Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic VIII HB po kolizji, jakie i skąd części?

Bejkers
12-02-17, 23:45
Proszę o pomoc w następującej sprawie.
Właśnie wracam z oględzin mojej Hondy, która obecnie odpoczywa na parkingu po kolizji :/
(Civic VIII HB, 1.8 Sport, 2006r., kolor NHB, salon PL)

Generalnie moje AC jest tak marne, że muszę ciąć koszty naprawy, dlatego optymalne wydaje się zorganizowanie części używanych i naprawa w jakimś warsztacie.
Do roboty jest przód (wjechałem w tył po ostrym hamowaniu): maska z zawiasami, reflektory, zderzak, elementy za zderzakiem: belki itd, no i chłodnice.

Moje pytanie brzmi: jakie części będą pasować? na allegro widzę niewiele części od tej konkretnej wersji.
Które roczniki mogę brać pod uwagę w doborze części? po lifcie już będzie za dużo różnic?
Które części z deasla 2.2 będą pasować?
Które z modeli zagranicznych będą pasować? Na ile będzie różnił się kolor? Czy mogę zakładać że w wersji przed liftem czarny to będzie NHB?

Oczywiście grzebię w katalogach i pytam gdzie mogę, ale z uwagi na rozbieżności zdań proszę o pomoc kogoś doświadczonego w temacie.

Wszystkie podpowiedzi mile widziane ;)

filipfm
13-02-17, 13:17
maska z zawiasami

Pasuje od 5D, TypeS i TypeR

reflektory

Podobnie jak maska. Jedyna roznica to wersja halogenowa vs ksenon. Uwazaj na angliki

elementy za zderzakiem: belki itd, no i chłodnice.

Belki te same. Pod belka np w dieslu sa plastikowe elementy kierujace powietrze na IC, czego w benzynie nie bedzie. Ale generalnie czesci blacharskie pasuja.

no i chłodnice.

Tu juz beda roznice miedzy silnikami - trzebaby sprawdzic

jakie części będą pasować?

Jak powyzej - maska, lampy i gorna czesc zderzaka od kazdej wersji. Dokladka zderzaka jest inna w TypeS/R inna w 5D

widzę niewiele części od tej konkretnej wersji.

Co znaczy konkretnie wersji? Szukaj do przedlifta i tyle. Sport nie ma tu znaczenia.

Które roczniki mogę brać pod uwagę w doborze części?

Maska z kazdego rocznika, lampy tez, zderzak rozni sie dolem po lifcie. Reszta powinna pasowac.

po lifcie już będzie za dużo różnic?

Doł zderzaka, atrapa i kod lakieru jak chcesz kupowac w kolor

Które części z deasla 2.2 będą pasować?

Nadwoziowe wszystkie.

Które z modeli zagranicznych będą pasować?

Wszystkie

Na ile będzie różnił się kolor?

Tu juz mozna wrożyc z fusów. Nawet jak kupisz w kolor to roznice w odcieniu moga byc.

Czy mogę zakładać że w wersji przed liftem czarny to będzie NHB?

Tak

Bejkers
15-02-17, 02:56
Dzięki wielkie za odpowiedź :) chyba wyczerpałeś temat :D

mitusm
21-02-17, 11:29
Jak wygląda sprawa z lusterkami bocznymi, można wkładać od anglików ?

agent_lol
21-02-17, 12:46
Jak wygląda sprawa z lusterkami bocznymi, można wkładać od anglików ?

źle Ci się będzie jeździło, widziałem w cr-v II jakodbija prawe lustro od anglika, żeby zobaczyć bok auta trzeba było dawac podkładki pod silniczek

Civmann
21-02-17, 13:06
Panowie czy u Was też tak kradną lusterka? Ostatnio zauważyłem na osiedlu jedno Ufo z wyłamanymi lusterkami, nie były oznakowane. Miesiąc wcześniej ulice obok widziałem innego Ufoka bez 2 całych luster. Zaczynam obawiać sie o swoje choć mam oznakowane (tylko wkłady).

mitusm
21-02-17, 14:38
Ceny są poj..e. Szukam czegoś drugi dzień w normalnej cenie... Jak będzie z lewym, też źle będzie widać ?

Lucas.FK2
21-02-17, 14:40
Na allegro są nowe już docięte z plastikiem za nie wielkie pieniądze

mitusm
21-02-17, 15:18
Daj linka, chętnie kupię.
http://www.fotem.pl/data/4fe526d2a149a9238de5137c59a.jpg (http://www.fotem.pl/show/full/4fe526d2a149a9238de5137c59a)

Tyle z mojego zostało. Obrotowy zaczecz urwany.

Lucas.FK2
21-02-17, 16:06
Miałem na myśli samo zwierciadło a nie całe lusterko :D

Bejkers
21-02-17, 19:24
Części prawie skompletowane, kolejne pytanie:

Zaślepki na zderzak przedni (miejsce na hol) - 80 zł na allegro, 150 w ASO. WTF? tyle kasy za kawałek plastiku? jakieś alternatywy Panowie? Może jakieś zamienniki do lakierowania? bo szukam i znaleźć nie mogę :/

mitusm
21-02-17, 21:15
Kupujesz zwierciadło i ma być ok ?

marcin001984
21-02-17, 22:12
Daj linka, chętnie kupię.
http://www.fotem.pl/data/4fe526d2a149a9238de5137c59a.jpg (http://www.fotem.pl/show/full/4fe526d2a149a9238de5137c59a)

Tyle z mojego zostało. Obrotowy zaczecz urwany.

Panie, oprócz lusterka Ty tu jeszcze błotnik potrzebujesz.

Części prawie skompletowane, kolejne pytanie:

Zaślepki na zderzak przedni (miejsce na hol) - 80 zł na allegro, 150 w ASO. WTF? tyle kasy za kawałek plastiku? jakieś alternatywy Panowie? Może jakieś zamienniki do lakierowania? bo szukam i znaleźć nie mogę :/

Ja kiedyś kupiłem zaślepkę zderzaka do UFO w ASO to płaciłem 120zł. Przyszła już polakierowana. Zamiennika raczej nie będzie. Najlepiej kupić używkę w takim samym kolorze.

mitusm
21-02-17, 23:34
Szyba, drzwi, błotnik, lusterko, brakuje mi tylko lusterka...

klysek1
22-02-17, 19:16
Kupujesz zwierciadło i ma być ok ?

Nie. Lusterka do anglików mają mocowanie pod innym kątem.