Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chłodnica i sprzęgło !!!

gorek
06-11-05, 16:20
witam wszystkich

Na początek napisze ze mam silnik 1,3 czyli gaźnik.
Mój problem polega na tym , że chciałbym wymienic płyn chłodniczy bo nie wiem jaki jest wiec chce wymienic bo zeby sie nie okazało ze woda czy cos ale nie wyglada to na wode bo jest tłuste i brudne jak jakis błyn i ma jescze tak dziwny smak . Interesuje mnie także ile jest tego płynu potrzebne zeby zalac cały ten układ.
Drugie moje pytanko dotyczy sprzegła bo chyba jest to hydrauliczne, bynajmniej tak mi sie wydaje . mam tu mało płynu a z pompki na wysokości chłodnicy cos wycieka wiec mysle ze to jest własnie ten płyn od sprzęgła . potrzebuje zeby ktos mi podał nazwe tego płynu ( u mnie jest on taki zółty i jasny) a co do chłodnicy to jaki jest najlepszy do tego slinika . ps gdzie sie odpowietrza układ sprzęgła bo znalazłem tam taką jakgdymy kalamitkę i to jest chyba to własnie . prosze o odpowiedzi !!!!

Matey
06-11-05, 16:23
ma jescze tak dziwny smak

Piles to???

Peter
06-11-05, 16:33
Buhahahahahhaha! Zioom weź 4-5L to i na przepłukanie Ci wystarczy i pamiętaj o odpowietrzniku jak bedziesz zalewał.

Dzida
06-11-05, 16:35
pamiętaj o odpowietrzniku jak bedziesz zalewał

I o degustacji... :)

gregorb
06-11-05, 16:35
Do chlodnicy zalej zielony plyn do chlodnic, kupisz go w sklepie moto lub na jakiejs stacji paliw. Tutaj nie ma potrzeby skupiania sie nad producentem. Wazne, zeby raczej nie kupic w jakims markecie, bo to sklepy spozywcze, a nie moto.

Odnosnie sprzegla, to ta kalamitka wlasnie sluzy od odpowietrzania ukladu. Plyn kup taki jak do ukladu hamulcowego. Jesli bedziesz w sklepie to sprzedawca spyta ciebie o kolor plynu jaki masz i sprzeda Ci taki sam.

Pati
06-11-05, 16:36
glikoshell do chłodnicy. bańka 5l styknie z zapasem.

gorek
06-11-05, 17:10
Co do smaku płynu to nie jest super ale wyznaje zasade ze wszstkiego trzeba w zyciu spróbować ;) ale mam jakies wątpliwości ze do sprzęgła mozna lac płyn od układu hamulcowego .czekam na dalsze wypowiedzi .
Aco do płynu chłodniczego to mam płyn Eco 2000 czy cos takiego jest zielony i chyba go wleje ale ile to ma miec pojemności ?

co do sprzegła to cieknie mi chyba z tłoczka co jest wkrecony w blok silnika kolo chłodnicy . czy te czesc sie wymienia czy sie wymienia tylko uszczelniacz/ simering itc.
ile kosztuje ten gadżet na szrocie albo w sklepie .

Ps. jakiej firmy rozrząd polecacie bo mam juz ok 118 tys a wymieniamy był po 49 tys wiec chyba tez trzeba zrobic ? co o tym sadzicie

gregorb
06-11-05, 17:13
Plyn hamulcowy i do sprzegla jest ten sam, to tak samo uklad hydrauliczny.

Jesli chodzi o to jak wymieniac i ile lac plynu chlodniczego to skorzystaj z opcji SZUKAJ. BYlo tam o tym juz wiele.

tfidos
06-11-05, 22:30
Co do smaku płynu to nie jest super ale wyznaje zasade ze wszstkiego trzeba w zyciu spróbować
tak tylko ze plyn do chlodnic jest silnie trujacy ;)

LIO
07-11-05, 01:18
do chlodnic najlepiej kupic koncentrat shella, albo texaco i rozcienczyc wedlug instrukcji z woda
rewelka

Pati
07-11-05, 01:25
czyli jak pisałem - glikoshell koncentrat.

LIO
07-11-05, 02:02
ale napisałeś banka 5 litrów starczy
a po pierwsze promo, tyle to nie wchodzi do obiegu, a po drugie to koncentratu to kupujesz max 2 litry i robisz wtedy 50:50
i mnie zmyliles ze glikoshell 5 litra to nie koncentrat, tylko gotowy płyn

Pati
07-11-05, 02:17
no bo jest pozno i mi sie miesza. to gotowy płyn jest.

LIO
07-11-05, 02:21
to lepiej koncentrat i sobie z destylowana rozrabiac i ustalac samemu proporcje zgodnie z zalacznikiem w zaleznosci od temperatury, dodajac wiecej koncentratu. Mozna tez zalac samym koncentratem, tak chyba Wombat robil u siebie, wtedy temp wrzenia to wogóle jest na tak nieosiagalnym poziomie, ze mozna jezdzic bez obaw. :D

wieshaq
07-11-05, 12:39
glikoshell
a drogie to?
ja zawsze lalem Eco2000 i w sumie nie nazekam bo wskazowka nigdy nawet nie drgnela wyzej niz standard nawet jak ostro katowalem czy na trasie.

moze lepiej zalac wlasnie Eco2k. ...zostanie kasa na folie przyciemniajaca z Lidla :D :D heee

hubiii
07-11-05, 13:55
co do wymiany to fakt polecam koncentrat mozna swobodnie robic proporcje ale u nas nie ma zim ponizej - 30 wiec co wlejesz konc/ plyn bedzie tak samo dzialal .. aha niektore koncentraty i plyny np BP ma dodatkowo opcje rozpuszczania kamienia wiec sie nie zdziw jak cos bedzie ci przeciekac ;0

Grzbiet
07-11-05, 15:16
Witam.

Ja tam lałem Castrola, trochę drogi bo 12 zł/litr. I też wskazówka stała w miejscu. Nigdy nie poszła w góre. :P A że płyn zmienia się co 2 lata to olałem cene :lol:

gorek
09-11-05, 08:25
dobra a teraz powiedzcie mi gdzie jest najniższy punkt w układzie chłodzenia . mam sciągnąć węzyk z dolnego wlotu chłodnicy czy jest on gdzie indziej ?
chłodnicę zaleje eco 2000 bo taki mam a poco płacic . sprzęgło naprawie za pomocą reperaturki ( ~20 zł) w jc auto . i bedzie dobrze narazie jeźdże i dolewam płyn do zbiorniczka bo mi jeszcze pedał wpadnie w podłogę :D .

LIO
09-11-05, 15:20
dobra a teraz powiedzcie mi gdzie jest najniższy punkt w układzie chłodzenia
najpewniej na samym dole chlodnicy

mam sciągnąć węzyk z dolnego wlotu chłodnicy czy jest on gdzie indziej ?
pod chlodnica po srodku jest zaworek wykrecany

gorek
09-11-05, 20:52
dzieki za odpowiedzi .mam jeszcze jedno pytanko nie zwiazane juz z poprzednimi ale nie bede zakładał nowego topika :D . powiedzicie mi ile kosztuje wymiana paska rozrządu w takiej honedzie jak moja chyli d13b2 wiem ze pasek i napinacz to ok 140 zł a pompy wodnej nie wymieniam bo przeciez działa . mam juz zrobione 117 tys a poprzedni własciciel zmieniał go jak miała 49 z hakiem wiec juz chyba najwyższa pora.powiedzcie mi czy jest to jakas skomplikowana sprawa , a moze warto by to zrobic samemu a mechanikiem bo w zakładzie krzyknęłi mi ok 130 zł , to drogo ? . moze jest ktos kto to sam robił ?

ANTEK
09-11-05, 23:43
za wymiane paska i napinacza placilem kolo 70zł :}

Grzbiet
11-11-05, 00:52
Za wymiane paska w ASO Hondy zapłaciłem 300 zł. Oczywiście 6 lat gwarancji lub 100 tys. km. Więc nie opłaca się samemu. :grin: Chyba.

gorek
11-11-05, 17:40
dizekuje wam za odpowiedzi. z tego co wyczytałem w ksiazce " sam naprawiam.. " to pasek po ok 75 tys km wymieniac a nawet do 90 tys . ja chyba wezme sie za to po zimie.
Dzis zrobiłem naprawe wyspzęglika . bo mi sie juz powycyerały te uszczelniacze co tam są i płynu ubywało. woec mam nadzieje ze bedzie juz oki. ale mam teraz taki problem bo wydaje mi sie ze pedła sprzegła jest w pozycji tak jak był ale jednak chyba niżej bierze *tak ok 2 cm od dołu) a było wyżej . i nie wiem czy moze byc to wina nie dokładnie odpowietrzonego układu ?