PDA

Zobacz pełną wersję : Po czyszczeniu aparatu zapłonowego nie odpala - D13B2



cienkibolek1990
26-02-17, 21:23
Witam wszystkich

Wczoraj wyczyscilem aparat zaplonowy i zmienilem uszczelke od strony walka rozrzadu w aparacie, poniewaz mialem wyciek oleju do aparatu. Po zamontowaniu
aparatu Hanka nie chce odpalic. Przed demontazem i czyszczeniem Hanka odpalala. Iskra jest taka ze az cale miasto rozswietli noca, paliwo dochodzi do gaznika, leci deszcz z wezyka. Kreci rozrusznikiem, ale zero reakcji. Przesadzilem na tyle, ze az rozladowalem akumulator.

Pytanie czy jest mozliwosc, ze nie chce odpalic poniewaz mam za slaby akumulator? Fakt Hanka stala caly tydzien, a aku ma swoje lata. Druga sprawa, po odkreceniu swiec zauwazylem ze 2,3 i 4(liczac od strony rozrzadu, czyli prawej strony) mam uwalone w oleju. Czy to tez moze byc powodem nie odpalania auta?

Dwa lata temu wymienialem uszczelki pod klawiature pod swiecami i juz niby padly? Uszczelki oryginalne kupione w Haparts.

Kopulke rozdzielacza zaplonu i cewke wymienialem pol roku temu, wiec nie wydaje mi sie, ze wina lezy po stronie zaplonu skoro jest iskra.
Sprawdzalem multimetrem wartosci takie jakie sa podane w ksiazce "Sam Naprawiam" i cewka jak i modul sa ok.

delek
26-02-17, 22:09
Mogłeś zmontować aparat z palcem przekręconym o 180°.

cienkibolek1990
27-02-17, 07:25
Delek wiesz, ze mozesz miec racje. Rozebralem aparat na czynniki poerwsze, czyli zeby poprawnie zamontowac teraz palec znowu zdemontowac aparat i z tylu aparatu sciagnac ten bolec co napedza walek rozrzadu i ustawic poprawnie palec poprzez krecenie tym walkiem z tylu aparatu? Dobrze kminie? Bo chyba inaczej nie zmienie polozenia palca, poniewaz wchodzi on tylko w jednej pozycji

delek
27-02-17, 09:57
Nie nie - aparatu nie musisz ściągać. Odkręć kopułkę, ściągnij palec. Dalej dokładnie nie pamiętam ile jest wkrętów ale musisz tak wszystko wykręcić, żebyś mógł wysunąć z aparatu cały mechanizm - ośkę palca z modułem i właśnie ośkę możesz okręcić o 180°.

Jeśli nie chce Ci się rozkręcać to wykręć świecę 1 cylindra (czyli od strony rozrządu), ustaw tłok pierwszego cylindra w GMP suwu sprężania (biały znak na kole pasowym pokrywa się ze szczerbinką osłony rozrządu), tłok musi być wtedy u góry. Jeśli zapłon jest dobrze to palec powinien patrzeć na styk pierwszego cylindra w kopułce.

vtec[VIG]
27-02-17, 20:09
Ja bym obstawiał brak synchronizacji aparat rozrząd na wałek odwrotnie założyłeś pewnie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

cienkibolek1990
28-02-17, 19:21
Dzieki wielkie za porady i pomoc z waszej strony, ale dopiero za ten zaplon zabiore sie w piatek albo w sobote, bo pozno wracam z pracy, a nie chce wieczorami stac z latarka i bawic sie pod maska. Jakby co to jeszcze wrzuce zdjecia z mojego pewnie zle zamontowanego zaplonu i wtedy pewnie sie wyjasni wszystko ;) Ale najpierw musze podladowac aku bo mi juz "zdechlakuje"

cienkibolek1990
02-03-17, 23:27
MWiam ponownie. Dzisiaj zdemontowalem aku do podladowania i od razu zdemintowalem kopulke rozdzielac,a w celu zrobienia zdjecia polozenia palca i ztego co zrozumialem z poprzednich waszych postow wynika, ze chyba zle zlozylem aparat zaplonowy. Tylko najgoesze jest to, ze nie zrobilem zdjecia przed demontazem aparat zaplonowego. Na poczatku myslalem,z e zle podlaczylem przewody modul cewka i odwrotnie ale jest ok. Zobaczcie foto

Palec nie powinien byc skierowany na przewod zaplonowy pierwszego cylindra od strony rozrzadu? Czyli dolny lewy skos? Poludniowy-zachod? Jak zwal tak zwal

https://images81.fotosik.pl/402/653d57a5a74cdb42gen.jpg

delek
03-03-17, 08:59
Ja już nie pamiętam jak jest w d13 :/. W tym temacie masz kolejność zapłonu i oznaczenie 1 cylindra (od strony rozrządu) na Twojej kopułce http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?199129-d13b2-cewka-zap%B3onowa-objawy/page2

Podciśnienia wszystkie podłączyłeś? Jak będzie brała lewe powietrze to też nie zapali.

cienkibolek1990
03-03-17, 14:16
Sprawa sie rozwiazala, Hanka odpala. Dokladnie tak jak Delek mowil, zamontowalem aparat o 180 stopni w druga strone. Zdemontowalem oske z modulem obrocilem o 180 stopni i hasa!

Ale mam jeszcze jedno pytanie myslalem ze to jest problem zwiazany z zaplonem ale chyba raczej nie, poniewaz jak rozebralem w domu aparat i sprawdzilem multimetrem opornosc cewki i modulu to bylo wszystko ok. Tak jak jest podane w ksiazce Sam naprawiam. Otoz problem polega na tym ze jak rozgrzeje Hanie i odpalam ja na cieplym silniku to odpala za pierwszym razem, ale wskazowka od obrotow nie faluje tylko wskakuje na 600 delikatnie przygasa auto czyli pojawia sie kontrolka oleju wskazowka opada do 500 delikatnie telepie buda przez 2s.i wskakuje na prawidlowe obroty czyli 800. Co jest nie tak ? Raz juz mi zgasl. Nie chce doprowadzic do takiego stanu ze bede odpalal na cieplym , a on od razu bedzie gasl.

Na zimnym silniku jest ok

młodyBogdan
28-09-17, 14:08
Odkopuje.

Silnik b18c4. Auto stalo ponad rok. Po odpaleniu swiecil sie check (blad nr 9 - czujnik w aparacie). Postanowilem rezebrac aparat i sprawdzic co sie dzieje. Po zlozeniu aparatu auto nie pali w ogole. Wymienilem kopulke, swiece, palec. Auto nie pali. Postanowilem wiec wymienic caly aparat. Po zalozeniu nowego aparatu auto nie pali. Czasem odpala ale bulgocze przy 100-200 obrotach. Jakies pomysly?

vtec[VIG]
28-09-17, 21:25
Pewnie to co wyżej odkryć aparat przekręcić oś o 180 i przykryć odpal

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

młodyBogdan
29-09-17, 00:08
aparat, ktory teraz zalozylem nie byl wczesniej rozkrecany na czesci pierwsze a nie da sie go zalozyc, przekrecajac o 180 stopni.

edit:

ok, udalo mi sie zalozyc aparat obracajac oske o 180 stopni. Z jednej strony wchodzi lekko a po obrocie ciezej tak, ze trzeba go dociagac srubami. Jednak to nie pomoglo. Sprawdzilem stary aparat i nowy zakladajac je z jednej strony a pozniej z drugiej. Auto dalej nie odpala. Jakies sugestie?

vtec[VIG]
29-09-17, 15:18
Sprawdź czy iskra masz ma poczatek

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

młodyBogdan
29-09-17, 16:31
Iskra jest. Dodatkowo i tak wymieniłem wszystkie świece na nowe.

posejdon
30-09-17, 19:34
Głupie pytanie ale przewody w dobrej kolejności podłączyłeś?

młodyBogdan
01-10-17, 01:41
Tak, to tez już sprawdzałem.

Przyszło mi na myśl, ze może aparat, który teraz założyłem być może tez jest uszkodzony. Ale kupować kolejny żeby to sprawdzić to trochę słabo.

kazik2_h9w3
01-10-17, 10:40
Aparat ktory masz teraz jeździł u mnie w aucie i nic zlego sie z nim nie dzialo
Jak chces moge Ci podeslac inny ale tamten dzialal w 100%
Moze po prostu to nie kwestia apararu ale np wiazki??tak jak wspominalem Ci przez telefon

młodyBogdan
01-10-17, 21:01
Wierze, ze aparat był sprawny w 100% aczkolwiek wiesz jak jest z takimi starymi aparatami. Czasem wystarczy odkręcić i założyć na nowo i już cos nie działa. Nie mam już pomyslu co jest z tym autem. Zanim nie ruszyłem aparatu zapłonowego to auto odpalalo bez problemu a nic poza aparatem nie ruszałem .

Kazik_h9w3
01-10-17, 21:18
Moze to jakas *******a np przy odczepianiu czy szczepianiu kostek od aparatu w wiazce po stronie samochodu ktorys pin sie wypial lub ulamal i teraz nie ma polaczenia moze pojdz w tym kierunku

delek
01-10-17, 22:45
Aparat jest sprawny. Przecież napisał, że iskra jest. Sprawdź czy wtryskiwacze podają paliwo (świece mokre) i czy sekwencja zapłonu jest prawidłowa (jak wcześniej w tym temacie - czy palec patrzy na właściwy cylinder).

młodyBogdan
02-10-17, 08:30
Aparat jest sprawny. Przecież napisał, że iskra jest. Sprawdź czy wtryskiwacze podają paliwo (świece mokre) i czy sekwencja zapłonu jest prawidłowa (jak wcześniej w tym temacie - czy palec patrzy na właściwy cylinder).

Ustawić pierwszy tłok cylindra w GMP i sprawdzić czy palec jest skierowany w dobrym kierunku czyli na pierwszy cylinder na kopułkę ?

Co zrobić jeśli będzie skierowany w innym kierunku ?

paweltdf
02-10-17, 10:50
Sprawdź czy wtryskiwacze podają paliwo

Już ci mogę napisać że na pewno w tym modelu wtryskiwacze nie podają paliwa :)

delek
02-10-17, 18:47
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kolokwializm

młodyBogdan
04-04-18, 21:24
Panowie jakies nowe pomysly? Auto przez zime stalo. Chcialbym je w koncu odpalic ale nie mam juz pomyslow.

Silnik B18C4. Wczesniej byl aparat od B16A2. "Nowy" aparat, ktory kupiłem jest od B18C4. Z tego co wiem to jeden i drugi powinien działac w tym silniku. Komp jest od B16. Moze to miec jakis zwiazek?

kazik2_h9w3
04-04-18, 21:35
Moze to nie kwestia aparatu
Moze jskis alarm lub immo go blokuje

nitro2112
05-04-18, 11:18
Jeśli już obracacie aparat o 180 stopni to nie wciskajcie i skręcajcie go na chama... Od tego macie taką zawleczkę na aparacie, którą się wyciąga i te mimośród obraca się o 180 stopni i wkłada zawleczkę z powrotem. Nic na chama nie skręcajcie! :mad:

młodyBogdan
05-04-18, 14:44
kazik2_h9w3 - brak immo i alarmu wiec to na pewno nie to.

nitro2112 - Wiem o tym. Sciagalem ta zawleczke i zakladalem odwrotnie kilka razy.

Rozmawialem na forum z jedna osobą , ktora miala podobny problem. Auto odpalilo przy wymianie czwartego aparatu. Póki co zamowilem kolejny aparat. Jutro bedzie u mnie. Dam znac co i jak

rtgg
05-04-18, 15:20
kazik2_h9w3 - brak immo i alarmu wiec to na pewno nie to.

nitro2112 - Wiem o tym. Sciagalem ta zawleczke i zakladalem odwrotnie kilka razy.

Rozmawialem na forum z jedna osobą , ktora miala podobny problem. Auto odpalilo przy wymianie czwartego aparatu. Póki co zamowilem kolejny aparat. Jutro bedzie u mnie. Dam znac co i jak

Sprawdziłeś czy wtryski paliwo w ogóle podają jak delek tobie pisał ? Generalnie ciężko cokolwiek napisać bo przyczyn może być wiele, walnięta pompa, rozrząd przestawiony, brak prądu ale z tego co piszesz to jest i w sumie jak ma prąd i wachę to powinien zapalić najwyżej by w uj nie równo pracował. Z pół roku temu szarpałem się z y7 po przekładce i szarpał bym się do usranej śmierci bo kompresji nie było, silnik odpalał po dławił się i zdychał.

kamil39
05-04-18, 19:46
Pompa paliwa chodzi przez pare sek po zaplonie? (slychac buczenie?), przekaznik glowny pod deska nie tyka czasem ?

młodyBogdan
07-04-18, 19:34
Napisze jeszcze raz od paczatku jak bylo.

Zapalil mi sie check. Samodiagnostyka wskazywala bład jakiegos czujnika w aparacie zaplonowym (nie pamietam numeru bledu). Auto odpalalo, jezdzilo itd.

Check nie dawal mi spokoju wiec rozebralem aparat zaplonowy. Po zlozeniu auto nie chcialo odpalac. Nie ruszalem nic wiecej poza aparatem zaplonowym.

Kupilem kolejny aparat. Po zalozeniu auto nie odpalalo. Dzis wrzucilem trzeci aparat. Auto dalej nie odpala.

Przypominam, ze wczesniej odpalalo a poza aparatem zaplonowym niczego nie ruszalem.

Wtryski podają paliwo. Czuc je na swieach. Iskra jest. Rozrusznik kreci.

kamil39 - Pompe paliwa slychac. Tak samo slychac przekaznik pompy paliwa.

rtgg
07-04-18, 22:06
Napisze jeszcze raz od paczatku jak bylo.

Zapalil mi sie check. Samodiagnostyka wskazywala bład jakiegos czujnika w aparacie zaplonowym (nie pamietam numeru bledu). Auto odpalalo, jezdzilo itd.

Check nie dawal mi spokoju wiec rozebralem aparat zaplonowy. Po zlozeniu auto nie chcialo odpalac. Nie ruszalem nic wiecej poza aparatem zaplonowym.

Kupilem kolejny aparat. Po zalozeniu auto nie odpalalo. Dzis wrzucilem trzeci aparat. Auto dalej nie odpala.

Przypominam, ze wczesniej odpalalo a poza aparatem zaplonowym niczego nie ruszalem.

Wtryski podają paliwo. Czuc je na swieach. Iskra jest. Rozrusznik kreci.

kamil39 - Pompe paliwa slychac. Tak samo slychac przekaznik pompy paliwa.

to zobacz rozrząd czy nie jest przewalony, bo nie ma możliwości że 4ry aparaty są rozwalone. Chyba że masz wybitnego pecha.

kamil39
08-04-18, 20:36
Przewody w odpowiedniej kolejnosci nalozone? Zaplon w H to 1-3-4-2.

młodyBogdan
09-04-18, 12:11
Jak sprawdzic rozrzad? I od czego mogl sie przestawic?

Przewody sa w odpowiedniej kolejnosci. To juz dawno sprawdzalem.

kamil39
09-04-18, 15:56
sciagnąc górną pokrywe, na kole pasowym masz znak GMP, ustawic na dole gmp i popatrzec na znak na gorze czy tez sie pokrywa z gmp, pamietaj, ze jest przelozenie gory z dolem 2:1.

młodyBogdan
04-06-18, 20:23
sciagnąc górną pokrywe, na kole pasowym masz znak GMP, ustawic na dole gmp i popatrzec na znak na gorze czy tez sie pokrywa z gmp, pamietaj, ze jest przelozenie gory z dolem 2:1.

Dzis po długim czasie znalazłem chęci zeby sprawdzic, czy rozrząd nie jest przestawiony. Okazalo sie, ze jest. Jedno koło przestawione o jakies 20 stopni ;/

Ustawiłem na kole pasowym gmp. Poluzowałem napinacz i ustawiłem koła rozrządu tak jak mają byc. Po dokręceniu napinacza pas klinowy jest luźny. Jakies podpowiedzi jak to dokręcic?

kamil39
04-06-18, 20:51
Może o Pas zębaty Ci chodzi?
jak ustawisz rozrzad i dokrecisz napinacz, luzujesz go o 180 stopni, krecisz silnikiem w lewo, az górne kolo ruszy sie wzgledem znaku o 3 zęby, dokrecasz napinacz, krecisz recznie oczywiscie 2-3 razy pełny obrót silnika i kontrolujesz znaki, jak sie pokrywaja to jest ok ;)

młodyBogdan
05-06-18, 00:08
Może o Pas zębaty Ci chodzi?
jak ustawisz rozrzad i dokrecisz napinacz, luzujesz go o 180 stopni, krecisz silnikiem w lewo, az górne kolo ruszy sie wzgledem znaku o 3 zęby, dokrecasz napinacz, krecisz recznie oczywiscie 2-3 razy pełny obrót silnika i kontrolujesz znaki, jak sie pokrywaja to jest ok ;)

tak, oczywiscie chodzilo mi o pas zębaty. Dzieki za poprawkę :D

Jutro zrobie tak jak napisales. Dzieki za pomoc. Dam znac co i jak :D

młodyBogdan
05-06-18, 11:46
Auto odpaliło. Jestem mega wdzięczny za pomoc :D

Nadal jednak swieci sie check. Błąd nr 9. Czujnik identyfikujacy 1 cylinder.

Obstawiam wiązke ponieważ całą przerabiałem. Jakaś podpowiedz, ktory przewód za to odpowiada?