PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpalaniem VII gen.

Kajakk
23-12-16, 17:28
Witam serdecznie.

Od niedawna jestem "szczęśliwym" posiadaczem Hondzinki 1.6 VTEC 03' - hatchback.
Niestety przy odpalaniu na ciepłym silniku często słyszę tylko "pyk" elektromagnesu rozrusznika, mogę przekręcać 5-10 razy kluczykiem i ciągle to samo, aż za n-tym razem zakręci i odpali bez problemu.
Odkręciłem dolot filtru powietrza, rozrusznik, jednej szczotki już praktycznie nie było. Oczywiście wymieniłem je, odpalił bez problemu. Przejechałem się tu i tam, aby nieco rozgrzać silnik. Zgasiłem, próbuje odpalić i co słyszę? "PYK!"

Jest w stanie mi ktoś powiedzieć co jeszcze może być przyczyną?

Pozdrawiam.

EDIT:

Minus na krótko z aku - to samo
Plus na krótko z aku - to samo
Mocniejsze aku - to samo tylko głośniej.

kobert
23-12-16, 22:33
Wygląda na to jak by szczotki nadal nie miały kontaktu z jakiegoś powodu. Może komutator wirnika zasyfiony, czy szczotkotrzymacz brudny czy zardzewialy i słaby styk z deklem itd itd. Zajmuje się regeneracja rozrusznikow jak byś chciał zrobić caly

vtec[VIG]
24-12-16, 03:52
Problem dalej leży w rozruszniku

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

marcin001984
28-12-16, 00:41
Przerabiałem ostatnio temat ale w EP3 i też było słychać "PYK" przy próbie odpalania - rozrusznik nie kręcił. Co ciekawe problem pojawił się zaraz po regeneracji rozrusznika i wtedy wymieniany był automat rozrusznika. Najpierw działo się tak na ciepłym, a po miesiącu również na zimnym. Auto w końcu oddałem do ASO, a oni dali rozrusznik znów do regeneracji. Wymieniony został znowu automat rozrusznika i problem zniknął.