Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Powerbass S-6C ostra góra

luther
28-02-17, 18:02
Cześć.

Mam w drzwiach 2x Powerbass S-6C podpięte pod JVC KD-R431 i to wszystko. Przedtem miałem 2x Alpine SXE-6295S w tylnej półce podpięte pod wzmacniacz z radiem Philips CE133.

PB mam podpięte bez zwrotnic i tweeterów, kupiłem je okazyjnie w takim stanie. Naczytałem się ze grają świetnie jak na tą cenę i nawet po podpięciu pod samo radio powinno śmigać.. no i nie śmiga aż tak cudownie u mnie :( Poprzedni zestaw grał dużo lepiej, a tu z drugiej strony słyszałem same opinie, że głośniki w półce to będzie tragedia.

Problemem nie jest bas, bo jest wystarczający (słucham na głośności ~15 z 50, głównie radia i innego popu), a góra, która jest naprawdę rozczarowująca. Spodziewałem się że zagra to dużo lepiej, a przy głośniejszym/dłuższym słuchaniu ciężko jest wytrzymać. Internet mówi że sprawę może załatwić wyregulowanie wszystkiego na radiu, ale co bym nie przekręcił to szału nadal nie ma (jakieś wskazówki w którą stronę to regulować?).

Tak więc gdzie jest błąd w moim rozumowaniu? Może to nie ma prawa zagrać lepiej?

piter7766
28-02-17, 19:07
PB mam podpięte bez zwrotnic i tweeterów

Czytałeś co napisałeś? :) Jak może być ostra góra na głośniku nisko-średniotonowym ???

Subtil
28-02-17, 19:11
Gdzie naczytałes sie tylu rzeczy o tych glosnikach? Chyba na aukcji sprzedajacego :D
One pod samym radiem zawsze będą grały mizernie. Pierwsze - dokup wzmacniacz! Jak tanio to uderz w np sony serie xm, tna fajnie wysokie tony wiec tu sie przyda :)
Ustawianie da ci niewiele jesli nie masz poprawnie zmontowanego audio.
To glosniki z zestawu odseparowanego. Zaprojektowane by graly odpowiednio ze zwrotnica czyli MUSI byc tu zwrotnica i tweetery by mialo to sens. Dlaczego? Dzieki filtrowi glosnik wiekszy odciety zostanie z gornych czestotliwosci i tym samym pasmo przenoszenia skieruje sie tylko ku dolnemu - czyli takiemu dla ktorego dany glosnik zostal zaprojektowany. Bez zwrotki twoj glosnik dostaje cale pasmo i jest do granic eksplatowany by zagrał tez "góra" co powoduje primo - czeste znieksztalcenia sopranow, primo ultimo - szybsze zuzycie lub awarie glosnika poprzez grzanie sie cewki.

luther
28-02-17, 20:47
Dobra, teraz rozumiem wszystko, dziękuję bardzo :)

Wzmacniacz mam, ale póki co nie planuję go wykorzystywać, na razie potrzebuję tylko głośników na przodzie podpiętych pod radio żeby dało się w miarę normalnie posłuchać RMFu, na jakiekolwiek mody w tym kierunku przyjdzie czas, są dużo ważniejsze wydatki.

Mam 2 opcje na ten moment:
1) dokupić zwrotnice i tweetery
2) kupić głośniki nieodseparowane
i nie wiem która będzie lepsza..

Tweetery i zwrotnice nie muszą być Powerbassa żeby to zagrało w miarę przyzwoicie, prawda? I dam radę się zmieścić w 100zł, czy raczej ciężko? Znalazłem tweetery od moich PB za 25zł/szt na stronie POWE, ale według notki chwilowo sklep wysyłkowy jest nieczynny.

alienek
28-02-17, 21:15
Jesli masz 4kanaly w radiu, to dokup tweetery z filtrem i podlacz pod 2 kanaly przednie a wofery PB na 2 tylne i będzie Pan zadowolony :p

luther
28-02-17, 23:00
Rzeźba i koszty mnie chyba przerosną i wpadnie coś używanego współosiowego - montaż zajmie 5 minut, potem nie będzie problemu żeby je zdemontować i sprzedać, gdy mi się zachce zestawu odseparowanego.

alienek
01-03-17, 08:52
osobiscie uwazam ze szkoda kasy juz lepiej za te pieniadze kupic tweetery, tu masz chyba oem ? akurat za 100zł https://www.olx.pl/oferta/tweetery-syczki-honda-civic-ej-ek-CID5-IDkfwiU.html#b7a4f44b33

Subtil
01-03-17, 12:41
Muszą być zwrotnice, dodatnie samych tweeterow nic nie da. Tylko nie kupuj zwrotnic z tego zestawu Pb..o ile z wooferem jest ok, tak tweetery będą zbyt piskliwe. Zwrotnice najlepiej z Hertz-a, wieczorem sprawdzę jaki model. Tweetery z PB będą ok.
To jedyne sensowne wyjście :)

luther
02-03-17, 14:48
Panowie bardzo dziękuję za pomoc, ale już głośniki zmienione. Nie chcę się pakować w szukanie miejsca na tweetery, zwrotnice, podpinanie wszystkiego i ciągnięcie kabli przez drzwi, może kiedyś, jak obecny zestaw będzie mnie "raził w uszy". Póki co jestem przed maturą + pracuję w weekendy, naprawdę nie mam kiedy się tym zająć. PB za 80 zł poszły, kupiłem nowe Crunch GTi 62 za 149 zł - po pierwszych odsłuchach jestem zadowolony, jak na moje potrzeby dają radę. A zdobyta wiedza się przyda na przyszłość :)