Zobacz pełną wersję : Śmierdzi w samochodzie
Witam dziwny problem mam a mianowicie pewnego razu odkręcił mi się filtr oleju i zaczęło kapac z niego. Mechanik dokrecił mi go przy okazji innych napraw.
Po odebraniu samochodu śmierdzi gdy włączylem nawiew ( czymś jak plony olej , jak by się coś przypalalo ) najlepsze ze odrazu po wlaczeniu silnika nawet zimnego czuć juz ten smród.
Dodatkowo dodam że jak włączę obieg zamknięty to tez śmierdzi.
Większość z was powie ze napewno ten olej gdzieś jest rozlany ale jak to możliwe jak nawet śmierdzi na obiegu zamkniętym.
Ktoś coś wie :)?
Jakieś pomysly:)?
Jutro bed się zabierał za to i patrzył
no przeciez kabina nie jest szczelna masz otwory techniczne w grodziowej, otwory w podwoziu itp, wiec nic dziwnego ze smierdzi. wyszorowac silnik/wydech miejsca gdzie jest rozlany olej. jak jest na wydechu to on juz po chwili jest goracy i smrod bedzie wyczuwalny
Musi się wysmażyć i będzie ok ;) Wymień filtr kabinowy, jak się okopcił smrodem palonego oleju to może teraz być źródłem problemu.
Ok dzisiaj będę czyścić wszystko i wymienię ten filtr :)
To ja tu się podłączę. Widzę często na forum zdjęcia komory silnik, czyściutkie aż miło popatrzyć. Chciałbym też tak mieć i tu pytanie: jak umyć komorę (silnik), żeby czegoś nie spaprać?
Ja myję komorę silnika średnio raz na rok - po umyciu wygląda pięknie. Myślę, że taka częstotliwość mycia jest ok - jest czysto przez cały rok, a z drugiej zaś strony nie ma za dużo wody - nie jest to korzystne, zwłaszcza dla instalacji elektrycznej. Ja myję komorę silnika przy użyciu K2 Akra, później piana aktywna i pędzelek w mniej dostępnych miejscach, później płukanie komory, następnie kompresor i wydmuchanie wody z zakamarków, a następnie odpalam i zagrzewam silnik żeby całość odparowała, a na koniec wosk syntetyczny Turtle Wax Ice na elementy plastikowe :D Robię tak od 10 lat, wcześniej w innych samochodach, w UFO od 4 lat - na razie metoda ta mnie nie zawiodła, a przynosi zamierzony efekt :D
............... później płukanie komory, ..........:D
Płukasz wodą z węża? Nic się z elektroniką nie stanie?
Albo z węża, albo przy użyciu Karcher'a - oczywiście z daleka, pod nie dużym ciśnieniem :D
Apc w butelce z opryskiwaczem + pedzelek i do tego wilgotna mikrofibra. 100% bezpieczne, bez lania wody do komory.
Plastiki jakimś siuwaksem do tworzyw, np. Shiny Garage Back2Black.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
..... Apc w butelce z opryskiwaczem
Sorry, co to jest Apc?
Sorry, co to jest Apc?
All Purpose Cleaner czyli preparat do czyszczenia wszystkiego, ale jeśli wyczyścisz tym plastik będzie wyblaknięty i wtedy wypadałoby użyć jakiegoś dresingu do plastików
Sprawa wygląda tak ze wyczyscic em ten olej .
Lecz smród został.
Jutro wymienię filtr kabinowy na nowy i zobaczymy co będzie . Jak narazie stawiam ze filtr jest mega lipny .
Najlepsze jeszcze ze zobaczyłem ze mam dużo poniżej minimum płynu chłodniczego. Od ład go kupiłem czyli maj nawet tam nie patrzyłem i ciekawe gdzie uciekł :)
Dobra odświeżam temat .
Juz mniej więcej jestem pewien co śmierdzi w aucie. Ozonowalem samochód i niestety na ac off na ciepłym dalej śmierdzi.
Okazlo.sie.ze. zaczyna mi uciekać plyn chlodniczy :(
W 4 dni i może 50 km zjechało mi z max do powy (min max)
- olej w normie czysty
- nie kopciuszek na białą z tyłu
-pod korkiem oleju czysto
Stąd moje pytanie :
-jeżeli pod maską jest wyciek to czemu dostaje się do obiegu nadmuchu?
- po wyjściu z auta i pozostawienia go w garażu czyc ten smród na zewnątrz.
- nie widać wycieków z grubsza
Kuzyn w 6 gen miał takie coś ze puszczał ssący i wracał do silnika i smierdzialy w całym aucie .....
Jakie pomysły? ?????
Płyn chłodzący silnik nagrzewa nagrzewnicę od klimatyzacji.
Wyciek masz na pewno pod maską?
Prawdopodobnie w okolicach nagrzewnicy masz nieszczelność - nagrzewnica lub węże doprowadzające.
Masz LPG? Jak tak, to może wpięcie tej instalki w obieg nagrzewania jest nieszczelny?
Tak lpg mam.
Co do nagrzewnicy to z nagrzewnicy lało by się do środka a jest suchutko.
Prawdopodobnie trójniki gdzie wpinal się gaziarze stawiam.
Sorry, co to jest Apc?
https://mrcleaner.pl/apc-preparaty-czyszczace/adbl-apc-uniwersalny-srodek-do-czyszczenia-wszystkich-powierzchni-koncentrat-500ml?gclid=CLGHseqr4NECFcuQGAod7pgKCw
Sprawa dość skaplikowana a mianowicie po 3 h szukania niestety poddalem się z kuzynem. ..
Wszystko rozkręcone suche wszystko na swoim miejscu brak wycieków i nic.
Na wyłączonym samochodzi gdy włączy my a/c śmierdzi z dużego wentylatora na różne kombinacje .
Na a/c off nic nie śmierdzi bo one się nie kręcą .
Myśleliśmy ze może wentylator ( lozysko) bądź coś innego ale kuzyn ma identyczna honde i jemy tam samo się kręcą itd tylko ze nie śmierdzi.
Narazie się podaliśmy i nie wiem co dalej....