Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Miekki pedal hamulca, ubywa plynu, brak wyciekow.

Robsky
14-01-17, 10:32
Witam, mam problem z honda civic aerodeck d15z8
Wczoraj wieczorem stojac na swiatlach zauwazylem ze pedal od hamulca zamiast byc twardy to po wcisnieciu powoli sie zapada w podloge.Dojechalem na miejsc docelowe i sprawdzilem plyn.Plynu ubylo ponizej minium)kontrolka sie nie zaswiecila) wiec dolalem do pelna i zostawilem auto na noc.

Rano przed odpaleniem sprawdzilem zbiorniczek wyrownawczy i plynu znowu ubylo, dodatkowo pedal hamulca nie stawial zadnego oporu.Po dolaniu i podpompowaniu hamulca dojechalem do domu(hamulce dzialaja po pulsowym podpompywaniu)

1.Nie zauwazylem zadnych wyciekow, ani pompa ani serwo ani przy tloczkach hamulcowych, plynu dolalem ze 4 setki i gdzies on musial wyleciec, tylko gdzie?

2.Zauwazylem ze na biegu jalowym na postoju jak zaczne szybko pompowac pedal hamulca to obroty wzrastaja nawet do 1200 ALE jak po tym podpompowaniu docisne hamulec to silnik sie dlawi i obroty leca w dol praktycznie do 0.

3.Dodam jeszcze ze dlugi okres czasu swieci mi sie kontrolka ABS ale po samodiagnostyce wychodzil blad nr15 czyli tylny prawy czujnik wiec przypuszczam ze to nie ma nic wspolnego z pompa abs ani calym ukladem?

I teraz pytanie, co pod blokiem bez dostepu do garazu moge jeszcze zrobic?co sprawdzic zanim odstawie do mechanika?

lookaty
14-01-17, 14:05
Możliwe, że przewody hamulcowe, w zimie ciężko sprawdzić na szybkiego bo całe podwozie jest mokre. Najlepiej podjechać na SKP i popatrzeć z kanału.

dejwid
14-01-17, 23:59
Te przewodu korodują jak głupie w środkowej części pojazdu. Tak jak pisał lookaty, na SKP albo do zaprzyjaźnionego mechanika na kanał i oglądać przewody pod autem na całej długości.

bartek_levis
15-01-17, 10:24
przy baku obejrzyj na załamaniu podłogi czesto koroduja

Robsky
15-01-17, 18:57
Dzieki panowie, mieliscie racje.
Okazalo sie ze przewody pognite mniej-wiecej w polowie dlugosci pojazdu, jutro wymiana :cool:

MichałCK
15-01-17, 22:58
Dzieki panowie, mieliscie racje.
Okazalo sie ze przewody pognite mniej-wiecej w polowie dlugosci pojazdu, jutro wymiana :cool:

daj znać jak wymienisz przewody, też mnie to czeka chce wiedzieć jaka długość potrzebna itd. Najlepiej wstaw fotki z całej operacji. Pozdrawiam!

bartek_levis
16-01-17, 08:34
przewodowy na tył 300 i 355 cm :D
możesz z końcówkami kupić np w firmie WP przewody:
http://www.wotkta.pwpnet.pl/index.php?l=pl

dejwid
17-01-17, 12:09
daj znać jak wymienisz przewody, też mnie to czeka chce wiedzieć jaka długość potrzebna itd. Najlepiej wstaw fotki z całej operacji. Pozdrawiam!

tu masz gotowca:
http://przewody-hamulcowe.pl/honda/203-honda-civic-eg3-eg4-zestaw-przewodow-hamulcowych-miedzianych.html

MichałCK
17-01-17, 13:11
tu masz gotowca:
http://przewody-hamulcowe.pl/honda/203-honda-civic-eg3-eg4-zestaw-przewodow-hamulcowych-miedzianych.html

Nie mam takich wynalazkow jak bębny, mam tarcze i ABS inny niz w poliftach wiec nie wiem czy inaczej przewody nie idą w komorze, po za tym pod spodem mamy 5 przewodów, trzy paliwowe nie zapomnijny.
Chce zrobić temat raz a porządnie :))

Robsky
17-01-17, 17:28
Panowie dbajcie, konserwujcie albo trzymajcie auto w garazu caly rok bo wymiana jest kosztowna.
Wlasnie odebralem auto od mechanika, za wymiane obu sztywnych przewodow na miedziane, plyn hamulcowy i odpowietrzenie skasowali mnie 450zl :/
Wstawilem auto o 8 rano odebralem po 15, kolo robil praktycznie caly dzien zaklad to hond car w Lublinie jeden z lepszych i polecanych ale niestety drogi.
Zaplacilem 10% wartosci auta za wymiane ;)

arthi
17-01-17, 18:00
Akurat przewodów nie powino się konserować, przynajmniej nie na czarno, bo nie widać wówczas w jakim są stanie. Słyszałem, że samochód w którym na konserwacji poleceli równo wszystko również z przewodami, nie powinno przejść przeglądu.

Poll
20-01-17, 17:20
A miedziane? ; D No już widzę jak diagnosta uwala za konserwę na przewodach. Jak ktoś to maskuje i jeździ to czas do lekarza od główki iść.