coś koło 0,69 V. Noga z gazu i spadło na 0,15 V i po chwili poszło znowu na 0,6 V na biegu jałowym. Czy z moja sonda wszystko ok ?

Druga sprawa to taka, że po odpięciu sondy i przejażdżce nie wywala mi podczas jazdy błędu. To chyba dziwne co nie ?

2
Jako, że mam problemy z Hanią sprawdzam również elektrykę ponieważ mój aku nie wygląda na "najświeższy" H3M

Pomiar aku z rana przed odpaleniem 12,05 V a więc za mało. Po krótkiej przejażdżce 12,7 więc niby spoko.

Napięcie na aku przy prędkości 3000 RPM wynosi 13,8 a po włączeniu świateł 13,7 a więc spada. Z tego co wyczytałem to nie jest to dobre zjawisko. Generalnie mam podejrzenie , że aku jest wyj...bany i zamula.

novak
08-09-08, 10:35
1. Wahania napięcia mogą być , ale szczerze powiem , że nie wiem czy aż tak duże. Sonda jako czujnik może mieć około 0,6V. Co do tego , że nie wywala Ci błędu , bo masz 1żyłową sondę , która jak jest zimny silnik , to nie pracuje i nie wywali Ci błędu, a poza tym o ile wiem , to musi się powtórzyć kilka razy cykl , żeby wywalić błąd.

2. Co do akumulatora , to według mnie masz go jeszcze w normie.

A co taki przewrażliwiony jesteś ? Jeździ normalnie , czy coś jest nie tak? Pozdro

jurasjo
08-09-08, 20:13
Dokładnie zamułka jest. Dziwi mnie, że po odpięciu sondy nie wywala błędu sondy. Jak mi się wypiął czujnik temp. powietrza to pokazywało jego błąd a po wpięciu błędu nie było.

Ostatnio jakby ma mniej mocy, spalanie wzrosło i do tego poszarpuje samochodem zwłaszcza jak schodzi z obrotów i jak doda się lekko gazu po takim zejściu z obrotków. Coś czytałem, że może to zapchany tłumik końcowy. Jakieś dwa tygodnie temu wymieniałem podziurawiony środkowy i może teraz końcowy nie wyrabia ?? :?:

Do tego mam problem z Vmax. Tylko 140km/h przy 4200RPM z gazem w podłodze. To raczej dziwne bo silniczek mam zdrowy po lekkim remoncie i powinien raczej bez problemu w okolicach 170 km/h dostawać zadyszki :kulk:

vrod
28-09-08, 08:29
a jaki to silnik?benzyna czy LPG?

jurasjo
28-09-08, 19:05
Silnik benzynowy - jak szaleć to szaleć :) Do tej pory spalanie było rewelka: trasa - 5L, miasto 7,5 L.

Cewkę pomierzyłem i niby jest ok. Myślę żeby ją jednak wyjąć i oblookać bo może ma przebicia i będzie coś widać po obudowie.

Zapłon sprawdziłem mini strobolem z allegro i też niby ok.