Zobacz pełną wersję : Skompletowanie kapci do zakupionej Hani VI
Cześć,
w sobotę kupiłem piękną czarną wdowę Hondę Civic VI D16y5 z automatem CVT z 2000 roku po wszystkich liftach ;) Jutro biegnę rejestrować i wykupuję OC. Jako, że kupiona została na felgach stalowych 14' ze średnimi oponami letnimi to w pierwszej kolejności chcę zrobić porządek z kapciami.
Ogólnie po poprzednich samochodach dysponuję kołami i oponami, pomóżcie, czy coś z tego dopasuję...
1. Z Corsy B mam alusy 13' z bardzo ładnymi oponami letnimi 165/70R13, chyba za małe do Hani?
2. Po rozbitej Alfie 156 zostały mi alusy 16' z bardzo dobrymi oponami 205/55R16. Wiadomo, że felgi nie podejdą, bo są mocowane na 5 śrub, ale kombinuję, żeby dokupić jakieś fajne czarne felgi i przełożyć same opony. Znalazłem takie - http://allegro.pl/show_item.php?item=6713563309 Czy takie zestawienie będzie pasować?
Podpowiedzcie ogólnie na co zwracać uwagę? Wiadomo, że rozstaw śrub to 4x100, jakie jest oryginalne osadzenie ET dla 14' felg i dla 16' felg? Z moich wyszukiwań wygląda na to, że ET 38-40??
kazik2_h9w3
26-02-17, 20:01
Jak z przodu masz 262 a obstawiam ze tak jest to 13 nie wejdzie
Dokładnie tak mam... Koła z Corsy więc odrzucam... A co z oponami 205/55R16 będą za duże? Dokupiłbym tylko jakieś felgi.
kazik2_h9w3
27-02-17, 06:57
Profil 55 przy 16 tez bedzie wysoki 215 na 40 tyle mialem ja
Podpowiedzcie ogólnie na co zwracać uwagę?W pierwszej kolejności na kalkulatory zamienników rozmiarów opon.
13' cali nie wejdzie na przez zacisk.
205/55/16 będzie trzeć na hopach i skręconych kołach.
Seryjne ET to 45 przy feldze o szerokości 6 cali jeśli mnie pamięć nie myli.
W pierwszej kolejności na kalkulatory zamienników rozmiarów opon.
x2
Dzięki za Waszą pomoc... Zatem nic z tego co już posiadam nie będzie, proszę więc o dokładne dane na jakich będę szukał na Alledrogo...
Skupię się na felgach 14' i do tego oponach 185/60R14 i/lub 15' 185/55R15. Pomóżcie tylko przy samych parametrach felg aluminiowych... Wiadomo, że rozstaw śrub to 4 x 100... Jakie wpisywać osadzenie ET i szerokość felgi nha 14' i 15'??
ET to jakieś 35-45
Szerokość felgi bez ingerencji w zawias do 7 cali raczej.
Nie twierdzę, że inne wartości nie podejdą, ale może być problem z przycieraniem.
Znalazłem fajne felgi nieoryginalne firmy ATS (co sądzicie o tej firmie, to nie chińczyki?) o następujących parametrach:
FELGI O ROZMIARZE 6J 14"
OTWÓR CENTRUJĄCY 57 mm
ROZSTAW ŚRUB 4 x 100
ET 38
Czy będą pasować, czy będę musiał zastosować jakieś dystanse, pierścienie??
ATSy zdecydowanie ok. Będą potrzebne pierścienie centrujace na 56,1.
14-calowe felgi z heblem 262mm będą na styk.
nie chce cie tu namawiac ale zakladajac alu to 15 cali raczej minimum koszta podobne a wyglada to jakos w miare 14 troche lipa chyba ze seryjne stalki kolpaki itp na 14 alu bedziesz sobie plul w brode ze jednak za male ,
195 50 15 i felge 6,5 do 7 cali jak chcesz troche komfortu to 185x 55 x15 i 6,5 cala felge badz 195x 55 x15 i 7 cali felge , moze jedz gdzies na wulkanizacje gdzie maja felgi zloz jedo kolo na sztuke przymierz popatrz stracisz 20 30 zl a bedziesz wiedzial jak wyglada 14 podlug 15 na aucie
OTWÓR CENTRUJĄCY 57 mm
Będą potrzebne pierścienie centrujace na 56,1.Nie ma takich.
http://www.akcesoria-samochodowe.com/pl/p/Pierscien-centrujacy-57%2C1-56%2C1/104
No patrz, nawet przez myśl by mi nie przeszło, że ktoś zrobi pierścień o grubości 0,5mm....
Dzięki za pomoc...
EDYCJA
Po pierwsze żadne ze zdjęć nie działa.
Po drugie - to Twój samochód, sam nie wiesz co Ci się podoba?
U mnie wszystko działa normalnie...
Pytanie pomocnicze... Zdecydowałem jednak o zakupie felg 15', jednak mam pytanie w kwestii doboru opon w zależności od szerokości felg. Przy felgach o szerokości 6,0' i 6,5' wejdą opony 185/55/15, natomiast już przy szerokości felg 7,0' muszę kupić opony 195/50/15?
U mnie wszystko działa normalnieFajosko, zapewne dlatego, że jesteś zalogowany na forum, z którego linkujesz materiał.
Na drugie pytanie znajdziesz odpowiedź w milionie miejsc w internetach. Nie, nie musisz kupować takich opon do takiej felgi. 195/50 bedzie leżeć ładniej, moim zdaniem lepiej na feldze 7", ale obowiązku nie ma. Tyle, że jak kupisz felgi o szerokości 7 cali i nie planujesz obniżać auta, to będziesz musiał szukać felg z maksymalnie dużym offsetem, bo inaczej będzie wyglądało jak idź stąd i nie wracaj.
!markos dzięki za rady, już prawie kupiłem takie felgi (mam nadzieję, że teraz zdjęcie jest widoczne...?)
http://files.tinypic.pl/i/00881/8aqlr2nv5f9h.jpg
Widzę, że znasz temat, wymiary tych felg to 7Jx15, otwór centrujący: 64. Czy przy takiej konstrukcji felg nic nie będzie obcierać przy maksymalnych skrętach i obciążeniach auta, wejdą na tarczę hamulcową itd. Jak mam to sprawdzić przed zakupem?
Wziąć do ręki linijkę i podejść do auta. Brakuje offsetu, ale pewnie jest za mały.
Btw. wybierasz absolutnie najgorszy możliwy wzór...
!markos ustaliłem ET 25, co radzisz?
Wzór mi się bardzo podoba i uważam, że będzie idealny do czarnej Hani.
Auta nie planuję obniżać, bo jak dla mnie fabrycznie już jest za niskie, chyba, że kupiłem obniżone... :P
Nie wiem co poleci Markos, ale ja poleciłbym kupić zapas melisy, bo ciężko będzie wytrzymać nerwowo na hopach i ostrych skrętach. Tarcie, tarcie i jeszcze raz tarcie.
U mnie przy ET 38 (koła bardziej schowane) i takiej samej szerokości felgi (opona szer 205) potrafi sporadycznie przytrzeć o przednie nadkola. Zawieszenie obniżone ok 40mm.
co radzisz?Poczytać ten wątek, od końca, kilka stron i zrozumieć czym jest offset i dlaczego wartość 25 będzie nie do jazdy: http://civicklub.pl/forum/showthread.php?20073-ALUFELGI-Kt%F3re-wybra%E6-Co-to-za-felgi
Wzór mi się bardzo podoba i uważam, że będzie idealny do czarnej Hani. Założysz je to może otrzeźwiejesz. Śmierdzą starym Golfem, którego właściciel miał na felgi tylko 300 złotych.