PDA

Zobacz pełną wersję : uzupełnienie płynu sprzęgła

sethtaca
08-01-17, 10:54
Chyba mam awarię sprzęgła - w czasie jazdy po ok 30-40 km pojawiły się problemy z wrzucaniem biegów, po kolejnych 30-40 w zasadzie stało się to niemożliwe.
Po przeczytaniu kilku postów i wsadzeniu głowy między pedały dopatrzyłem się wycieku (wygląda to tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=r58r1h7mLfo ).

Wygląda na wyciek płynu - chciałbym go teraz sam uzupełnić ale póki co nie wiem jak mam to odpowietrzyć?
Civic 6, b18c4.

Robsky
08-01-17, 11:45
Sprawdz zbiorniczek pod maska, ten maly obok plynu hamulcowego, wchodzi tam dot4.
Przy skrzyni masz wysprzeglik(zazwyczaj w gumowej obudowie) a na nim cos ala mini zaworek z kluczem 8 albo 10, to nim sie odpowietrza.
Ja robilem tak:
-otwierasz zbiorniczek wyrownawczy
-luzujesz lekko nakretke na wysprzegliku
-sadzasz kogos na fotelu kierowcy zeby wcisnal sprzeglo
-lapiesz plyn do pojemnika i zakrecasz nakretke
-znowu dolewasz plynu pod korek w zbiorniczku
-znowu luzujesz nakretke i znowu pomocnik wypompowuje plyn
-jak juz caly stary plyn zleci, ladujesz znowu pod korek i podczas pompowania zakrecasz nakretke gdy plyn wylatuje ciurkiem, tak zeby nie zlapalo powietrza
-uzupelniasz plyn znowu do pelna, zakrecasz zborniczek i juz gotowe

Dodam ze u siebie tak robilem bo mialem bloto zamiast plynu i skrzypialo mi sprzeglo, po wymianie plynu problem ustal.
Jak masz wyciek to pewnie trzeba bedzie jakis zestaw naprawczy zastosowac ale tego juz nie ogarniam, jak bedziesz naprawial to podziel sie informacja bo mnie pewnie tez to bedzie czekalo kiedys :)

sethtaca
08-01-17, 13:08
dzięki za podpowiedź i wskazówki - póki co dolałem oleju, pompowałem sprzęgłem, czynność powtórzyłem i zaczęło działać. Nie udało mi się odpowietrzyć bo tej nakrętki przy wysprzęgliku nie mogę odkręcić - potraktowałem ją wd 40 ale nadal stawia silny opór a nie chcę nic ukręcić więc dałem sobie spokój. Musze dojechać jutro do mechanika i tam zostawię auto na dokładną diagnozę i naprawę bo trzeba gdzieś zlikwidować ten wyciek.

Poll
08-01-17, 16:52
Pompka do wymiany bedzie. A odpowietrznik sie zapiekl. Trzeba spryskac wdkiem na noc.

ERC
09-01-17, 17:56
Czy pompki w różnych modelach są różne? Podejrzewam, że odpowiedź brzmi NIE, ale ja u siebie też mam problem z pompą i zamówiłem sobie nową okazało się, że jest inna średnica na przewód z płynem (u mnie jest większa niż w nowej), wymienili mi na inną gdzie jest to samo, na koniec zamówiłem jeszcze jedną tanią chińską i także nie pasuje. Wszystkie były zamawiane pod numer nadwozia. Przewód w aucie wygląda na oryginalny nie wymieniany.

Poll
09-01-17, 19:07
Jak masz MB2 tu u mnie w temacie masz model dobrej pompki ; ) Czy w MB6 była inna? Nie wiem.

ERC
09-01-17, 20:35
Mam MA9 :D z tamtych 3 jedna już była założona "na gotowo" w aucie i poza właśnie średnicą gwintu są identyczne, delikatni mi się poci to i raz już musiałem odpowietrzać więc chciałbym to zrobić ale nie mam pojęcia skąd dostać taką jak powinna być

sethtaca
11-01-17, 12:47
U mnie finalnie wjechała 'nowa' (używana) pompka, przeszczep z innego auta :) Tak poradził*mechanik, nowa oryginalna ponoć dość droga a zestaw naprawczy i zamienniki to ponoć kiepskie rozwiązanie.

bartek_levis
11-01-17, 16:17
w ic pompa TRW kosztuje ok 80 zł, zestaw naprawczy ok 20 co bardziej się wam opłaca sami zdecydujcie, ja brał bym pompę, co do zestawu to mi już 4 lata działa...

Poll
11-01-17, 17:12
No widzisz. A ja dwa naprawcze przez 20 tys. i dałem sobie spokój ; -)

mirrr
12-01-17, 17:12
W hparts mozna kupic zestaw naprawczy oryginalny. O cene pytac w sklepie.

Poll
12-01-17, 17:49
Koszt bardzo duży. Nie pamiętam, ale chyba 250 zł ; )

bartek_levis
13-01-17, 10:58
Przecież wam napisałem że TRW macie w intercarsie za ok 80 zł