Zobacz pełną wersję : SWAP z D14A3 na D14A8
Panowie, mam okazję kupić silnik D14A8 z pewnym przebiegiem 140kkm.
Teraz pytanie? podejdzie cały silnik wraz ze skrzyniom, osprzętem na miejsce D14A3?
Tam są inne łapy poduszki itp.
Nie będzie z niczym problemów?
bartek_levis
02-03-17, 08:31
z d14a3 poduszka od rozrządu, z tyłu silnika rurka od cieczy chłodzącej i aparat zapłonowy - te 3 rzeczy zakładasz ze swojego silnika do d14a8 i będzie działał, rok temu taki swap koledze robiłem bez żadnych problemów działa do dzisiaj...
oczywiście warto ocenić stan sprzęgła czy zmienić rozrząd ale to już standardowe tematy jak silnik zmieniasz.
z d14a3 poduszka od rozrządu, z tyłu silnika rurka od cieczy chłodzącej i aparat zapłonowy - te 3 rzeczy zakładasz ze swojego silnika do d14a8 i będzie działał, rok temu taki swap koledze robiłem bez żadnych problemów działa do dzisiaj...
oczywiście warto ocenić stan sprzęgła czy zmienić rozrząd ale to już standardowe tematy jak silnik zmieniasz.
Świece, rozrząd, olej zmieniam od strzała, sprzęgło prawdopodobnie też, zobaczę zresztą w jakim jest stanie.
Miska olejowa będzie taka sama w tych silnikach?
bartek_levis
02-03-17, 11:02
tak reszta to samo
A wiązkę elektryczną brać ze starego silnika d14a3 czy z nowego d14a8?
Jeszcze jedno ostatnie pytanie; gwint przy śrubie mocującej koło pasowe jest normalny(prawy) czy lewy? nie chce urwać dlatego pytam. ;)
bartek_levis
08-03-17, 10:43
normalny, najczęściej j dobrze do**ne jak masz zdjętą już skrzynię to zdejmij sprzęgło wkręć 2 śruby po przekątnej w koło zamachowe zakładasz na to rurkę i masz kontrę musi puścić :)