Zobacz pełną wersję : swap d16y8 na B18C4
witam
mam del sola z silnikiem d16y8 i kompem p28, zakupilem B18c4 z wiazkami i kompem P9k ( wersja nie anglik )
pytanie jak to najlepiej polaczyc, jak najlepiej wykorzystac te wiazki zapewne polecicie zrobic to na przerobionym pod B18 p28 ?? da rade zrobic szybka wrzute na p9k ??
chodzi mi o to zeby ktos doradzil czy cos trzeba robic z wiazka kabinowa?? jak przerobic silnikowa ??
Mam ECU + przejściówkę jak coś :)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
najszybciej wrzucisz na wiązce d16y8 i przejściówką obd2-obd1 do kompa, dołożyć trzeba kabel od iab plus jakieś może drobne zmiany w instalacji.
Mam ECU + przejściówkę jak coś
pogratulować umiejętności czytania ze zrozumieniem ;)
wgranie fabrycznej mapy b18 do p28 wyjdzie taniej jak przejściówka pod p9k, a jak już musisz mieć koniecznie iab to można go odpalać z p28, jak nie musisz go mieć to zmień kolektor
wlasnie tez nie wiedzialem do konca o co chodzi z tym ECU :)
raczej zrobie wszystko na p28 z wgrana obsluga IAB, tyle ze czytalem gdzies ze byly p28 na obd1 i obd2, a na 2 nic sie nie zrobi podobno, takze nie wiem czy nie czeka mnie zakup innego p28
musze posprawdzac co tam rzeczywiscie posiadam
jak bylo d16z6 byl na obd1 jak d16y8 96 rok wzwyz bedzie p28 na obd2 zajrzec na plyte kompa i bedzie wiadomo co jest grane albo miejsce jest na eprom albo lipka
Nie bylo czasu popatrzyc ale zapewne będzie lipka d16y8 rocznik 1997
takze p28 mam na obd2 :/ kontaktowalem sie z pewna firma z ketrzyna zajmujaca sie strojeniem, wgrywaniem map itp. maja p28 na sprzedaz z mapami, na olx gosc o nicku kalixxx ma ktos jakies info opinie o nich ?? moze jest na forum??
takze p28 mam na obd2 :/ kontaktowalem sie z pewna firma z ketrzyna zajmujaca sie strojeniem, wgrywaniem map itp. maja p28 na sprzedaz z mapami, na olx gosc o nicku kalixxx ma ktos jakies info opinie o nich ?? moze jest na forum??
Ja mam następujące doświadczenie z mapami na wysyłkę , przyjechał klient z taką mapką do silnika d16Yx. Mówi , civic słabo odpala, generalnie coś lipnie działa na wolnych itd , itp. Pytam się czy coś miał robione , on na to że ECU ale mapa super hiper do tego silnika , klient mów iż wszystko tam ok. No ok , jak super hiper to sprawdzamy wszystko inne , wiązka , czujniki ... , wszystko ok. Ostatnia rzecz jaka została - ECU , no ale super hiper . Nic , sprawdzimy , szerokopasmówka i do dzieła. Pojawiły się figle. ECU na stół , chip wyjęty , prosta sprawa , zwykłe crome , mapa od P28 . Pełne pro , to 1.6 i to 1.6 , oby dwa na sohc vtec , będzie pan zadowolony. Tylko z tego co pamiętam w jednym wałek przesunięty o kilka stopni , drobna różnica. Mapa poprawiona i civic śmiga. Morał, klient kupił program full tune pod silnik za kilka stówek , zapłacił za diagnostyke( było tam klika roboczogodzin) i na końcu zapłacił jeszcze za strojenie. Będzie Pan zadowolony.
Tyle ze ja potrzebuje seryjna mape B18C4 zeby odpalic silnik i ewentualnie podjechac na strojenie. Istnieje wogole taka mozliwosc wgrania seryjnej mapy z B18C4 na P28 czy kazda jest robiona od podstaw ??
spokojnie da się takie coś ogarnąć, mi takie mapy na dojazd ogarniał chłopak z forum, ma nick chyba piątek86 czy coś takiego i jest z sosnowca
jak nie znajdziesz to pisz bo chyba kumpel ma do niego numer tel i się ogarnie temat
Nie ma seryjnych map, wszystko to twórczość tuningowa
każdy komp jaki podepniesz pozwoli odpalić auto , użytkownika kalix omijaj ostre wałki robi
tez mam solke z97 miała d16y8 teraz ma b18c4
spokojnie da się takie coś ogarnąć, mi takie mapy na dojazd ogarniał chłopak z forum, ma nick chyba piątek86 czy coś takiego i jest z sosnowca
jak nie znajdziesz to pisz bo chyba kumpel ma do niego numer tel i się ogarnie temat
spoko dzieki jakbym mial problem z mapa bede pisal
tez mam solke z97 miała d16y8 teraz ma b18c4
jak rozwiazales przerobke wiazki silnikowej przerabiales wiazke z b18 czy z d16 ?? co i jak trzeba przerobic?? rozumiem ze wiazka kabinowa zostaje z d16 ??