PDA

Zobacz pełną wersję : Niektóre biegi ciężej wchodzą po pozostawieniu na biegu na noc

Genax
20-01-17, 09:32
Coś dziwnego zaczęło się dziać po ostatniej mroźnej nocy. Zauważyłem, że redukując bieg z 4 na 3, przy 3 czuję za pierwszym razem opór i muszę cofnąć na luz i dopiero wtedy wchodzi 3 bieg. Zaczęło się to po mroźnej nocy, a auto zostało na 1 biegu. Łożysk nie słychać, sprzęgło wymieniane na exedy rok temu i chodzi pięknie. Jakieś pomysły? Trzyma się to już 3 dni. Po tych dniach zauważyłem lekką poprawę lecz to ciągle nie to.

Meentor
20-01-17, 09:47
a poprawia sie to z czasem jazdy i nagrzaniem auta ?

Genax
20-01-17, 10:00
Niestety nie. Redukując gwałtownie z 4 na 3 bieg wchodzi lecz jeśli staram się zmieniam zwykłym tempem to jest opór za 1 razem.

hoek
20-01-17, 14:52
Sprawdź i oczyść łączenia linek ze skrzynią zobacz czy nie ma zbyt dużej korozji na mechanizmie przy skrzyni chodzi o trzpień

maniek__007
21-01-17, 11:52
A olej w skrzyni jaki masz? Mtf Hondy czy silnikowy 10w40 czy jeszcze coś innego...
Kolega tak miał w is200 se pierwszej zimy samochód mu bez biegu ruszał po puszczeniu sprzęgła. Biegi wchodziły na siłę. Podjechał do Toyoty kupił orygi. olej przekladniowy, wymieniliśmy i jest tej zimy jest ok

simo
09-02-17, 23:09
Z doświadczenia wiem, że biegi niższe wchodzą ciężej zwłaszcza przy redukcji. Po wymianie oleju na oryginalny Hondy i przesmarowaniu przekładni nie zauważyłem znacznej poprawy. Z wyższymi nigdy nie miałem problemu, ale tam przełożenie też jest już inne.

Genax
12-02-17, 02:57
Skrzynia zalana MTF-em 2 lata temu i nie miałem nigdy żadnych problemów. Problem ustąpił po tygodniu. Nie wiem jak ale biegi wchodzą już bez problemu :)