PDA

Zobacz pełną wersję : Krzywo stoi.... auto nie... ;-)

delSol
03-09-08, 14:52
YO!

Mam taka sprawę (a w zasadzie znajomy ma).

Ostatnio zauważył ze jego auto lewym tyłem stoi troche niżej niz ma to mijsce z drugiej strony.
Auto bylo obnizone (Sprezyny Weitec + amory KONI zółte). Pierwszy strzał padł na sprężyne (że może wadliwa, i to przez nią) wiec z powrotem załozony został seryjny zestaw na tył ale.... samochód jak stał ciut nizej (ok 1cm róznicy) z jednej strony tak dalej stoi.

Był na przeglądzie całego zawieszenia - wszystko jest ok. Wymieniony został jeden wahacz
I teraz nasuwa sie pytanie - czy ktoś z Was orientuje się co poza sprężyną moze wpływać na wysokośc stania ;-)

Dodam tylko ze auto jest absolutnie bezwypadkowe i krzywości budy można wykluczyć.

Pozdrawiam i czekam na spiskowe teorie.

pawel87
03-09-08, 17:20
Z tego co sobie przypominam juz kiedys takie pytanie bylo, i wiele osob pisalo ze im tez jedna strona stoi nizej. Moja Hania tez z lewej strony siedzi nizej, zarowno na seryjnym jak i na sportowym zawiasie, takze chyba nie ma czym zbytnio sie przejmowac, bo one po prostu chyba tak maja.

delSol
03-09-08, 18:20
Ale w tym konkretnym przypadku nizej stoi tylko jedno kolo ;)

areckifx
03-09-08, 19:01
Tak żeby nie zakładać nowego tematu, ja mam podobną sytuacje, tylko że w moim przypadku autko stoi równo. Wadą jest to, że lewy tył ma mniejszą szczelinę między kołem a błotnikiem o jakiś 1 centymetr od prawego tyłu. Po bliższym przyjrzeniu się lewe tylne koło stoi pod innym kątem niż prawe. Czytałem o czymś takim jak mimośród którym reguluje sie kąt nachylenia koła. Pytanie brzmi, czy moja hania ( 5 gen. sedan) posiada taki mimośród i czy na zbieżności mi takie coś wyregulują ??

Pati
04-09-08, 09:04
niektore są odgięte w lewo, niektóre sa odgięte w prawo. zależy w ktorej nogawce nosisz.
jeśli stoi bardzo krzywo to moze wybierz się do lekarza?
:D

areckifx
04-09-08, 12:10
niektore są odgięte w lewo, niektóre sa odgięte w prawo. zależy w ktorej nogawce nosisz.
jeśli stoi bardzo krzywo to może wybierz się do lekarza?
:D

A nie używane zanikają, tak jak to prawdopodobnie miało miejsce w Twoim przypadku, zresztą razem z szarymi komórkami :):).
Mała sugestia:
Jeżeli nie wnosisz nic do tematu, to sie powstrzymaj przed takimi tekstami.

Pati
04-09-08, 13:03
lol

delSol
04-09-08, 15:06
I widzisz jak Ci sie Starowiczu dostało :D

Pati
04-09-08, 15:26
no widze
cale szczescie ze chlopak nie ma uprawnien moderatora (bi chyba trzeba miec wiecej niz 10 postow ;) ) bo normalnie by mnie zbanowal :D

czlowiek chce troche humoru i rozluznienia wniesc, to sie czepiają :D

stopex
05-09-08, 21:02
Witam!!!
Ja również mam taki problem jak moi poprzednicy, że po wymianie felg stalowych (175/70 R13) na alusy (195/50 R15) moj civic (sedan) siedzi tylnym lewym kołem. Myślałem ze to wina sprężyn ale po kupnie i montażu nowych problem nie zniknął. Wystarczy że autem będą jechac 4 osoby a na zakrętach i dziurach opony trą o nadkola. Dlatego mam pytanie czy dałoby rade zmienic szerokośc opony na inną aby opona "schowała" się do środka?? Jak tak to jaki rozmiar opony musiałbym kupic.
Pozdro

neo6969
06-09-08, 15:03
dużo osób pisało że lewy przód jest niżej...ten typ tak ma (niestety)

areckifx
06-09-08, 23:51
Witam!!!
Ja również mam taki problem jak moi poprzednicy, że po wymianie felg stalowych (17570 R13) na alusy (195/50 R15) moj civic (sedan) siedzi tylnym lewym kołem. Myślałem ze to wina sprężyn ale po kupnie i montażu nowych problem nie zniknął. Wystarczy że autem będą jechac 4 osoby a na zakrętach i dziurach opony trą o nadkola. Dlatego mam pytanie czy dałoby rade zmienic szerokośc opony na inną aby opona "schowała" się do środka?? Jak tak to jaki rozmiar opony musiałbym kupic.
Pozdro

Hmm...
Standard to 185/60/14, ale jeżeli chcesz zostać przy 15-stkach, to jedyny rozmiar nie oszukujący na prędkości to ten co masz.

Osobiście mam ten sam rozmiar i u mnie nic nie trze. Sprawdź wzrokowo, czy nie różni się kąt nachylenia tylnich kół, tak jak ma to miejsce u mnie.

dużo osób pisało że lewy przód jest niżej...ten typ tak ma (niestety)

Tutaj mowa o lewym, ale tyle ;)

Johny88
14-09-08, 15:33
ta sama bajka mam z tylu zwieche waitec -30 nie pamietam na jakich amorkach i lewy tyl siadl ladnie a prawy tyl az sie podniosl roznica jest obzydliwie wielka tez myslalem ze amorek czy cos to sprobowalem obciazyc prawy tyl zeby siadl zaladowalem czym sie dalo bagaznik z prawej strony siadlo fajnie rozladowalem to siedzialo dzien wystarczy ze po zakretah troche pocisnalem i wszystko wrocilo amorki mam w bardzo dobrym stanie tlumia tak jak trzeba

SkąpyPan
21-09-08, 22:04
podpinam się do tematu bo mam podobnie. mam civica V gen. i mam założone sprężyny power tech o obniżeniu 40mm. laćki 195\50 r 15 i z tego co widze obojetnie na jakim gruńcie postawię hanke lewy przód siedzi odrobinkę niżej niż prawy ale wystarczy w aucie zasiąda dwie osoby na przodzie to różnica zanika. najprawdopodobniej civici mają taki urok. pozdro