Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zwiększenie mocy w silniku serii d16b2

suchy1225
24-01-17, 14:40
Witam,
jestem nowy na forum (choć trochę już czytałem) a mianowicie chciałbym zwiększyć trochę moc swojego silnika wersja d16b2. Co byście mi doradzili? Pomoże ktoś??

bartek_levis
25-01-17, 13:00
a ile masz teraz mocy? coś robiłeś do tej pory? standardowo możesz założyć 4-2-1 plus zimy dolot, regulowane kółko rozrządu pobawić się zapłonem ostrzejszy wałek i na koniec strojenie, jeden plus że skrzyni ruszać nie musisz bo fabryczna jest dość krótka (1M)

suchy1225
25-01-17, 13:09
seryjnie niby 116km, nie niie robiłem jeszcze nic przy niej. Zimny dolot jak to najlepiej zrobic?

MichałCK
25-01-17, 13:24
a ile masz teraz mocy? coś robiłeś do tej pory? standardowo możesz założyć 4-2-1 plus zimy dolot, regulowane kółko rozrządu pobawić się zapłonem ostrzejszy wałek i na koniec strojenie, jeden plus że skrzyni ruszać nie musisz bo fabryczna jest dość krótka (1M)

Ja miałem 1M i była właśnie baardzo długa, FD 4.058.
Stawiam że autor tematu ma właśnie taką, z resztą tabelka mówi to samo przy silniku D16B2.
W D-Serii NIE MA lepszego rozwiązania gdy chce się zostać przy wolnossącej jednostce jak założenie krótkiego przełożenia głównego FD 4.4. Doloty i wydechy to temat drugorzędny.
Do autora tematu, bez obrazy lecz naucz się używać forum oraz google, wszystko pisze jak na tacy, więc zakładanie takiego tematu jest trochę nie na miejscu.
Pozdrawiam!

bartek_levis
25-01-17, 16:27
faktycznie nie dopatrzyłem mój błąd myślałem że 1M ma to samo przełożeni co w d14a8
więc faktycznie wymiana walizki dobry patent najbardziej odczuwalny mod

OziO
26-01-17, 22:15
Dobra. A co w przypadku gdy mam już krótką skrzynie, kol. wydechowy z Z6 i w garażu leży mi ssący z D16W4 i D15B7 ( nie wiem który jeszcze założę ). Zastanawiałem się nad wałkiem ale jest ogromny rozrzut informacji i ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje co jest najostrzejsze dla tego silnika. Pozdr

wiesko1261
27-01-17, 07:00
Dobra. A co w przypadku gdy mam już krótką skrzynie, kol. wydechowy z Z6 i w garażu leży mi ssący z D16W4 i D15B7 ( nie wiem który jeszcze założę ). Zastanawiałem się nad wałkiem ale jest ogromny rozrzut informacji i ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje co jest najostrzejsze dla tego silnika. Pozdr

odpuść se wałki , do d16b2 :) i wymiń głowicę vtec , przejść na OBD1 i wystroić średnio 135-140 KM można osiągnąć
(mój były seryjny w4+wałek z d15b , porting głowicy ,wydech,dolot - 142km ,167nm ) :p

bartek_levis
27-01-17, 10:53
ja pisałem o gratach bez otwierania silnika ale można i z głowicą np z6 daje więcej możliwości, no ale jak otwierać silnik to warto sprawdzać jego kondycję: owale cylindrów, pierścienie i pytanie jak dół silnika znosi przyrost mocy :) można zrobić fajną d serię n/a ale wiadomo kasa no i z serii d16b2 to się może okazać że fabryczny zostanie tylko blok, druga odrębna kwestia że nasze budy to lekkie nie są i rakieta nawet zmodzona to to nie będzie a za hajsy które w to wpakujesz można o swapie pomyśleć np na h czy f serię :) albo turbo ale to już do rozważenia, jedno jest pewne tanio nie będzie :)