PDA

Zobacz pełną wersję : Pacjent D16y7 problemy. Pomocy civic ej6



piiiotrek
12-01-17, 20:15
Pany/Panie... swap ssaka z z6 do d16y7... kolektor na nowej uszczelce. Przepustnica od y7 wszystkie czujniki podlaczone. Krokowy na przepustnicy od y7 podlaczony. Elektrozawor EVAP zostawiony od y7. Wtryski byly od z6 teraz od y7 a chodzi tak samo na jednych i drugich. Problem: odpala raz wchodzi na obroty jalowe od strzala raz po jakims czasie ale mniejsza o to. Chodzi o to ze przy dodaniu delikatnie gazu jest OK delikatnje czasem szarpnie. Jak wcisne gaz troche szybciej gasnie i strzela ogniem z wydechu co jakis czas dodania gazu po przygaszeniu. ??? Pomysly ??? Pomocy bo auta potrzebuje. Sa dwie takie same wtyczki. Mozliwe ze zamienione miejscami ??? Jedna idzie do czujnika cisnienia na przepustnicy. Dodam ze nie wyswietla zadnego bledu :/ Bo juz trace cierpliwosc. Przegladalem, szukalem, czytalem i wszystko mam raczej dobrze. Korzystalem z tego poradnika: http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=wym_kolektor

Ale nie ma tam wiekszości zdjec.
Nie moge zrozumiec tego kawałka opisu:

"Z6 i jemu podobne kolektory maja inaczej rozwiązany układ silniczka krokowego, znajduje się on nie na przepustnicy jak w Y7 lecz na tylnej części kolektora ssącego (zaznaczone kółkiem na zdjęciu).
Otwór we flanszy na przepustnice (strzałka) łączy się z pierwszym otworem w kółku, ponieważ nie będą nam one potrzebne należny jeden z nich zatkać, najłatwiej zrobić to wycinając tekturową uszczelkę pod przepustnice bez otworu na silniczek, wtedy po przykręceniu przepustnicy otwór zostanie zatkany..."

Pomocy. Wszystko zamontowane tylko z tym gaszeniem nie moge dojsc ladu... stawiam flache za pomoc jesli zadziala !!!

kazik2_h9w3
12-01-17, 21:29
Jeśli auto jest na seryjnym kompie wtryski zostaw stare
A jak przekrecisz kluczyk na kontrolki to zapala sie czek na czas jak pompa podaje paliwo??

piiiotrek
12-01-17, 21:40
Tak kontrolki swieca, check sie zapala gasnie. Po odpaleniu nie wyswietla bledow. Wczesniej zostawilem wtryski od z6 myslalem ze ja zalewa. Zostawilem listwe od z6 i wymienilem tylko wtryski po kolei sztuka po sztuce. Odlaczylem aku i po chwili odpalilem i to samo. Po mocniejszym dodaniu gazu gasnie. Przedluzylem przewody od wtryskow i kostke do czujnika cisnienia. Przedluze jutro druga i zemienie je miejscami. Moze na odwrot podpiete ?? Albo cos mam zle podpiete (podcisnienia, evap...)

wiesko1261
13-01-17, 06:35
Tak kontrolki swieca, check sie zapala gasnie. Po odpaleniu nie wyswietla bledow. Wczesniej zostawilem wtryski od z6 myslalem ze ja zalewa. Zostawilem listwe od z6 i wymienilem tylko wtryski po kolei sztuka po sztuce. Odlaczylem aku i po chwili odpalilem i to samo. Po mocniejszym dodaniu gazu gasnie. Przedluzylem przewody od wtryskow i kostke do czujnika cisnienia. Przedluze jutro druga i zemienie je miejscami. Moze na odwrot podpiete ?? Albo cos mam zle podpiete (podcisnienia, evap...)

to nie wina czujnika temp. powietrza , kilka razy odpalałem , jeździłem z czujnikiem poza dolotem i było dobrze
mieniałeś wtyczki na przepustnicy ? (mapsensor i położenia przepustnicy ) najczęstrzy błąd :)

kazik2_h9w3
13-01-17, 10:05
Zapewne masz racje a mi przez glowe przeszlo ze powinien sie zapalic czek a czesto ta zaroweczka jest wyjmowana przez poprzednich wlascicieli
No ale niby sa podpiete to i czeka moze nie byc??

wiesko1261
13-01-17, 17:17
Zapewne masz racje a mi przez glowe przeszlo ze powinien sie zapalic czek a czesto ta zaroweczka jest wyjmowana przez poprzednich wlascicieli
No ale niby sa podpiete to i czeka moze nie byc??

jak wpięte ,nawet zamienione :) Check może się nie zapalić , ale jak się wypnie wywali od razu :)

w pionowych kolektorach y7 i d14a3/4 wiązka ładnie pasuje jak wtyczki zamienione :) a jak poprawnie jedna trochę zbyt naciągnięta , dlatego częste pomyłki :p (tak miałem u siebie i w kilku innych , po przekładaniu na poziomy ssący) :)

piiiotrek
13-01-17, 19:13
Zaraz bede kombinowal. I od zamiany wtyczek moze gasnac ???

piiiotrek
13-01-17, 21:29
Zamiana wtyczek jednak... jak reka odjal... masakraaa... zla wtyczke zaznaczylem przy rozkrecaniu...

A pytanie... to czemu palila na przepustnicy od z6 ze zle podpietymi kostkami i na wtryskach od z6 ??? I co bedzie jak teraz podmienie wtryski od z6 ??