Zobacz pełną wersję : malowanie alufelg - czy taki zestaw będzie ok
Planuję odnowić 4 felgi alu, czy taki zestaw podkład + lakier bazowy + lakier bezbarwny (wszystko po 1 puszce 500ml każda) wystarczy na 4 felgi ? Chcę zmienić kolor felg z srebrnych na czarny.
Oczywiście felgi będą*odpowiednio przygotowane, rysy zaszpachlowane wypolerowane itp.
http://allegro.pl/motip-zestaw-do-felg-lakier-podklad-bezbarwny-i6115232896.html
daj sobie spokój z tym zestawem, efekt będzie co najwyżej poprawny, poza tym ten lakier jest miękki i bardzo łatwo się rysuje i odpryskuje - przerabiałem to, do alufelg tylko lakierowanie proszkowe. Jak już chcesz koniecznie zmienić kolor to polecam bardzo to: http://allegro.pl/plasti-lak-plastilak-lakier-do-felg-guma-car-dip-i5937402549.html
no to mu poleciles:) plastisyfa;) ktory wyglada tragicznie;)
No ale prawda jest taka ze lakierowanie sprayem nie wrozy wygladu jak z fabryki. nawet lakierowanie kompresorem typu 50l byloby juz mile dla oka ale nie puszka.. odposc kolego takie zabawy chyba ze jak juz koniecznie chcesz sie tak bawic to lekier akrylowy czarny a nie baza plus bezbarwny, bo bezprawny w sprayu jest strasznie miekki i jak za duzo napsikasz to bedzie sie robil mleczny. a tak dasz kilka wartw czystego czarnego i moze to jakos bedzie wygladac. tyle ze 1 puszka na pewno tego nie zrobisz. min 2 jak nie 3 ci zejda.
no to mu poleciles:) plastisyfa;) ktory wyglada tragicznie;)
Nie ma źle, jadę na nim już 2 rok :) Fajna alternatywa, bo jak ci się kolor znudzi to nie trzeba wydawać majątku na zdejmowanie i zakładanie opon i ponowne lakierowanie proszkowe, a i felgi zabezpieczy przed brudem i uszkodzeniami.
Chcę zmienić kolor felg z srebrnych na czarny.Oddaj je do lakierni proszkowej, która wie co robi i po sprawie. Przynajmniej zapewnisz sobie jakąś trwałość i będzie równo pomalowane.
Dzięki za garść porad, popatrzyłem trochę*na te plastilacki i plastidipy i faktycznie malowanie tym wygląda (na youtubie) na bardzo proste. Zastanawiam się*tylko nad trwałością tego typu materiału.
To jest brzydkie, a i trwałe na kołach nie będzie. Dobre malowanie kosztuje tyle ile krzyknie lakiernia proszkowa. Nie rób syfu z auta.
no jak dobrze poszuka to zrobi za 60-80zl sztuka :) u mnie tyle biora z piaskowaniem za 1alu 18" przy proszku jednobarwnym (bo tez jest opcja na proszkowanie z czyms ala bezbarwny)
Aluminium sie np. szkiełkuje , piaskuje sie stal np. Felgi stalowe, chyba ze potem walisz kilo podkladu.. Ja tez obstawiam proszkowe lakierowanie :)
Nie, aluminium też się piaskuje, w zasadzie to nawet głównie się je piaskuje, bo szkiełkowanie jest dużo droższe i przy lakierowaniu felg nie ma właściwie zastosowania.
marcin001984
12-03-17, 13:09
Tylko proszkowo! Sprayem to sobie można taczkę pomalować.
Można fajny efekt uzyskać malując bazą samochodową i bezbarwnym tak zwanym klarem na wierzch. Koszt w granicach 150-200 zł za podkład, bazę (400ml w zupełności wystarczy) i klar. Warunkiem jest posiadanie kompresora i pistoletu oraz wolny garaż do malowania ;D
Proces opisywałem ostatnio na swoim przykładzie: http://civicklub.pl/forum/showthread.php?268860-EJ9-by-Drago&p=2818420#post2818420
Son - Goku
07-05-17, 11:25
a sprejem nie da się uzyskać lekko przybliżionego efektu niz pistolet z kompresorem ?
Mam zamiar felgi ale też i ranty wyczyscić,zeszpachlować i małą zaprawką sprejem z lakieru do auta. Ale boje się efektu malowania,czy nie będzie raził.
a jest sens przy cenach za lakierowanie proszkowe na poziomie 60-90zl od sztuki w zaleznosci od rozmiaru felgi (w tym piaskowanie) 18tki kosztowaly mnie 90zl sztuka.
I niee nie robione w szopie czy innego janusza tylko takie ceny ma np we Wloclawku firma z kilkunastoletnia tradycja w dziedzinie piaskowania i lakierowania proszkowego z rachunkiem gwarancja na lakierowanie proszkowe i robione drobnym piaskiem tak ze lakier jest gladki jak po lakierowaniu tradycyjnym.
Dasz radę, ja robiłem w czarny mat i wyszło super. Oczywiście zakładając że masz rękę do tego i wiesz jak się kładzie żeby nie zlać. Przygotówka najważniejsza, szlif, szpachla aluminiowa, matowienie i jazda. Podkład epoksydowy super siada i nie trza go macić, na niego dałem mat i już fajnie leży. Wiadomo, jak o coś zaryjesz to każdy lakier zdrapiesz z 3 warstwami bezbarwnego nawet.
kliknięte via Z3C.
a sprejem nie da się uzyskać lekko przybliżionego efektu niz pistolet z kompresorem ?
Mam zamiar felgi ale też i ranty wyczyscić,zeszpachlować i małą zaprawką sprejem z lakieru do auta. Ale boje się efektu malowania,czy nie będzie raził.
ja już 2 komplety alufelg polakierowałem lakierem samochodowym i po dwóch zimach nie ma żadnych odprysków ani rys. jedna felga tylko nie wytrzymała bliskiego spotkania z dziurą i na rancie lakier jest starty. poza tym wszystko jest ok. jak masz w miare dobry pistolet to spokojnie możesz sie za to zabrac