PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd nr 10 ej2



cichykzn
19-01-17, 15:54
Mam taki problem. Wywaliło mi ostatnio błąd nr 10 (czujnik temperatury powietrza dolotowego). Pierwsze co zrobiłem sprawdziłem sam czujnik i wyglądał on tak:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/1e6795bf3e831f73c21a0f01021c13fb.jpg
Od razu czujnik wymieniłem, skasowałem błędy (chyba dobrze) ale problem nadal występuje. Z tego co zauważyłem dzieje się tak tylko gdy odpalam auto po dłuższym postoju i wszystko jest zmarznięte. Jak auto postoi np pół godziny pod sklepem i go odpalam to żadnego błędu nie wywala.

Motor to d16b2 (sam słupek) na osprzęcie d15b7.

Ktoś jakieś sugestie co można zrobić ?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

kazik2_h9w3
19-01-17, 15:55
Sprawdz czy wiazka nie jest jakos uszkodzona

kamil39
19-01-17, 18:06
Dobrą wtyczkę miales przy tym czujniku? Ja np. w wiązce mialem dwie podobne wtyczki(chyba jedna od gornego czujnika oparow paliwa), w tym jedna szara druga biała- mialem przypieta szara przez przypadek to tak samo spalilo mi czujnik.

cichykzn
19-01-17, 18:44
Właśnie wtyczki mam tego samego koloru, poza tym po swapie przez 2 miechy nic nie pokazywał, jakoś między świętami zaczął się problem jak te mrozy przyszły a przy wtyczkach wygląda że wiązka jest ok z resztą wklejam foto jak to wygląda https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/f211fd4bfa7260452a7c3f8756b7d2ed.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/33948818cf5ab6d272ac59da97b0c959.jpg

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

kazik2_h9w3
19-01-17, 19:04
Mozesz tez sprawdzic czy piny w kostce nie sa zasniedziale
Jak chcesz to podjedz a pozycze Ci taki czujnik wtedy bedzie prwne ze to nie on

cichykzn
19-01-17, 19:13
No właśnie brałem od maniaka ostatnio, sprawdzaliśmy go miernikiem od razu i wydawało się że był ok bo przy temp koło 0 miał koło 2-3k ohmow, ale ok mogę podjechać jak coś to idzie Pw do ciebie ;)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

zabor
20-01-17, 12:00
Miałem taki sam przypadek. Miernik pokazywał że sygnał dochodzi z czujnika do ECU, ale błąd dalej występował. Wymieniłem czujnik temp. powietrza, ale niepotrzebnie. Pomogło dopiero położenie nowego kabla od czujnika do komputera.

cichykzn
20-01-17, 12:56
Właśnie pożyczyłem czujnik od Kazika, uważa że jest w 100% sprawny także zobaczymy, pojeżdżę trochę na nim i się okaże czy to wina czujnika czy trzeba wiązkę sprawdzać

michal1687
20-01-17, 16:06
miałem ten sam przypadek u siebie kiedyś
wina leżała w zamienionych wtyczkach
bo są takie same

cichykzn
20-01-17, 23:54
Wątpię żeby to była wtyczka bo wtedy błąd powinien wywalić jakoś zaraz po swapie a nie po 2 miesiącach, tym bardziej że nic nie było robione przy tym od tego czasu

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

vtec[VIG]
21-01-17, 13:35
Też potwierdzam sam kiedyś takiego fuckup-a zrobiłem z kostkami czujnik się spalił podobnie jak u Ciebie na zdjęciu. Błędu nie pokazało ale na strojenie wyszło. Ewidentnie jest usmazony za duże napiecie. I jest napewno do wymiany. Tylko wcześniej te kostki sprawdź. Żeby i drugi nie poszedł do śmieci

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

cichykzn
27-01-17, 15:09
Kojarzy ktoś jaki prąd powinien iść na ten czujnik? Po zmianie czujnika na ten od Kazika i skasowaniu błędów i tak wyskoczyło, czyli albo wtyczki zamienione albo wiązka poszła się je... ;/

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

michal1687
30-01-17, 10:41
Jak dobrze pamiętam to 5V

cichykzn
02-02-17, 22:35
Zmierzyłem napięcie na obu wtyczkach i powiem szczerze że mnie przymurowało trochę, po wyjęciu wtyczki od czujnika nie pokazywał żadnego napięcia, jakby była gdzieś wiązka przerwana, a jak odłączyłem od tego czujnika oparów paliwa to wskazywał 4.8-4.9V... Wygląda na to że wtyczki zostały zamienione ale wiązka od czujnika oparów paliwa jest walnięta. Jutro rano zamienię wtyczki, skasuje błędy i zobaczymy co z tego wyjdzie

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka