Zobacz pełną wersję : Demontaż tylnego zderzaka UFO
Pytanie mam do Was demontował ktoś zderzak tylny cały w swoim UFO nie chce nic połamać, ani też uszkodzić przy zdjęciu dlatego pytanie mam do Was jak to uczynić bez żadnych problemów. U Trafo patrzyłem ale nie ma do tego żadnych wskazówek.
Zdejmujesz listwy nadkoli ( kilka spinek oraz wkręty na dole po obu stronach), potem pod zderzakiem jest kilka spinek do wyjęcia. Następnie odkręcasz kierunkowskazy, pod nimi są wkręty mocujące zderzak do ślizgów, oraz zatrzep zderzaka na ślizgach i to tyle, ściągasz ze ślizgów i sam spada na ziemie. nie wiem czy masz czujniki, jak tak to pewno jakaś kostka do wypięcia będzie.
Zdejmujesz listwy nadkoli ( kilka spinek oraz wkręty na dole po obu stronach), potem pod zderzakiem jest kilka spinek do wyjęcia. Następnie odkręcasz kierunkowskazy, pod nimi są wkręty mocujące zderzak do ślizgów, oraz zatrzep zderzaka na ślizgach i to tyle, ściągasz ze ślizgów i sam spada na ziemie. nie wiem czy masz czujniki, jak tak to pewno jakaś kostka do wypięcia będzie.
trzeba uwazac przy zdejmowaniu listew nadkoli bo latwo polamac ich zaczepy. najlepiej zrobic to w cieplym pomieszczeniu to jest mniejsza szansa ze zaczep peknie. ogolnie robota na 20-30 minut max, nie ma wielkiej filozofii.
A ja niezmiennie polecam serwisówkę, gdzie wszystko masz opisane z rysunkami, lokalizacją spinek, wkętów i innych przeszkadzajek ;)