PDA

Zobacz pełną wersję : klima - trzeba robic czy nie?

sote
04-09-08, 13:52
witajcie :)

mam taka zagwozdke - mam nieszczelna chlodniczke od klimy i ulotnil mi sie czynnik chlodzacy,
wiem ze chlodniczka jest nieszczelna bo koles ktory mi nabijal klime mi to powiedzial.
Teraz juz w sumie nie ma upalow zebym musial klimy uzywac i tu moja watpliwosc,
czy robic to jednak mimo wszystko na zime, czy nie? Nie wiem czy mozna tak jezdzic z niedzialajaca
klima, czy sie cos nie spierdzieli i na wiosne wpakuje sie w dodatkowe koszty :(

A tak przy okazji orientujecie sie gdzie (poza ASO) i za ile mozna kupic taka chlodniczke?
Moje autko to civic VII gen z 2001 roku, 1,6 VTEC...

pozdrawiam!

Mr_Harry
04-09-08, 15:56
W zeszłym roku kupiłem zamiennik za 350 - wytrzymał 11 miesięcy i się rozszczelnił. Teraz mam wybór - albo ASO 1600 zł albo przyzwoity zamiennik za około 900 (Nissin). Dodatkowo warto kupić w ASO 2 oringi uszczelniające (kilka złotych). Robić raczej nie trzeba, raczej nic się nie zniszczy - ale w zimie czasem się przydaje.

Jak znajdziesz sensowny zamiennik w dobrej cenie to daj znać. Unikaj chińskich części z allegro - wyglądają dobrze ale starczają na 6-10 miesięcy.

sote
04-09-08, 21:52
bardzo dziekuje za pierwszy i mam nadzieje nie ostatni glos! :]

jak cos to dam znac!

agent
05-09-08, 07:58
Mr_Harry a jakiej firmy miałes zamiennik? Bo ja jakiś czas temu szukałem zamiennika do CTDi ale nikt nie miał na magazynie i w końcu dałem wyciąc i zaślepić (pospawać ) jeden kanał. Całe lato klima chłodziła i nadal chłodzi ok.
Sote Tu masz własnie rysunek NRF https://www.nrf.nl/cgi-bin/dispimg?lang=enu&artikel=35663
Nr katalogowy 35663. Oni chyba mają najtaniej 350-400 zł bo Nissin za moją chiał ok 1000 zł więc za to masz 2-3 NRF.

Mr_Harry
05-09-08, 14:22
Miałem jakiś no name chińskie g..
Poszukam czegoś lepszego lub oryginał używany, ale to zawsze jest ryzyko.

sote
08-09-08, 12:32
to nikt nic wiecej na ten temat nie wie? ;)

agent
09-09-08, 07:43
Ale co chcesz jeszcze wiedziec? Kup sobie ten skraplacz za 400 zł, wymienić można naprawdę łatwo samemu, potem napełnienie za 150-200 zł i klima działa. Co do tego czy robić teraz czy później to ja jeździłem z pustą rozszczelnioną jakiś czas i nic (chyba) się nie stało ale jak bym miał możliwość kipienia wtedy nowej to robiłbym od razu i nie czekał. Poza tym jessienią tez Ci się przyda jak ci szyby zaparują.