PDA

Zobacz pełną wersję : Przegrzany vtec econo. Remont/ zmiana silnika / glowicy

djeldj
06-02-17, 19:51
Witam wszystkich z gory przepraszam za tworzenie nowych watkow , poniewaz wszystko pewnie jest na forum. Wiec sytuacja wyglada tak , honde mam w rozliczeniu od kolegi. Jest do civic 6 5d 1.5 vtec econo 114 km. Wczesniej juz kopcil bral troche oleju. Jakis czas temu zaczol sie grzac. Wymienilem termostat czujnik (wentylator dziala). Musialem jechac dosc dlugo i samochod mi sie przegrzal. Nie bylo plynu chlodniczego w ukladzie. Jakis czas nieswiadom tego jezdzilem. W tym momeci po przegrzaniu nie wiem co dalej robic.Dodam ze gorny i dolny przewod od chlodnicy jestpusty . Jest sens zrobic upg czyli rozrzad , pompe i cala reszte. Czy lepiej bedzie mi kupic nowy silnik ? Do tego 1.5 chcialem wsadzic krotsza skrzynie i tu pytanie jaka by ewentualnie sie nadawala ? Czy glowice np od d16a9 lub silnik D16A8 czy czegos podobnego. Z gory dziekuje za kazda odpowiedz

kazik2_h9w3
06-02-17, 20:20
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?266421-Remont-silnika-D15Z8-MB3
Prosze kilka tematow wyżej
To juz da jakis poglad

gibonek
07-02-17, 10:44
głowica z d16a8 ani a9 ci nie podejdzie bo to są głowice DOHC i sama zmiana głowicy tu nic nie da jeśli dół przegrzałeś bo mogły tłoki spuchnąć pierśćienie popękać porysować cylindry panewki się przytrzeć i wiele innych,wszystko zależy od tego w tej sytuacji w jakim stanie jest twój silnik?jak długo jechałeś bez płynu przy jakich obrotach czy tłoki spuchły itp,nic nie napisałeś co się dzieje teraz czy auto ma moc bierze olej stuka nie stuka itp więc ciężko coś stwierdzić

djeldj
08-02-17, 19:07
Wielkie dzieki za pomoc. W poniedzialek bede wiedzial co sie stalo dokladnie