Zobacz pełną wersję : Hamulce del sol
Panowie planuje kompletna modernizacje hamulcow w moim delsolu. Tyl slabo hamuje wiec podjalem decyzje robimy wszystko ale chce zostac przy orginalnych rozmiarach. Planuje przeznaczyc cos kolo 1000-1200zl na wszystko. Ogarne to w tych pieniadzach?
Doradzcie jakie tarcze i klocki na przod oraz na tyl. Przewody tez bym wymieni. HEL w opolcie wystarczy? Przy okazji zregenerowal bym zaciski. Czy jak kupie caly zestaw z tloczkami to dam rade sam to wymienic czy lepiej oddac to do jakiegos zakladu.
Jak wgl sprawdzic pompe czy juz nie wysiada?
Gdzie najlepiej wszystko zamowic zeby ceny byly w miare i nie wje***c sie w podrobki itd..
Najlepiej jakbyscie podrzucali jakimis linkami z sklepow.
Podrawiam.:)
z ciekawosc to sam jestem ciekaw jaka jest cena orgnalnych tarcz w aso hondy;)
Ogolnie nie chodzi mi o orginalne z ASO tylko mialem na mysli ze zostaje 260/240 a nie nic wiekszego.
Stalowy oplot na pewno będzie na plus jeśli chodzi o siłę hamowania. Możesz też zainwestować w większą pompę i serwo choć jeśli zostajesz przy tym co masz to nie wiem czy to będzie niezbędne. A jeśli chodzi o tarcze czy klocki to jest bardzo dużo dobrych producentów i wszystko zależy co chcesz osiągnąć bo możesz inwestować w nawiercane czy nacinane tarcze ale czy to będzie miało sens ? Jeśli chodzi o klocki to najczęściej polecana firma jest chyba ferodo i modele ds2500, premier czy ds performance, a tarcze to już różnie bywa, ale tacy producenci jak Bosch, brembo, trw, ATE czy też ferodo.
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
KrzyChules
03-01-17, 18:12
Tyl slabo hamuje
tzn w sensie ze hamulec nożny jest słabszy od ręcznego ?
Noznego prawie wgl nie ma a reczny trzyma ale przy samej gorze. Tarcze przyrdzewiale.
bartek28124683
03-01-17, 21:42
Sprawdzałeś ile masz klocka z tyłu? Ręczny można podregulować jeśli problem nie leży w zużytych klockach/tarczy. Jak będziesz robił u mechanika przypilnuj żeby ci wyczyścił piasty i sprawdził czy czasem prowadnice nie chodzą za ciężko.
z ciekawosc to sam jestem ciekaw jaka jest cena orgnalnych tarcz w aso hondy;)
komplet tarcz 242 przód 576 zł, klocki 300 zł :)
Wykombinowalem taki zestaw wyszlo +/- 1400zl
Tarcza przod - BREMBO - 09.5509.75 ok 280 zl komplet
Klocki przod - EBC Greenstuff DP2891 ok 350zl
Tarcza tyl - BREMBO – 08.5719.10 ok150zl komplet
Klocek tyl - EBC Honda DP642/2 ok 100zl
Przewody - HEL HON-4-048 ok 380 zl
Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego tyl AUTOFREN D4857C ok 2x 55 zl
Zestaw naprawczy, zacisk hamulca przod AUTOFREN D41936C ok 2x 50 zl
Co myslicie?
Ja bym się zastanowił, czy nie warto na przód nie zakładać 282 jak wszystko wymieniasz. Wszak różnica to kwestia znalezienia zacisków za ~150zł i ewentualna różnica w klockach i tarczach.
W ogóle zastanowiłbym się czy jest sens na siłę wszystko wymieniać. Może tarcze i klocki są OK, tylko trzeba przejrzeć zaciski czy się nie pozapiekały itp? Może szkoda wymieniać wszystko z powodu kaprysu? :) Tym bardziej, że jeśli tarcze z tyłu są "przyrdzewiałe" (gdzie? tam gdzie trze klocek?) to może po prostu klocki w ogóle nie dotykają tarcz bo coś się zepsuło? :)
Jak tylko zlape troche wolnego postaram sie rozebrac hamulce i posprawdzac. Aktualnie tyl lewy obciera caly czas, felga jest ciepla po jezdzie a prawa przyrdzewiala cala jakby wgl klocek nie lapal... Bede mial chwile czasu to postaram sie to rozebrac narazie musze sie wstrzymac.
Kup zaciski 282 mm z CRV1 za gorsze są a to to samo co w Preludzie itp :) odczujesz róznice nie wielkim kosztem
wywialwawa
05-01-17, 04:06
Zregenerować zaciski , wymienic pompe na zregenerowana, lub calowa z Prelude. Wymienic płyn hamulcowy. Przejrzeć przewody gumowe przy kołach czy nie pecznieja, przewody pod autem najlepiej wywalic ori bo rdzewiec lubią , wsadzic miedź i przewody w oplocie. Sensowniej bedzie już chodzić. Zestaw naprawczy zacisku to nie jakaś astronomia.
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
KrzyChules
05-01-17, 10:58
sprawdz regulator sily hamowania , u mnie on byl przyczyną ze tył słabo hamował (pomimo całego tylu nowego)