PDA

Zobacz pełną wersję : D16y7 kolektor wydechowy 4-2-1

Damien17
18-02-17, 10:07
Witam, ostatnio wysypała mi się uszczelka pod głowicą w mojej y7 i z racji tego, że naprawiam i głowica będzie zdjęta to pomyślałem też o zmianie kolektora wydechowego, ponieważ stary żeliwny pękł więc przy okazji jak wszystko będzie remontowane to kupił bym już cały wydech z kolektorem. Zmiana kolektora będzie na 4-2-1 tylko moje pytanie jest takie, czy należy powiększać kanały wydechowe w głowicy(nie wiem dokładnie jak to opisać) w miejscu styku kolektora z głowicą aby na wyjściu kanału był wymiar równy wymiarowi otworu chińczyka, czy zostawiać tak jak jest i montować kolektor na głowicę bez żadnych udziwnień. Pytam, ponieważ szukałem na forum, znalazłem jakie są korzyści z montażu, ale nigdzie nie znalazłem czy coś należy zmieniać przy głowicy podczas montażu kolektora. Z zebranych informacji do tej pory wiem, że powiększa się kanały dolotowe przy zmianie kolektora ssącego, ale nie wiem jak to wygląda przy montażu wydechowego. Mam nadzieję, że moje wypociny są zrozumiałe :cool:

Pozdr!
Dobrego dnia :)

UNK
18-02-17, 10:13
Powiększenie otworów przy zmianie ssącego jest opcjonalne, a podczas montażu chinczyka nic nie trzeba powiększać. Wszystko P&P, ściągasz stary i przykręcasz nowy

Tapniete z S4

Damien17
18-02-17, 12:10
Dzięki za pomoc i szybka odpowiedź:D czyli nawet gdybym sie uparl i rozwiercil to nic to nie da?

firstborne
18-02-17, 22:54
Dzięki za pomoc i szybka odpowiedź:D czyli nawet gdybym sie uparl i rozwiercil to nic to nie da?

Nie. Wymieniasz gówniany wydechowy (jaki jest w Y7) i wstawiasz 4-2-1, chińczyk lub z allegro i na tym kończysz mody jeśli chodzi o początek wydechu w tym silniku.

alienek
19-02-17, 15:20
a z z6 ori 4-2-1 podejdzie do y7 ?

UNK
19-02-17, 15:59
Tak, popularny mod :)

Tapniete z S4

alienek
19-02-17, 17:44
podziękował :)