Zobacz pełną wersję : Honda Civic hatchback 1.4 czy moze 1.5?
Witam przymierzam się do kupna Hani 1.4 lub 1.5 cena to 8-9tyś i moje pytanie jest takie czy kupić 1.5 czy 1.4? Ogólnie chce Hanie podkręcić lecz nie wiem jaki silnik wybrać bo 1.4 to Vtec(90KM) 1.5 V-TEC ECONO (114km) Ten 1.5 z tego co wiem moge przerobić na pełnego vtec-a. I koledzy prosze mi doradzić. Zależy mi bardziej na Kopie nie chce serii B 1.6 lub D bo ciężko znaleźć takie cos wiec zdecydowałem się na 1.4-1.5.
1,4 to nie v-tak. Jakbym miał szukać to tylko auta z 99 lub 2000 roku, choć zdarzają się 98 wklepane w dowód jako 99 więc trzeba uważać. Jeżeli szukasz 3d hatchbacka to 1,4 wystarczy do poruszania się, do 5d liftback będzie słaby. Dobra opcja to d15z6 w 3d lub d15z8 w 5d ale będą miały większe rzeczywiste przebiegi niż słabsze silniki. Nie piszę tu o wskazaniach drogomierza ;) Jeśli szukasz auta na dłuższy czas to głównym wyznacznikiem powinien być stan karoserii i jeśli znajdziesz piękne 1,4 to będzie lepsze niż rdzawe 1,5 czy nawet 1,6. Silnik zawsze można zmienić na mocniejszy i jest to koszt m/w ogarnięcia zardzewiałych nadkoli, ale pamiętaj, stary silnik nie wróci za 3 lata, a rdza owszem.
koszty utrzymania dla każdej opcji z D serii będzie praktycznie taki sam, jedynie w przypadku tylnych hamulców tarczowych będzie generował wyższe koszta.
http://allegro.pl/show_item.php?item=6638765183#thumb/8 tutaj znalazłem i jestem ugadany żeby zobaczyć ją itd w miarę ładna.
Ja bym sobie darowal na Twoim miejscu 1.4, nie jedzie to wcale, zeby sie sprawnie poruszac trzeba to mocno cisnac i wtedy pali za duzo w stosunku to tego jak sie zbiera. 1.5 econo sie troche sprawniej przemieszcza i nadaje sie juz do modzenia
No właśnie czytam o 1.5 można ją zrobić w miarę,zmienić skrzynie kolektor 4-2-1 i coś tam da rade raczej.
http://allegro.pl/show_item.php?item=6638765183#thumb/8 tutaj znalazłem i jestem ugadany żeby zobaczyć ją itd w miarę ładna. fajne zdjęcia
Szukasz 3D, więc generalnie nie ten dział. Sam jeżdżę 1.4... nie jest złe, na trasie spokojnie można utrzymywać prędkość 160km/h i to w aerodecku, po mieście moc wystarczająca, ale żeby to jechało trzeba trochę deptać, bez gazu bym tego nie brał.
Nigdy autem w gazie nie będę jezdził :) tak już mam,musi być czysta benzyna niestety. Do Tego Honda w gazie ... ;(
Profanacja takie 1.4 zagazować, tylko czysta benzyna zrobi z Ciebie sk#$%^&*a :)
Honda bardzo dobrze znosi gaz jesli jest dobrze zalozona instalacja, sam jezdze d15z8 aero w gazie i nie ma problemow.
Jesli mowisz ze masz 8-9tys to poszukaj vtec'a na dwoch walkach, za 9tys mozna juz znalezc vti i mocy ci wystarczy
Profanacja takie 1.4 zagazować, tylko czysta benzyna zrobi z Ciebie sk#$%^&*a :)
Szczerze zrozumiał bym te dylematy 10-15 lat temu, ale przy sekwencji to dla mnie profanacja jeżdzić na benzynie. Choć rozumiem ludzi, też tak myślałem dopóki nie przejechałem się focusem siostry w gazie.
Ja sobie ciśnę ile fabryka dała i nie patrzę na spalanie. Gdybym dzisiaj szukał, to brał bym tylko VTI.
Troszeczkę prześmiewczo to napisałem, zrozumiem argument typu "mało jeżdżę" albo że auto będzie do kjs lub na tor, bo slogany o czystej benzynie i gazie do kuchenek robią się zabawne w odniesieniu do daily civica :)
W temacie, to jak wspomniano szukałbym ładnej budy, motor 1.5 będzie bardziej podatny na polepszenie osiągów.
Hej
Sam mam 1.5 VTEC-E D15z8 w aero - od pięciu lat, w benzynie. Mój pogląd na sprawę dzisiaj jest taki, że jakbym miał dzisiaj kupować cos podobnego to tylko vti. I nieważne czy w 3d czy 5d. Z gazem toto współpracuje ładnie, można sie nacieszyć fajnym autem, jak sie znajdzie w miare zadbane.
Kiedyś kupiłem tego eco vtec'a ze względu na to że jest oszczędny - ale w dzisiejszych czasach nie prezentuje on jakiejś super oszczędności na tle innych benzyniaków więc dla mnie sensownym argumentem takiego auta kupowanego TERAZ - jest tylko 1.8VTi, bo nadal bedzie dawało frajde i będzie wyróżniało takie bądź co bądź leciwe juz auto.
I tak jak napisał kto już wyżej - stan blachy to bardzo ważny argument u tych "osiemnastolatków" ;)
dziober