Zobacz pełną wersję : Elektryka z d15b7 na b18c4
Witam wszystkich serdecznie jestem tu nowy szukałem odpowiedzi na moje pytanie lecz nigdzie nie znalazłem odp. Jeśli jest już taki temat proszę o link i usunięcie tego postu.
Więc tak posiadam ej2 z d15b7 ( Anglik) zakupiłem 1999 Civica z b18c4 też Anglik. Chciałbym zrobić swapa samemu. Gdzieś jakiś czas temu czytałem że jeśli chodzi o swap tych silników to wiązka może zostać lecz trzeba jedynie zmienić kompa z p30 na p28 dołożyć kable od vteca i iba. Czy może ktoś to potwierdzić??? A co z immo ? Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tego wątku. Może ktoś sie jest w stanie wypowiedzieć w tej sprawie. Bardzo bym prosił o pomoc ponieważ nigdy nie robiłem takiego swapa pozdrawiam :)
może zostać komp p30 i tak jak piszesz, dokładasz kable, możesz wywalić iab zakładając inny kolektor, ale vtec musisz podciągnąć
immo nie ma znaczenia
HakerPL1 dzięki za odpowiedź :) czyli wiązkę zostawiam, iab raczej już znikł bo ma strait pipe od kolektora a vtec podpinam gdzie? Chyba że trzeba maistra z lapkiem ? immo wystarczy że wywalę płytkę z ecu czy muszę przerzucić ze stacyjke ? Jeszcze coś muszę wiedzieć? Dzięki pozdro :)
iab nie ma nic wspólnego ze strait pipe, więc wątpię że znikł. vtec podpinasz od pinu z kompa do zaworka. pasuje to stroić, ale nie jest to konieczne na już, na razie możesz wsadzić w kompa mapę zrobioną na seryjne b18c4, jak będzie wszystko działać to wtedy strojenie.
skoro masz p30 z mapami pod d15b7 wystarczy że wyjmiesz eeprom i wsadzisz eeprom z mapami pod b18c4, chyba że sam nie wiesz co masz i masz seryjne p06, wtedy trochę więcej zabawy.
czemu drążysz temat z immo skoro napisałem ci że nie ma ono znaczenia? nie ruszasz go i to wszystko.
ogólnie wszystko jest na forum, spręż się i poczytaj, masz setki stron tematów z informacjami które są ci potrzebne
HakerPL1 dzieki za odp. Powiem Ci tak mam serie d15b7 i (chyba serie b18c4 ) chodz nie jestem pewny bo autko ma pare modow wiec moze ktos grzebal przy ecu. Zrobie swapa czesci mechanicznych samemu a skoro mowisz ze trzeba i tak stroic i tak to moze vtec i iab zostawie komus kto ma o tym pojecie ;). Z tego co rozumiem to komputer tez ma zostac z d15 i pod niego mam poprostu podciagnac kabel od vteca. Mozesz kogos polecic okolice Rzeszow Krakow kto zajolby sie strojeniem kompa i dopiol mi wszystko na ostatni guzik ?? Widze ze Ty jestes nie daleko moze jakos bym Ci zlecil tą robutke :) ? Miedzy czasie sam bede sie rozgladal po forum. Dzieki za Twoj czas ;)