PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic hatchback 1.4 czy moze 1.5?

Mavan
24-12-16, 17:42
Witam przymierzam się do kupna Hani 1.4 lub 1.5 cena to 8-9tyś i moje pytanie jest takie czy kupić 1.5 czy 1.4? Ogólnie chce Hanie podkręcić lecz nie wiem jaki silnik wybrać bo 1.4 to Vtec(90KM) 1.5 V-TEC ECONO (114km) Ten 1.5 z tego co wiem moge przerobić na pełnego vtec-a. I koledzy prosze mi doradzić. Zależy mi bardziej na Kopie nie chce serii B 1.6 lub D bo ciężko znaleźć takie cos wiec zdecydowałem się na 1.4-1.5.

lookaty
24-12-16, 18:36
1,4 to nie v-tak. Jakbym miał szukać to tylko auta z 99 lub 2000 roku, choć zdarzają się 98 wklepane w dowód jako 99 więc trzeba uważać. Jeżeli szukasz 3d hatchbacka to 1,4 wystarczy do poruszania się, do 5d liftback będzie słaby. Dobra opcja to d15z6 w 3d lub d15z8 w 5d ale będą miały większe rzeczywiste przebiegi niż słabsze silniki. Nie piszę tu o wskazaniach drogomierza ;) Jeśli szukasz auta na dłuższy czas to głównym wyznacznikiem powinien być stan karoserii i jeśli znajdziesz piękne 1,4 to będzie lepsze niż rdzawe 1,5 czy nawet 1,6. Silnik zawsze można zmienić na mocniejszy i jest to koszt m/w ogarnięcia zardzewiałych nadkoli, ale pamiętaj, stary silnik nie wróci za 3 lata, a rdza owszem.

koszty utrzymania dla każdej opcji z D serii będzie praktycznie taki sam, jedynie w przypadku tylnych hamulców tarczowych będzie generował wyższe koszta.

Mavan
24-12-16, 18:39
http://allegro.pl/show_item.php?item=6638765183#thumb/8 tutaj znalazłem i jestem ugadany żeby zobaczyć ją itd w miarę ładna.

siara87
24-12-16, 20:47
Ja bym sobie darowal na Twoim miejscu 1.4, nie jedzie to wcale, zeby sie sprawnie poruszac trzeba to mocno cisnac i wtedy pali za duzo w stosunku to tego jak sie zbiera. 1.5 econo sie troche sprawniej przemieszcza i nadaje sie juz do modzenia

Mavan
24-12-16, 20:53
No właśnie czytam o 1.5 można ją zrobić w miarę,zmienić skrzynie kolektor 4-2-1 i coś tam da rade raczej.

arthi
26-12-16, 04:51
http://allegro.pl/show_item.php?item=6638765183#thumb/8 tutaj znalazłem i jestem ugadany żeby zobaczyć ją itd w miarę ładna. fajne zdjęcia
Szukasz 3D, więc generalnie nie ten dział. Sam jeżdżę 1.4... nie jest złe, na trasie spokojnie można utrzymywać prędkość 160km/h i to w aerodecku, po mieście moc wystarczająca, ale żeby to jechało trzeba trochę deptać, bez gazu bym tego nie brał.

Mavan
26-12-16, 22:42
Nigdy autem w gazie nie będę jezdził :) tak już mam,musi być czysta benzyna niestety. Do Tego Honda w gazie ... ;(

mirasek
26-12-16, 23:21
Profanacja takie 1.4 zagazować, tylko czysta benzyna zrobi z Ciebie sk#$%^&*a :)

Robsky
26-12-16, 23:32
Honda bardzo dobrze znosi gaz jesli jest dobrze zalozona instalacja, sam jezdze d15z8 aero w gazie i nie ma problemow.
Jesli mowisz ze masz 8-9tys to poszukaj vtec'a na dwoch walkach, za 9tys mozna juz znalezc vti i mocy ci wystarczy

arthi
27-12-16, 21:39
Profanacja takie 1.4 zagazować, tylko czysta benzyna zrobi z Ciebie sk#$%^&*a :)
Szczerze zrozumiał bym te dylematy 10-15 lat temu, ale przy sekwencji to dla mnie profanacja jeżdzić na benzynie. Choć rozumiem ludzi, też tak myślałem dopóki nie przejechałem się focusem siostry w gazie.
Ja sobie ciśnę ile fabryka dała i nie patrzę na spalanie. Gdybym dzisiaj szukał, to brał bym tylko VTI.

mirasek
28-12-16, 10:29
Troszeczkę prześmiewczo to napisałem, zrozumiem argument typu "mało jeżdżę" albo że auto będzie do kjs lub na tor, bo slogany o czystej benzynie i gazie do kuchenek robią się zabawne w odniesieniu do daily civica :)

W temacie, to jak wspomniano szukałbym ładnej budy, motor 1.5 będzie bardziej podatny na polepszenie osiągów.

dziober
28-12-16, 16:28
Hej

Sam mam 1.5 VTEC-E D15z8 w aero - od pięciu lat, w benzynie. Mój pogląd na sprawę dzisiaj jest taki, że jakbym miał dzisiaj kupować cos podobnego to tylko vti. I nieważne czy w 3d czy 5d. Z gazem toto współpracuje ładnie, można sie nacieszyć fajnym autem, jak sie znajdzie w miare zadbane.
Kiedyś kupiłem tego eco vtec'a ze względu na to że jest oszczędny - ale w dzisiejszych czasach nie prezentuje on jakiejś super oszczędności na tle innych benzyniaków więc dla mnie sensownym argumentem takiego auta kupowanego TERAZ - jest tylko 1.8VTi, bo nadal bedzie dawało frajde i będzie wyróżniało takie bądź co bądź leciwe juz auto.
I tak jak napisał kto już wyżej - stan blachy to bardzo ważny argument u tych "osiemnastolatków" ;)

dziober