PDA

Zobacz pełną wersję : "Brzęczenie" przy 1700

ARA
07-09-08, 00:05
Przy obrotach okoiło 1700 pojawia się "brzęczenie", tylko przy tych obrotach, ponizej i powyżej brak.
Co to może być?

Mishka
07-09-08, 07:09
Przy obrotach okoiło 1700 pojawia się "brzęczenie", tylko przy tych obrotach, ponizej i powyżej brak.
Co to może być?

stawiam na wydech - katalizator, jego oslona lub tlumik srodkowy.
posluchaj skad to brzeczenie dochodzi, jak posrodku spod samochodu to na 90% wydech

hariusz
07-09-08, 17:27
jeżeli to jest taki metaliczny rezonans na niskich obrotach to ja miałem takie coś i problem został rozwiązany metalową obejmą za 2 zł :) . w 1/3 układu wydechowego licząc od silnika jest taka osłonka z blachy skręcona na śruby, z czasem się obluzowuje i brzęczy - zobacz czy to to (wzrokowo czy trzyma się pewnie a potem łupnij z pięści parę razy i usłyszysz werdykt). Oczywiście podnoszenie auta jest chyba nie uniknione.

MarcusLDZ
07-09-08, 19:49
Miałem to samo, przy ok 2000 tyś obrotów metaliczny dźwięk, poluzowana osłona za kolektorem wylotowym, przymocowana obejmą i przestało brzęczeć... Czyli jw.

ARA
07-09-08, 21:12
Dzięki za odpowiedzi. Nie sprawdzałem na zewnątrz, bo brakowało mi pomocnika, który podkręci obroty do newralgicznych abym mógł posłuchać na zewnątrz. Miałem wrażenie, że to brzęczenie dochodzi z komory silnika, ale Wasze odpowiedzi sugerują na szczęcie dużo "przyjemniejszą" lokalizację, która nie wiąże się z większymi problemami - mam nadzieję :)
Raz jeszcze dzięki, sprawdzę i ewentualnie potwierdzę.

Mishka
08-09-08, 08:20
Poprostu siadz za sterem, otworz drzwi i przegazuj - bedziesz wiedzial.

acerosss
08-09-08, 10:49
dokładnie !!u mnie to samo brzeczy:(( i jest to tylko oslona :) juz kupilem metalowa opaske 1.5,- tylko nie mam kiedy zalorzyc. Maly problem a faktycznie wnerwia...