PDA

Zobacz pełną wersję : Stuki na wolnych obrotach.

mokon
21-12-16, 14:30
Cześć,

Od dwóch dni na wolnych obrotach od czasu do czasu pojawiają się stuki dochodzące z silnika. Podczas jazdy niczego nie słychać. Podczas dojeżdzania do skrzyżowania jak obroty spadają oraz czasem na biegu jałowym stuki są słyszalne. Civic 1.8 2006, 128 tys. Stuki sa identyczne jak na filmie 45 sek, niczym praca diesla.

https://www.youtube.com/watch?v=zYARnDiBnZk

Czy ktoś z Was ma pomysł co może byc przyczyną ?
Świece nie wymieniane, regulacja zaworów nie była robiona.

Z góry dzięki
Michał

szczepar
21-12-16, 14:54
Wypadało by przeczytać co napisał autor filmu pod filmem.

"Kai Demusz6 miesięcy temu
Amazing how people cannot read the past comments. It was the AC compressor, car was definitely "fkd" bruh. You sir are quite the mechanic."

mokon
21-12-16, 15:00
Dzięki, za odpowiedź. Oczywiście, że przeczytałem. Problem w tym, że jak wyłączę AC to stuki nadal występują. Chciałbym aby to był kompresor a nie uszkodzony silnik. Nie wiem czy mogę z tym jeżdzić - święta tuż tuż samochód potrzebny :/

money
21-12-16, 15:22
Możesz sprawdzić napinacz paska osprzętu. Miałem to samo, słyszalne najbardziej na wolnych obrotach i podczas wyłączonej klimy.

mokon
21-12-16, 15:30
U mnie to występuje zupełnie nieregularnie... raz słychać, raz nie. Jutro chce podjechac do ASO, ale nie wiem czy akurat to wystąpi i czy mnie nie naciągną.
Jak mogę sprawdzić ten napinacz ?

maciej21
22-12-16, 19:49
U mnie to też występowało nieregularnie, a rocznik też 2006... w ASO natychmiast stwierdzili że to napinacz i... mieli rację...

mokon
23-12-16, 11:01
Dzięki serdeczne za odpowiedzi ! Faktycznie w ASO od razu trafnie potwierdzili Wasze podejrzenia. Pasek oraz koło pośrednie do wymiany + cewka i sprzegło od klimatyzacji.
Całe szczęście bo już myślałem, że to coś w silniku typu panewki, popychacze itp.

piter7766
23-12-16, 14:02
Całe szczęście bo już myślałem, że to coś w silniku typu panewki, popychacze itp.

Ciesz się że to nie popychacze , nie da się ich wymienić w tym silniku z powodu ich braku :) :p ;)

marcin001984
23-12-16, 20:04
Piotr jak zawsze - z żartem, ale konkretnie i rzeczowo :p Na tym filmiku w 45 sekundzie dźwięk przypomina jakby jakaś luźna blacha/osłona o coś telepała.

mokon
28-12-16, 11:32
Ciesz się że to nie popychacze , nie da się ich wymienić w tym silniku z powodu ich braku :) :p ;)

Cieszę się ;) Tak jak pisałem wyżej - osprzęt klimatyzacji - w ASO wstępna wycena 1800 zł - to już mniej cieszy ;(

szczepar
28-12-16, 12:52
Nie rób w Aso :P
Da się zrobić poza ASO taniej :)

A jak masz kanał to samemu.
Da się wymienić to wszystko bez demontażu sprężarki z samochodu.
Poszukaj w temacie klimatyzacji - tam większość już została napisana.

Koło pasowe pośrednie , cewca , i całe sprzęgło za 220 PLN + Wymiana + Pasek ~ 700 powinieneś się z robocizną wyrobić.
http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Sprzeglo-elektromagnetyczne-do-sprezarki-HONDA-CIVIC-VIII%2C-CRV-III-%2C-nowy-naped-kompresora-SANDEN-TRSE07%2C-TRSE09%2C-czesci-zamienne-klimatyzacji/4942

Tylko pamiętaj musi być dobry zakład co zna te Hondy - inaczej masz dokładnie 50 % szansy ze rozwalą ci to.

mokon
30-12-16, 16:10
No nie dało się urwać z tego większego rabatu, więc bede robił poza ASO. Znaleźć dobry serwis to nie lada wyzwaznie w dzisiejszych czasach.
Który możecie polecić w okolicach Warszawy ?