PDA

Zobacz pełną wersję : Dłuższa śruba wału korbowego

BlueHC
06-09-08, 12:30
Witam, tak jak napisalem w temacie, potrzebuje dluzszej od oryginalnej sruby do przykrecenia koła pasowego do walu, kupilem Hanie 95r silnik 1.3 i okazalo sie ze przy wymianie rozrzadu jakis fachura przykrecil krzywo srube i zaczelo mi bic kolo pasowe, gwint w wale jest troszke uszkodzony ale nie wyglada to tak strasznie, gwintownik i dluzsza sruba powinny pomoc, tylko ze te oryginalne sruby sa za krotkie, potrzebuje dluzszej(jesli taka istnieje) lub jakiegos zamiennika zeby miec pewnosc ze nie bede mial juz przygod z tym kolem, co o tym sadzicie? macie jakies pomysly? jak temu zaradzic?

P.S. jak ktos ma na sprzedaz kolo pasowe do tego modelu to prosilbym o kontakt na PW z gory dzieki.

seawater
06-09-08, 21:40
Nie czaję jak można przykręcić krzywo właśnie tę konkretną śrubę? Na pewno masz oryginalną? Ona ma na tyle mały skok gwintu, że chyba się nie da? I jak Ci to koło pasowe bije? Przecież ono jest tak *****iście spasowane z wałem, że tam nie ma prawa być luzu. Śrubę się dokręca 180Nm (ja nie mam tyle pary w łapie- klucz dynamometryczny+przedlóżka z rury) więc śruba chyba klasy 10.9 minimum. Dobry sklep ze śrubami albo allegro, chociaż pojęcia nie mam jak się wał w Hondzie gwintuje :D