Zobacz pełną wersję : Spalanie w d15z8
Hej
Jestem od nie dawna szczęśliwy posiadaczem Hondy Civic z silnikiem d15z8 z 98r. Ale mam mały problem. Kupłlem auto gdyż wszyscy zachwalają je ze względu na dynamikę i oszczędność. Ale moje auto wcale tak mało nie pali gdyż jest to 8 litrów na 100 km gdy jedzie się na ECONomo a już jak 140 to nie wspomnę . Czy to normalne ?? Proszę o pomoc. Dodam tylko że auto zostalo kupione z Włoch, został wymieniony rozrząd i wszystkie płyny
musiales zakladac nowy temat:confused:
malo jest teamatow o spalaniu??!!
w temacie:
tak to moze byc normalne w zaleznosci od nogi i od warunkow na drodze
martw sie jak bedzie powyzej 10
jeżdżę około 110km/h na trasie zmiana biegów max do 3000 obrotów z tego co znalazłem w internecie to może być sonda
Ja jeżdże z takim silnikiem już ponad 2 latka. 8l to mi spala w mieście a w trasie przy 110 km/h 5,5l. Może silnik nie jest rakieta ale mi pali malutko,
jeżdżę około 110km/h na trasie zmiana biegów max do 3000 obrotów z tego co znalazłem w internecie to może być sonda
No to jeżeli przy takiej jeździe i to jeszcze latem pali Tobie 8 l na 100 no to mało nie jest. Mi tyle palił na trasie ale jak deptałem do 6 tyś obrotów (co prawda nie cały czas).
Co do spalania to zależy to od wielu rzeczy: jak jeździsz (depczesz czy nie), czy nie są to krótkie przebiegi na zimny silniku (to szczególnie zimą), czy jeździsz z klimą, czy hamujesz silnikiem itd (tak w skrócie, nie chce się rozpisywać bo już było kilka tematów na ten temat).
Pewnie jest coś nie tak. Ja mam D16W4 bez econo i po trasie wychodzi 6,9 l. istnieje możliwość, że to sonda trzeba by było sprawdzić napięcia.
czy hamujesz silnikiem itd
jak by hamowal silnikiem to wyszlo by mu mniej
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11023
Dzisiaj byłem u znajomego w warsztacie i sprawdzilśmy miernikiem sonde. Okazalo się ze na wolnym obrotach prąd na sondzie spada bardzo gwaltonie i poniżej 1V. Kupilem już nową sonde. Dam znać co bedzie się dzialo po wymianie.
Aha wie ktoś gdzie w civic z 98r podlancza się złącze diagnostyczne do komputera ??
Dzisiaj byłem u znajomego w warsztacie i sprawdzilśmy miernikiem sonde. Okazalo się ze na wolnym obrotach prąd na sondzie spada bardzo gwaltonie i poniżej 1V. Kupilem już nową sonde. Dam znać co bedzie się dzialo po wymianie.
Aha wie ktoś gdzie w civic z 98r podlancza się złącze diagnostyczne do komputera ??
Użyj opcji "szukaj"
jak by hamowal silnikiem to wyszlo by mu mniej
Ale ja nie pisze że więcej tylko że od tego min zależy spalanie...