Zobacz pełną wersję : Short shifter EP2
Zauważyłem że mało informacji jest na temat shortshifterów na forum więc postanowiłem założyć temat o nich. Przechodząc do sedna. Widziałem dwa typy shortów do EP. Teoretycznie wydaje mi się że oba powinny działać tylko jak z montażem. Wie ktoś czy można dostać te "tulejki" zaznaczone na czerwone montowane na sworznie mechanizmu zmiany biegów?:)
http://i.imgur.com/nrcqQ40.jpg
http://i.imgur.com/CAk9k7o.jpg
http://i.imgur.com/TVCw58Q.jpg
analyzer64
20-12-16, 13:39
Drugi typ jest najczęściej używany w EP, w zasadzie tego pierwszego w EP to przyznam, że nie spotkałem.
Trzeci, cały shifter ze zredukowanym skokiem to robił BC za jakieś chore pieniądze.
No tak zapomniałem buddyclub jak kojarzę to 999zl ze skokiem lewarka krótszym o 40% i brakiem luzów.
Grzybohun94
20-12-16, 19:22
te "tulejki" można zdjąć z mocowania, chociaż przyznam że idzie ciężko, ale jest to możliwe :)
Grzybohun94
21-12-16, 21:44
zrobiłem dźwignię kombinerkami, po kilku k*&%$ch zeszło :D
Z ciekawości spróbowałem wykonać shorta, zrobiłem go na próbę z plastiku. Szybkość obróbki wygrała przy doborze materiału:) Po paru próbach wymiarowania i szablonów z kartonu udało się zrobić działającą wersję. Teraz myślę żeby przenieść to do CAD-a i zlecić cięcie laserem :)
marcin001984
23-12-16, 23:32
Z ciekawości spróbowałem wykonać shorta, zrobiłem go na próbę z plastiku. Szybkość obróbki wygrała przy doborze materiału:) Po paru próbach wymiarowania i szablonów z kartonu udało się zrobić działającą wersję. Teraz myślę żeby przenieść to do CAD-a i zlecić cięcie laserem :)
Jak dojdziesz do perfekcji i zrobisz w pełni działającego shorta to daj znać :)
jozek_marek
06-01-17, 23:40
BC ma jeszcze jedną zaletę - skraca skok nie tylko na ruchu "góra-dół" 1-2, 3-4 i 5-6 a zarówno na boki.
po co są stosowane podkładki pod OEMowy mechanizm? są na pierwszym typie shorta. niwelują jakiś luz, amortyzacje?
Gdzieś kiedyś widziałem je, są to chyba tuleje na końcu linek. Jak znajdę temat to podrzuce :P. Co to shortshiftera to żaden program do projektowania nie działa na moim kompie, dlatego nie mogę wysłać tego na laser. Jakoś w przyszłym tygodniu będę wycinać ręcznie ze stali :)
https://e-a.d-cd.net/249a68as-960.jpg
jozek_marek
08-01-17, 23:57
u mnie takie tulejki/podkładki były zastosowane zamiast pozycji 3 i 4. Łącznie 8 sztuk, po 2 na otwór.
Krok w przód zrobiony, jest rysunek. Na dniach będę ogarniał laser. Znalazłby się jeszcze jakiś chętny, to bym zamówił większą ilość?
Grzybohun94
12-01-17, 22:57
zaoferuj na ep-klubie to na pewno będą chętni. kwestia ceny i tego czy skraca jak ten ebayowy czy bardziej :)
Cena będzie zależała od ceny wycięcia na laserze, wysłałem zapytanie do jednej firmy zobaczymy co odpowiedzą. Na ebayu kosztuje ok 250zł z wysyłka, myśle że do do 100zł się zmieści, zobaczymy jak będzie wycena lasera. Rysunek zrobiłem tak że będzie skracał tak samo lub trochę mniej ale nie dużo. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić tak żeby ta kulka była wyżej czyli skrócony skok. Może być z zapasem wycięte, jeśli ktoś by chciał dłuższy skok to musiałby zeszlifować pod siebie lub ja bym mógł to zrobić ale wtedy już nie było by zrobione idealnie pod kupującego :)
Wyszedł taki :D
http://i.imgur.com/AGHWDVH.jpg
ooo jak dobrze że odświeżył się temat short shifter-a. Właśnie wczoraj pół dnia spędziłem na poszukiwaniach go do EP2 1,6 sport 2005 r. jest na ebay ale cena powala z przesyłką... był też na polskim sklepie ale brak w magazynie http://www.modified.pl/review/product/list/id/289/
czy kolega alexVI miał oryginał na wzór do produkcji? masz już jakiś wyprodukowany i przetestowany??
za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi serdeczne dzięki!
Robiłem "prototyp", teraz czekam na odpowiedź z lasera. Pierwszą sztukę założę przetestuje i jeśli beezie ok to moge robić więcej. Nie mialem oryginału na wzór ale wzorowalem sie na zdjęciach ebayowego + kupiłem dodatkowy cały wybierak i mierząc jego rysowałem shorta. :P
ambitnie:) to wyprodukuj testuj i daj odpowiedź jak to wszystko wyszło.. byłbym wdzięczny gdybyś miał możliwość nagrać cały montaż shorta i dodać go do tematu. jeśli wszystko będzie funkcjonować to piszę się jako pierwszy na listę :)
Okej, jak tylko przyjdzie to będzie dokumentacja :P
marcin001984
15-01-17, 13:31
Jeśli wszystko będzie działało perfect i będzie z solidnego kawałka żelastwa to też się piszę. Czytałem gdzieś na temat short shifterów chyba do 6 gen. ale jakiś chińczyk i podobno lubiły się łamać. Czego oczywiście chciałbym uniknąć.
Zastanawiałem się własnie czy robić z aluminium czy stali. Ale chyba ze względu na wytrzymałość i koszty będzie z czarnej stali :) Chińczyki do VI gena łamały się bo były z pustej rurki tutaj będzie pełny materiał. Sam short będzie zrobiony z dwóch połówek skręcanych ze sobą o grubość 10mm każda, dodatkowo tam gdzie mogłem dodałem 2mm materiału w porównaniu z ebayowym. Jak będzie więcej chętnych to może jakiś grupowiec albo aukcja na allegro jak kto będzie wolał.
tylko stal bo reszta materiałów budzi duże wątpliwości... kilka gram więcej ale pewne.
Okej, będzie stal. Narazie pomalowana sprajem, może później uda się dogadać proszkowe. Narazie najgorsze to czekanie na laser, wysłałem im plik z rysunkiem i czekam, jak w połowie tygodnia nie będzie odpowiedzi to zadzwonię. O wszystkim będę na bieżąco informował.
Koszt cięcia laserem przewyższył moje oczekiwania, spróbuje jeszcze w paru firmach :)
marcin001984
17-01-17, 22:36
A może napisz do Szymona - butler.gdansk czy dałoby radę zrobić to na CNC.
http://www.civicklub.pl/forum/member.php?42329-butler-gdansk
Koszt cięcia laserem przewyższył moje oczekiwania, spróbuje jeszcze w paru firmach :)
może cięcie plazmą lub wodą??
trochę martwy ten temat.. myślę że wielu posiadaczy VII 3d mają shorta i jakoś nie chętnie dzielą się pomocą gdzie zakupili produkt... czy ktoś już wcześniej na wzór produkował... np do VIII generacji temat shorta ma ponad 50 stron i jest osoba która produkuje (toczy) i są nawet 4 wersje shorta...
A może napisz do Szymona - butler.gdansk czy dałoby radę zrobić to na CNC.
http://www.civicklub.pl/forum/member.php?42329-butler-gdansk
pisałem do Niego... na razie cisza...
Grzybohun94
18-01-17, 00:50
bo shorty nie były drogie, można było je kupić za ok 100 pln swego czasu, ostatnio się deficyt na rynku zrobił.
ale powiem szczerze, że te ebayowe shorty wcale jakieś *****iste nie są - gwinty się obrabiają i kulka, która powinna dobrze leżeć w środku, się luzuje i w efekcie potrafi przy zmianie biegu po prostu wypaść, wtedy zostajemy albo na luzie albo na biegu na którym jesteśmy i panika... (wiem, przeżyłem) na razie klej do gwintu pomógł, ale jak będzie coś made in poland to super :)
analyzer64
19-01-17, 14:12
Mi na CNC dorabiał pewien pan z innego forum, tutaj wysyłałem:
http://www.niedzwiedz-lock.pl/kontakt/
Ogarnąłem tańszy laser w przyszłym tygodniu będę zamawiał :D
marcin001984
20-01-17, 19:07
Trzymam kciuki za powodzenie tej operacji ☺ Jak zrobią to przetestuj na aucie i zakładaj grupowca, bo pewnie będzie więcej chętnych.
Będę odrazu zamawiał cięcie 30 połówek czyli na 15 shortów. Taniej wychodzi większa ilość :)
Grzybohun94
20-01-17, 20:43
Drogo? Jesli byś chciał to moge Ci pomóc wystawić na ep-klubie. Pisz pw jak cos
Tak jak wcześniej pisałem strzelam na ok 100zł z wysyłką najpewniej. Cena raczej nie powinna się zmienić. Konto na ep-klubie i civicforum mam więc jak już zrobię to też tam wrzucę :P Pisałeś że gwint od sworznia kulistego się wyrabiał w chińczyku więc wymyśliłem że u mnie będzie on zabezpieczony zawleczką. Na pozostałe śrubki dla pewności nałożyłbym odrobinę kleju do gwintów przy montażu :)
oo jak miło usłyszeć dobre informacje!! czekam na szczegóły testów i piszę się pierwszy na zakup;d
jozek_marek
24-01-17, 00:08
AlexVI, jak chcesz to moge uzyczyc Ci swojego short'a, identyk jak w ofercie modified. Wyskoczyl na rzecz BC. Swoja droga czeka na wrzucenie na gielde...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Narazie nie ma takiej potrzeby. Musze dogadać pare rzeczy z laserem jeszcze i będę działał już z produkcją w garażu :P
AlexVI, jak chcesz to moge uzyczyc Ci swojego short'a, identyk jak w ofercie modified. Wyskoczyl na rzecz BC. Swoja droga czeka na wrzucenie na gielde...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Dobrze że jeszcze istnieją osoby chętne do współpracy! dzięki
Jak ktoś jest chętny na shorty to proszę pisać bo zakładam że w połowie przyszłego tygodnia jak nic sie nie opóźni będą gotowe pierwsze sztuki :P Będę wiedział ile zrobić na teraz a ile odłożyć na potem:)
marcin001984
30-01-17, 19:51
Myślałem, że najpierw go przetestujesz a potem oficjalna sprzedaż.
Jak wszystko będzie OK to bym się pisał.
Powinienem zdążyć z testem, jak się wam nie śpieszy to napisze tutaj kiedy zamontowałem i po paru dniach ilość km i wrażenia )
spoko spoko jeśli masz możliwość to przydałyby się jakieś foty montażu lub filmik shorta... wtedy byłby pełen pakiet materiał + instrukcja montażu:):)
Ok wszystko będzie, jutro jadę po odbiór z lasera. Jeden sworzeń mam więc w tym tygodniu będzie przetestowane.
Sprawa z shortem wygląda następująco. Właśnie zakładam pierwszą sztukę do swojego samochodu. Zrobiłem ją bez przywiązywania wagi co do wyglądu więc piękna nie jest. Przez parę najbliższych dni będzie testowany. Miałem robić gwint pod śrubki w shorcie ale chyba będzie otwór na wylot i skręcane na nakrętkach samokontrujących przez co nic się samo nie poluzuje czy odkręci nawet przy słabym dokręceniu.
http://i.imgur.com/rtKRMcV.jpg
http://i.imgur.com/x70LvRX.jpg
edit: Pierwsza przejażdżka wszystko działa :) Dziwne ale fajne uczucie :P Zostali jacyś chętni?
Sprawa z shortem wygląda następująco. Właśnie zakładam pierwszą sztukę do swojego samochodu. Zrobiłem ją bez przywiązywania wagi co do wyglądu więc piękna nie jest. Przez parę najbliższych dni będzie testowany. Miałem robić gwint pod śrubki w shorcie ale chyba będzie otwór na wylot i skręcane na nakrętkach samokontrujących przez co nic się samo nie poluzuje czy odkręci nawet przy słabym dokręceniu.
http://i.imgur.com/rtKRMcV.jpg
http://i.imgur.com/x70LvRX.jpg
edit: Pierwsza przejażdżka wszystko działa :) Dziwne ale fajne uczucie :P Zostali jacyś chętni?
a jak z precyzją wrzutu biegu? nie było coś takiego że nie wbił się i był zgrzyt czy nie wyskoczył? jakie odczucia przy szybkich zmianach dynamicznych? jak się ma z redukowaniem np z 5 na 3? trzeba dużo inf bo dziwne fajne uczucie nic nie mówi. oryginał jest aluminiowy a tu metalowy więc duży plus... dlatego godne uwagi.
To dziwne ale fajne oczucie to poprostu pierwsze odczucie jak wsiadłem. Nie ma żadnych zgrzytów. Biegi wchodzą precyzyjnie i nie czuć już tak luzów. Nagram film przy włączonym silniku i podczas jazdy żeby pokazać wszystko. Chwilowo go ściągnąłem żeby usunąć ostre krawędzie i pomalować ale zdrowie narazie nie pozwola. Więcej testów na dniach. Myślę o tym żeby sworzeń czylu kulke zespawać razem z resztą shorta co wykluczy poluzowania itp dzięki czemu będzie wytrzymalszy. Licze na razie wasze opinie co do wspawania sworznia i skręcania śrubami na amplus lub szesciokat z nakrętkami z nylonem. :)
To dziwne ale fajne oczucie to poprostu pierwsze odczucie jak wsiadłem. Nie ma żadnych zgrzytów. Biegi wchodzą precyzyjnie i nie czuć już tak luzów. Nagram film przy włączonym silniku i podczas jazdy żeby pokazać wszystko. Chwilowo go ściągnąłem żeby usunąć ostre krawędzie i pomalować ale zdrowie narazie nie pozwola. Więcej testów na dniach. Myślę o tym żeby sworzeń czylu kulke zespawać razem z resztą shorta co wykluczy poluzowania itp dzięki czemu będzie wytrzymalszy. Licze na razie wasze opinie co do wspawania sworznia i skręcania śrubami na amplus lub szesciokat z nakrętkami z nylonem. :)
kulka na spaw ma sens a nakrętki to z teflonem wtedy zapobiegają odkręcaniu się nakrętki. poczekam na film itd bo jestem zainteresowany.
Poza tym o nic w środku nie zawadza itp?? a czym planujesz malować? szykuj czerwony ,,szybki" kolor;d;d
marcin001984
07-02-17, 18:59
Jeszcze raz przepraszam za wycofanie się z zakupu mimo, że się wcześniej zdeklarowałem. Po prostu trafił się pochodzący od Chavesa w dobrej cenie.
Spox, chociaż napisz co myślisz o moich pomysłach :P Próbuje dostosować shorty tez pod was nie tylko pod siebie. Moje propozycje to pomysły które sam bym u siebie realizuje więc staram się żeby były dobre :P Co do malowania to raczej będzie to szpraj, nie mam pojęcia ile by kosztował proszek ale nie wiem czy się opłaca skoro nie widać. W domyśle miały być czarne ale jak chcesz to może być i czerwony :D
powiem tak.. jestem pierwszym nabywcą i użytkownikiem shorta z linii produkcyjnej alexVI-a. pełna profeska z detalingiem włącznie;d produkt precyzyjnie wykonany jak i dostarczony. Bardzo krótki skok po zamontowaniu, precyzyjne wbicie biegu. Jedynie trzeba delikatnie plastik podpiłować.. mi nic nie zahaczał ale profilaktycznie to zrobiłem.
Polecam produkt. Metal to metal.