Zobacz pełną wersję : Plyn WSPOMAGANIA CIVIC
Witam.
Prosze o pomoc, poniewaz nieznam sie na tym wogole.
Wymienilem zbiorniczek od wspomagania iii.. no wlasnie.
Jaki plyn mam teraz tam wlac ? czy plyny hamulcowe sa do roznych samochodow ?
I ile tego plynu wspomagania wejdzie do takiego Civic'a 93 HB ?
Prosze o szybka odpowiedz kogos kumatego , dzieki
Rodzaj płynu hamulcowego zaleca producent auta - do normalnej jazdy pasować będzie DOT 3 i DOT 4.
A do zbiorniczka od wpomagania nie wlewa się płynu hamulcowego, tylko płyn do wpomagania - taki sam jaki daje się do automatycznych skrzyń biegów np. ATF.
Najlepiej kup oryginalny Hondy PSF, bo tutaj już wiele osób pisało o problemach z pompą po zalaniu innych specyfików.
oczywiscie chodzilo mi tylko o plyn wspomagania - plyn hamulcowy napisalem przez zamyslenie sie :]
gdzie moge dostac ten plyn "Honda PSF" ?
70 zł litrowe opakowanie - zostanie 200ml
Stalo sie.
Uzylismy innego plynu niz tego do Hondy, nie pamietam nazwy (SPT? - cos w tym stylu )
i mam problem ;/
Wszystko chodzi normalnie pieknie, wspomaganie dziala, ale pompa wspomagania strasznie dziwny dzwiek z siebie wydaje ;/
glosny dosyc ten halas , przyspiesza razem z przyspieszeniem samochodu
o co w tym moze chodzic ? pomocy
shantillas
06-09-08, 22:40
Tzn, że albo nie jest do końca odpowietrzona albo już siada ze względu na zły olej.
Poprzednio jakiego koloru miałeś?? Jeżeli czerwonego to powinieneś wlać Dexron II do skrzyń ATF. Jak żółty to PSF Hondy.
z tym jest problem bo niewiem... podczas wypadku wszystko wycieklo
piotrstrojek
07-09-08, 07:13
Parę dni temu wymieniałem, zanabyłem ATF w Aso kosztowało mnie niecałe 72zł. Zostało mi pół litra :)
Do wspomagania PSF - S lub PSF - V nie kombinujcie bo nie warto płyn kosztuje około 70 pln w ASO a 1L wystarczy.
pozdr
shantillas
07-09-08, 10:37
Do wspomagania PSF - S lub PSF - V nie kombinujcie bo nie warto płyn kosztuje około 70 pln w ASO a 1L wystarczy.
pozdr
Nikt nie kombinuje, wlewa się to co się miało wcześniej. U mnie był Dexron II wcześniej to taki też wlałem. Zresztą Rover taki też leje do wspomagnia. Zrobiłem już 1000km na tym i nic się nie dzieje z pompą. Jakbym miał żółty to bym kupił PSF. Proste ;)
Stalo sie.
Uzylismy innego plynu niz tego do Hondy, nie pamietam nazwy (SPT? - cos w tym stylu )
i mam problem ;/
Wszystko chodzi normalnie pieknie, wspomaganie dziala, ale pompa wspomagania strasznie dziwny dzwiek z siebie wydaje ;/
glosny dosyc ten halas , przyspiesza razem z przyspieszeniem samochodu
o co w tym moze chodzic ? pomocy
Wypłukał się nagar i pompa kończy swój żywot. Gratulacje :) Płyn który wlałeś pewnie jest bardziej rzadki/ma inne właściwości smarujące, a pompy hondy są delikatne... Odpowietrzanie wykluczam - pompy odpowietrzają się same, trwa to kilkanaście sekund.
ATF Castrola. zrobilem juz ponad 4 tys km i nic sie nie dzieje.
Na wstępie przepraszam za odkopanie tak starego tematu :) ale nie chciałem zakładać nowego a winnych tematach nie uzyskałem odpowiedzi na temat wymiany płynu wspomagania.
Jakiś czas temu zauważyłem, że poziom tego płynu mam na minimum. Na początku chciałem płyn ten całkowicie wymienić, jednak w innym temacie jeden z użytkowników, który jest na forum już sporo lat, pisał, iż nie zaleca się wymieniać tego płynu lecz robić dolewki. Posiadam Civica 1.3 94r i od zakupu auta (3-4 lata) płyn ten nie był dolewany, także nie mam pojęcia jaki był lany wcześniej. Próbowałem sprawdzić czy jest on żółty czy czerwony, poprzez zamoczenie w zbiorniczku ściereczki, jednak nie mogę stwierdzić tego w 100%, bardziej przypomina ciemno żółty, jednak czy kiedyś nie był on czerwony? :) nie mam pojęcia.
Także nie wiem jaki płynu mógłbym dolać, czy może jednak wymienić olej całkowicie? wcześniejsze posty o niewymienianiu, o których wypomniałem, są z przed kilku lat, więc może coś się zmieniło w tej materii. :)
Wcześniej wyczytałem, że można dolać płynu DEXTRON II, jednak ostatnio znalazłem na necie oryginalny płyn Hondy, taki jak na zdjęciu poniżej, jest sprzedawany w opakowaniach 0,3l więc akurat nadał by się na dolewkę, w/w płyn:
http://www.ludegeneration.co.uk/wiki/images/thumb/c/c1/PowerSteeringFluidLabel.jpg/500px-PowerSteeringFluidLabel.jpg
Proszę o jakiekolwiek rady, gdyż ja kompletnie się na tym nie znam :)