Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demontaż uszczelek szyby czołowej i listw dachowych

Szczur[R]
29-01-17, 22:02
Jak zdemontować w 5D uszczelki szyby czołowej żeby ich nie zniszczyć ?
Jakieś spinki do tych uszczelek widziałem w katalogu Romix, ale nie wiem czy wszystkie jakie są potrzebne czy tylko niektóre.
Drugie pytanie - jak zdemontować listwę dachową ? Próbowałem ją delikatnie podważać po bokach ale nawet nie drgnie. Przydało by się doświadczenie kogoś kto już to robił.
Ewentualnie jeśli ktoś ma taką listwę ze spinkami luzem, to zdjęcie żebym zobaczył jak to jest złożone.

Dla odmiany nie pękła mi szyba w prawym dolnym rogu :) za to przecieka w lewym górnym.
Cieknie mniej więcej na wysokości gdzie listwa dachowa styka się z uszczelką szyby.

mort
29-01-17, 22:32
Listwę dachową musisz pchnąć chyba do przodu, lub do tyłu, w dachu są takie dzyndzle, a listwa się w nie wsuwa.

kubala95
29-01-17, 23:36
Mi zacieka z dwóch stron. I teraz nasuwa się pytanie czy to wina źle przyklejonej szyby, czy listew dachowych?

Szczur[R]
30-01-17, 00:00
Listwę dachową musisz pchnąć chyba do przodu, lub do tyłu, w dachu są takie dzyndzle, a listwa się w nie wsuwa.

Muszę ją pchnąć o centymetr w przód lub tył i wyjdzie mi normalnie do góry, czy muszę ją CAŁĄ wysunąć ?

Mi zacieka z dwóch stron. I teraz nasuwa się pytanie czy to wina źle przyklejonej szyby, czy listew dachowych?

Ja u siebie podejrzewam rudą :/ po odchyleniu podsufitki zdaje się nieśmiało wyglądać z pomiędzy zgrzewu blach...

Radzyn
30-01-17, 01:06
1. Manual s.20-31
"Z czuciem" odchylasz (ciągniesz palcami "do siebie") tę listwę, stojąc np. z lewej strony, przy błotniku. Możesz zacząć od dołu. Spinki (pomarańczowe/czerwone) będą po kolei "wyskakiwać", możliwe że niektórych brakuje lub mają ułamane uchwyty (są po dwa, po bokach, to one trzymają listwę w uchwytach przymocowanych "do szyby"). Nie polecam tego robić w niskich temperaturach, ale tego pewnie się domyślasz.
Ja swoje braki uzupełniłem w auto-spinka.pl, za 5 szt. z wysyłką zapłaciłem 17 zł
http://www.auto-spinka.pl/pl/p/B17475-Spinka-listwy-szyby-czolowej-Honda-Civic-Integra-91520-SR3-003/613

2. Przesuwasz cm (jak nie do przodu to do tyłu, dasz radę, robiłem to ale na 100% nie pamiętam) i jak wyjdzie poza taki bolec, wystający z rynienki, podważasz i ciągniesz do góry. Moim zdaniem nie ma potrzeby ściągania całości.
Prawdopodobnie masz mikropęknięcia (wystarczy by dostała się woda) na zgrzewie blach:
- z przodu, tuż na początku tej rynienki w której siedzi listwa, tam jest łączenie blach
- z przodu, zaraz za górnym rogiem szyby, tu musisz trochę wyciągnąć górną uszczelkę
- sprawdź też z tyłu, na przeciwległym końcu rynienki, chyba pomiędzy końcem rynienki a bolcem - znowu łączenie blach i okazja do przecieków na słupek C
Miałem tak u siebie, początkowo myśląc że mam to co większość - ruda na podszybiu, całość ruchoma, przeciek, trzeba wycinać szybę, itp.
Ale "glass-master" do którego pojechałem, sprawdził i polecił mi zastosować konkretne spoiwo, np. klej do szyb. Oczywiście wcześniej oczyścić, odtłuścić, itd. Tak też zrobiłem i działa :)

PS. Mimo takich objawów nie miałem rudej od wewnątrz, np. na rogach - wiem, bo ściągałem całą podsufitkę.

Szczur[R]
30-01-17, 16:50
Maga dziękuję za konkretne wskazówki, jutro się za to zabieram. niestety temperatura nie zachęca ale nie mam wyjścia bo cieknie mocno wiec przy kolejnym deszczu znowu będę miał powódź :(

mirasek
30-01-17, 18:52
Prawdopodobnie masz mikropęknięcia (wystarczy by dostała się woda) na zgrzewie blach:
- z przodu, tuż na początku tej rynienki w której siedzi listwa, tam jest łączenie blach
- z przodu, zaraz za górnym rogiem szyby, tu musisz trochę wyciągnąć górną uszczelkę
- sprawdź też z tyłu, na przeciwległym końcu rynienki, chyba pomiędzy końcem rynienki a bolcem - znowu łączenie blach i okazja do przecieków na słupek C
Powinno się to znaleźć w każdym temacie typu "niechciana woda w 5d", też kiedyś szukałem chochlika :) U mnie zaciekało na końcach zgrzewów przód i tył pod prawą listwą, a w pewnym aerodecku z przodu po obu stronach. Rdzy od środka brak, rozszczelniło się spoiwo.