Zobacz pełną wersję : Błąd 14 ???
maniak2007
03-09-08, 19:02
Witam
Dziś sobie normalnie, spokojnie jechałem i nagle coś zaczęło sie dziać z obrotami na biegu jałowym, mianowicie spadły na 0 .zrobiłem samodiagnostyke i wyskoczył błąd 14 ( Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód), powie mi ktos gdzie znajduje sie ten zawór???Silniczek krokowy wyczyściłem ale to nic nie dało.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś odpowiedzi.
To właśnie jest krokowy. Może przeczyszczenie przepustnicy pomoże, sprawdź czy wtyczki są dobrze wpięte.
maniak2007
04-09-08, 14:38
Znalazłem przyczyne,Silniczek krokowy padł ale dlaczego????To mnie właśnie dziwi;/
Nie wiem czy dobrze odczytałem błędy ale wyświetliło się tak jeden długi błysk od razu po włożeniu zworki, dłuższa pauza, jeden długi błysk i cztery szybkie. Moim zdaniem jest to błąd 14 i 10, ale nie jestem pewien bo na początku wydawało mi się że to 24, ale takiego nie ma w spisie więc myślę że dobrze teraz odczytałem. Silniczek krokowy wyczyściłem wczoraj bo wcześniej był wcale nie podłączony i dodatkowo zaślepiony uszczelką z puszki od piwa. Ktoś mi może napisać które kostki są za to odpowiedzialne i co tu posprawdzać żeby grało?
Po włożeniu zworki powinna zapalić się większość kontrolek (w tym check) i dopiero po zgaśnięciu pokazuje błędy. Jeśli masz błąd 14 to będzie pokazywał w kółko: długi, 4 krótkie, przerwa, długi, 4 krótkie, przerwa i tak dalej, a jeśli 14 i 10, to długi, przerwa, długi, 4 krótkie, przerwa, długi, przerwa, długi, 4 krótkie, przerwa i tak dalej. Błąd 14 masz wyjaśniony wyżej, a 10 to czujnik temperatury powietrza w dolocie.