PDA

Zobacz pełną wersję : Słabe grzanie plus zimne powietrze na postoju

2pek
11-01-17, 19:53
Mam pewną dolegliwość w Hani Civic VII 2001 vtec 1,6. Pierwsze pytanie czy ten model w standardzie grzeje porządnie jeżeli nie ma usterek, czy raczej z tych zimnych? Obawiam się, że jest jakaś przyczyna bo mam dodatkowy problem. Jak rano jadę (do pracy ok 13km) to po pierwsze: mimo szybkiego wstania wskazówki do poziomu optymalnego nie daje ciepłego powietrza z kratek, po drugie: jak już daje letnie z kratek to na światłach znów daje zimne. Czy ktoś to z Was przerabiał? Czy wiecie co można sprawdzić? Termostat miesiąc temu wymieniony. Nie wiem czy dzisiaj dodatkowo nie czułem z kratek czegoś a'la płyn chłodzący?
Dzięki bardzo za pomoc, bo przy tych temperaturach to wątpliwa przyjemność śmigać rano do pracy.
Pozdosy

vtec[VIG]
11-01-17, 22:20
Jak dojdzie do optymalnej to powinno lecieć ciepłe cały czas. Mało płynu lub nagrzewnica zamulona, sprawdz czy węże wchodzące do nagrzewnic mają taką samą temperaturę?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

mycek
12-01-17, 07:59
ja to przerabiałem. musialem wymienic nagrzewnice. po wymianie nagrzewnicy wszystko wrocilo do normy

2pek
12-01-17, 22:20
W sobotę jak warunku pozwolą to przyjrzę się nagrzewnicy. Dam znać jak sytuacja. Czyli rozumiem, że u Was ładnie grzeje?

ch00dybcn
13-01-17, 15:32
A ile średnio czekacie na ciepłe? Jak kiedyś odpaliłem żeby odmrozić szyby to na postoju czekałem ze 20 minut... W innych samochodach u kolegów z pracy nagrzało się o wiele szybciej.
A gdy zacznę jechać (teraz robię tak, żeby jak najszybciej zacząć jechać) to muszę przejechać z 10 km po mieście, żeby zaczęło lecieć ciepłe. To normalne?

bunkerites
13-01-17, 16:35
Napisze ci tak.28 minut z ogrzewaniem włączonym na maks.Czekam na wolnych obrotach od startu zimnego silnika do włączenia się wentylatora.Czyli 97 stopni płyn ma.A żeby leciało gorące powietrze musze po zimnej nocy przejechać około 7-10km

Masz
-za mało płynu w układzie
-zapowietrzony układ
-uszkodzona linka ogrzewania.
-problem z nagrzewnicą (mam nagrzewnice do ep2 na handel )

kobert
14-01-17, 15:37
U mnie po 5 -7 minutach leci cieple powietrze nawet jak jest -15. Szyby jeszcze mogą nie odmarznac jak dobrze zmrozone ale można juz jechac i coraz cieplej