PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z przekaźnikiem? Civic VIII g

łosiek
25-01-17, 09:45
Witam, mam problem z włączeniem świateł postojowych na odpalonym silniku, mianowicie po przekręceniu manetki przygasa całe oświetlenie i z okolic kompa dochodzi dźwięk "bzykania". Na zgaszonym silniku jest ok, nic się nie dzieje. Dodam tylko, że w ostatnim czasie przy elektryce/elektronice nie robiłem nic co mogłoby wpłynąć na tą usterkę. Jedyne co to wyciągnąłem radio, ale sprawdzałem czy żaden przewód nie robi zwarcia.
Podpowiedziano mi, że może to być przekaźnik świateł, jakieś porady? Może ktoś się spotkał z takim problemem
Auto: Honda Civic 2007r

TRAFO
25-01-17, 18:14
...po przekręceniu manetki przygasa całe oświetlenie i z okolic kompa dochodzi dźwięk "bzykania". Na zgaszonym silniku jest ok, nic się nie dzieje...

Co to znaczy przygasa oświetlenie? Jak przekręcasz manetkę na pozycję postojówek to które światła przygasają?
Co to znaczy że na zgaszonym silniku jest OK i nic się nie dzieje? To znaczy postojówki świecą i nic nie bzyczy?
Zrób bardziej precyzyjny opis...
A co się dzieje jak włączysz światła mijania? wtedy też postojówki świecą. Bzyczy czy nie? Jest różnica przy włączonym i wyłączonym silniku?

łosiek
26-01-17, 10:22
chyba zrobione, klema była niby dobrze przykręcona, trzymała się krawędzią, a nie stykała całością do bolca w aku, co było niewidoczne i nie wyczuwalne. tak mi się bynajmniej wydaje, bo poprawiłem styk i było ok. Nauczka na przyszłość, żeby sprawdzić więcej niż 2 razy czy dobrze przykręcona klema. mam nadzieję że to wina tego styku a nie tylko chwilowa poprawa.. okres jej minął.
a odnośnie objawu:
odpalony silnik - przygasa deska rozdzielcza jakby był duży pobór prądu i dźwięk brzęczenia przy aku, postojówki działają normalnie
zgaszony silnik - nie przygasa deska rozdzielcza, nie ma brzęczenia, postojówki działają normalnie.