PDA

Zobacz pełną wersję : Civic hatchback 1.4i 75KM 1998r. D14A3 samodiagnostyka



Grigorij92
17-12-16, 16:09
Witam.
Z góry zaznaczam, że jestem tutaj nowy i moje pojęcie o samochodach jest niewielkie, stąd też proszę o wyrozumiałość.
Dwa tygodnie temu przy wieczornym powrocie do domu i parkowaniu zauważyłem skaczące obroty i przygasające w tym samym rytmie światła.
Następnego dnia auto już nie odpaliło. Parę dni wcześniej musiałem zrobić dolewkę paliwa, ponieważ auto nie odpaliło (jeżdżę na gazie). Dokładnie rok temu mając problemy z odpaleniem okazało się że aparat zapłonowy był do wymiany, z tym, że wtedy auto zanim już nie odpaliło to samo zgasło. Szukając przyczyn, a nie mając kompletnie pojęcia o tym co robię, wziąłem aku do ładowania (okazało się że był na granicy wytrzymałości po wielokrotnych próbach odpalenia), wymieniłem świece myśląc że to coś od tego, niestety nie.

Aby uzyskać pewność co do tego co się stało chciałem zrobić samodiagnostykę, bo okazało się że takowa jest możliwa. Przeszukałem internet, google, youtube, to forum, no po prostu wszystko. Zebrałem materiały i poszedłem szukać kostki diagnostycznej, po rozmontowaniu schowka i chyba kilku rzeczy, które mogły zostać na swoim miejscu, znalazłem w końcu opisywaną zieloną obejmę , z dwoma złączami w środku (zajeło mi to ok godziny czasu), wyciągnąłem 2-pinowe, zmostkowałem i... no właśnie... Owszem, wymigało mi błąd, lecz nie na checku, tylko na abs'ie (błąd 61, jednak gdy samochód był jeszcze sprawny to abs działał jak należy).

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi zlokalizować tą nieszczęsną kostkę do diagnostyki? Wiem, że co model, rocznik itp. to inaczej, dlatego może ktoś w identycznym modelu już sobie zadał ten trud znalezienia tego tak skrzętnie ukrytego portu? Wszystkie dane zawarte w nazwie tematu.

Pozdrawiam!

delek
17-12-16, 17:14
Zwierasz właściwą wtyczkę, jest wspólna dla ABS i silnika. Poprostu odłączając akumulator wykasowałeś błędy silnika, dlatego nic się nie wyświetla. ABS ci mruga, bo jego błędów się w ten sposób nie usunie. Nie chce mi się szukać co oznacza 61 ale jeśli ABS działa to przyczyną było najprawdopodobniej za niskie napięcie instalacji.

Grigorij92
17-12-16, 18:02
Da się te błędy w tym wypadku jakoś "przywrócić"? Po ponownej próbie odpalenia chyba znowu powinno coś wyskoczyć prawda?

cichykzn
17-12-16, 20:51
Jak wszystko podłączysz jak było i odpalisz żeby komputer mógł znów wykryć błędy które były to powinny się one pojawić ale to czy błędy "wrócą" tylko po odpaleniu czy będzie się trzeba przejechać to nikt ci nie powie bo to zależy od podzespołu i w jakim zakresie jego pracy komputer ten błąd wykrywa, jeśli możesz go odpalać w miarę normalnie to pojeździć trzeba z dzień czy dwa i powinno wszystko wrócić

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Grigorij92
17-12-16, 21:08
Rozumiem, lecz napisałem wyraźnie, że samochód jest "uziemiony" i nie odpala.