Zobacz pełną wersję : Słabe grzanie plus zimne powietrze na postoju
Mam pewną dolegliwość w Hani Civic VII 2001 vtec 1,6. Pierwsze pytanie czy ten model w standardzie grzeje porządnie jeżeli nie ma usterek, czy raczej z tych zimnych? Obawiam się, że jest jakaś przyczyna bo mam dodatkowy problem. Jak rano jadę (do pracy ok 13km) to po pierwsze: mimo szybkiego wstania wskazówki do poziomu optymalnego nie daje ciepłego powietrza z kratek, po drugie: jak już daje letnie z kratek to na światłach znów daje zimne. Czy ktoś to z Was przerabiał? Czy wiecie co można sprawdzić? Termostat miesiąc temu wymieniony. Nie wiem czy dzisiaj dodatkowo nie czułem z kratek czegoś a'la płyn chłodzący?
Dzięki bardzo za pomoc, bo przy tych temperaturach to wątpliwa przyjemność śmigać rano do pracy.
Pozdosy
Jak dojdzie do optymalnej to powinno lecieć ciepłe cały czas. Mało płynu lub nagrzewnica zamulona, sprawdz czy węże wchodzące do nagrzewnic mają taką samą temperaturę?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
ja to przerabiałem. musialem wymienic nagrzewnice. po wymianie nagrzewnicy wszystko wrocilo do normy
W sobotę jak warunku pozwolą to przyjrzę się nagrzewnicy. Dam znać jak sytuacja. Czyli rozumiem, że u Was ładnie grzeje?
A ile średnio czekacie na ciepłe? Jak kiedyś odpaliłem żeby odmrozić szyby to na postoju czekałem ze 20 minut... W innych samochodach u kolegów z pracy nagrzało się o wiele szybciej.
A gdy zacznę jechać (teraz robię tak, żeby jak najszybciej zacząć jechać) to muszę przejechać z 10 km po mieście, żeby zaczęło lecieć ciepłe. To normalne?
bunkerites
13-01-17, 16:35
Napisze ci tak.28 minut z ogrzewaniem włączonym na maks.Czekam na wolnych obrotach od startu zimnego silnika do włączenia się wentylatora.Czyli 97 stopni płyn ma.A żeby leciało gorące powietrze musze po zimnej nocy przejechać około 7-10km
Masz
-za mało płynu w układzie
-zapowietrzony układ
-uszkodzona linka ogrzewania.
-problem z nagrzewnicą (mam nagrzewnice do ep2 na handel )
U mnie po 5 -7 minutach leci cieple powietrze nawet jak jest -15. Szyby jeszcze mogą nie odmarznac jak dobrze zmrozone ale można juz jechac i coraz cieplej