Zobacz pełną wersję : Świece NGK
Witam, planuje wymiane swiec, wiec spisalem z aktualnie posiadanych model (ZFR5F) i sadzielem ze to by bylo na tyle wiedzy potrzebnej do ich kupienia. Jednak cos mnie podkusilo i sprawdzilem w katalogu NGK jakie oni zalecaja do mojej hani (Civic coupe '94). No oni zalecaja ZFR6F. I pojawia sie ptanie, czy ktos wlozyl zle swiece ? Czy jest wogle jakas roznica miedzy tymi dwoma modeli? I ktore tak naprawde wybrac?
Pod maską oraz w manualu do Civica 92-95 (rozdział 4-4) napisane masz: NGK ZFR5F-11. I tego się trzymaj.
Ja rowniez kierowalem sie oznaczeniem na oslonie paska rozrzadu. Kupilem NGK ZFR5F-11 i jestem zadowolony.
Przed chwila zajrzalem do manuala z civici 6 gen. (w niej sa te same swiece) i z tego co wydedukowalem po niemiecku, to ZFR6F sa zalecane do silnikow pracujacych w ciezkich warunkach (wysoka temperatura).
PS niema to jak samemu sobie odpowiadac na pytanie :)
mam takie świece do sprzedania (NGK ZFR5J - 11) przejechałem na nich 2 tys km (po tym czasie byłem na przeglądzie - i zorjentowali się ze są to złe świece do mojego silnika) wiec gdybyś był zainteresowany, to zapraszam na PW ...
Nie wiem, jak gdzie indziej, ale u mnie w mieście NGK były droższe (o jakieś 10 PLN lub lepiej, już nie pamiętam, na sztuce) od zalecanych przez Hondę ND. Kod ND to ND KJ16CR-L11.
jedyna roznica miwdzy tymi modelami to wlsnosc cieplna. nieraz przy przestawianiu zaplonu trzeba zmienic swiece pod wzgledem tej wartosci by silnik pracowal o optymalnych warunkach.
Piotrek Klag
11-05-06, 20:36
Witam, planuje wymiane swiec, wiec spisalem z aktualnie posiadanych model (ZFR5F) i sadzielem ze to by bylo na tyle wiedzy potrzebnej do ich kupienia. Jednak cos mnie podkusilo i sprawdzilem w katalogu NGK jakie oni zalecaja do mojej hani (Civic coupe '94). No oni zalecaja ZFR6F. I pojawia sie ptanie, czy ktos wlozyl zle swiece ? Czy jest wogle jakas roznica miedzy tymi dwoma modeli? I ktore tak naprawde wybrac?
mam takie same kupe jak ty i tak: kupiłem "5" zgodnie z obudową rozrządu - w mechanicy wyciągnęli "6" - jeżdże i róicy nie widze. Nie trzba było tez nic regulować itd. - włożyli i tyle.
Myśle, że jak bedziesz pamiętał że co 30.000 trza świece wywalic to rybka co włożysz. Ja pamiętam i robie wszystkie wymiany bardzo systematycznie.
mam takie świece do sprzedania (NGK ZFR5J - 11) przejechałem na nich 2 tys km (po tym czasie byłem na przeglądzie - i zorjentowali się ze są to złe świece do mojego silnika) wiec gdybyś był zainteresowany, to zapraszam na PW ...
chyba żes przesadził - świece warte 40-50 zł(za nowe) chcesz odsprzedawać ;-) - jak ktoś kupi uzywane to mu gratuluje pomysłu :D
mam takie same kupe jak ty i tak: kupiłem "5" zgodnie z obudową rozrządu - w mechanicy wyciągnęli "6" - jeżdże i róicy nie widze. Nie trzba było tez nic regulować itd. - włożyli i tyle.
Myśle, że jak bedziesz pamiętał że co 30.000 trza świece wywalic to rybka co włożysz. Ja pamiętam i robie wszystkie wymiany bardzo systematycznie.
chyba żes przesadził - świece warte 40-50 zł(za nowe) chcesz odsprzedawać ;-) - jak ktoś kupi uzywane to mu gratuluje pomysłu :D
Od czasu napisania tego posta zrobilem juz 10 tys na "5" i nie odczuwam roznicy z mojego punktu widzenia. Silnik narazie tez nie protestuje 8)
Piotrek Klag
12-05-06, 08:41
Od czasu napisania tego posta zrobilem juz 10 tys na "5" i nie odczuwam roznicy z mojego punktu widzenia. Silnik narazie tez nie protestuje 8)
sory nie skumałem że ktoś odgrzebał stary temat....
Witam :) niechce zakladac nowego tematu bo moje pytanie tez dotyczy swiec NGK wiec moze tu znajde odpowiedz. A wiec wy mowicie ze NGK ZFR5F-11 to swiece ktore nalezy zapodac do cifa 92-95 no ok ale na stronie http://www.hondapl.org/ w dziale tuning, świece i przewijajac na dol wybieram NGK podaja te swiece NGK BKR6ES-11 czy te swiece tez moga byc? Bo juz mam metlik w glowie a niedlugo tez musze wymienic swiece w swoim D15B2 i niewiem ktore wybrac? Bo tak naprawde szukam Nippondenso K20PR-U11 ale nigdzie nie moge ich znalezc wiec wybiore NGK. Pomozcie czy warto szukac dalej ND (slyszalem ze sa naprawde dobre) czy jednak wybrac NGK i ktore?? Dzieki i pozdrawiam :)
Champion i wiecej nie trzeba...
Piotrek Klag
22-05-06, 19:52
Na zakończenei tematu tylko wyjaśnienie skąd ta różnica w świecach "5" i "6" d15B7 dla budy EJ2 - przy okazji również dla Vtków:
Oto skan z moje faszystowskiej instrukcji dla kupejek:
http://piotr.klag.pl/!honda_civic/_galeria/swiece.jpg
tym samym temat mozna zamknąć :D