PDA

Zobacz pełną wersję : D16Y2 duże spalanie



adrian11
13-12-16, 22:49
Witam, od jakiegoś czasu mam problem ze spalaniem w swoim jajku (silnik po swapie). Przy normalnej jezdzie spala mi według wyliczeń 12 litrów/100. Wcześniej palił 8-8,5 do 9 w zimie. Jeżdżę głównie po mieście. To co do tej pory zrobiłem:
- wymiana sondy lambda na zamiennik NTK,
- oględziny w poszukiwaniu wycieku paliwa z baku, przewodów, czegokolwiek - brak wycieków,
- sprawdzony luz zaworowy,
- rozrząd na pewno dobrze ustawiony, bo zmieniany był 2 lata temu i od tamtej pory nikt nic nie ruszał,
- sprawdzony zapłon lampą,
- przewody WN zmienione w lecie na nowe, grube 9,3mm,
- wykręciłem świece i jedna miała jakiś różowy nalot wokół tego grotu co daje iskrę, 3 pozostałe szary jasny/białawy nalot, wszystkie świece suche,
- brak błędów w pamięci ECU.

Brakuje mi już pomysłów co to może być. Na wolnych obrotach silnik pracuje równo ale co ciekawe po odpięciu sondy nic się nie dzieje, brak błędu, silnik chodzi równo i brak jakiegokolwiek szarpania.

adrian11
16-12-16, 06:46
Nikt nic nie podpowie ?

Jedras
16-12-16, 07:37
Ja bym sondę podmienił jeszcze raz, no albo wtryski leją ale to byś czuł podczas jazdy

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

posejdon
16-12-16, 16:34
wtryski leją
Co to znaczy i jaka może być tego przyczyna?


ale to byś czuł podczas jazdy
Jak to czuć?

Jedras
16-12-16, 19:31
Auto by było zmulone, śmierdzialo by benzyną.. jaka przyczyna - przyciete wtryski, jakiś paproch itd chociaż są filtry po drodze, ja bym zaczął od podmiany sondy i ewentualnie oddania wtryskow do sprawdzenia

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

adrian11
18-12-16, 10:11
A nie jest tak, że gdyby wtryski/wtrysk przelewaly to świece(a) byłyby mokre i szarpalo by ? U mnie nie ma szarpania żadnego. Zastanawiam się dlaczego jak rozłącza wtyczkę sondy to nie wywala jej błędu.

rooter666
18-12-16, 10:35
A nie jest tak, że gdyby wtryski/wtrysk przelewaly to świece(a) byłyby mokre i szarpalo by ? U mnie nie ma szarpania żadnego. Zastanawiam się dlaczego jak rozłącza wtyczkę sondy to nie wywala jej błędu.

tak odrazu nie wywala błędu ale jak pojeździsz ze 20 km to powinien check eng zapalić sie

adrian11
18-12-16, 17:05
O widzisz, sprawdzę to. Wydawało mi sie, że wystarczy zwiększyć parę razy obroty i złapie błąd.

delek
18-12-16, 17:15
U mnie, co prawda w Y8, odłączenie sondy zapala checka od razu po uruchomieniu silnika, tylko nie pamiętam czy silnik był zimny czy ciepły, bo zdaje się, że na ssaniu ecu w ogóle nie bierze wskazań sondy pod uwagę. Sondę mam z grzałką.

rooter666
18-12-16, 21:02
jak sonda z grzałką to może odrazu złapać błąd, u mnie jest 1-przewodowa dlatego trzeba kilometrów nabić troche