PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z IACV po przejściu z OBD2B na OBD1



LongeR
03-12-16, 18:17
Witam jak w temacie problem z zaworem IACV,po przejściu na OBD1(P06)obroty rzędu 2tys,falują,zniwelowałem zaślepką ale ciężko odpala na zimnym,prosze o konkret.odp

Ralfi
03-12-16, 20:43
Za duzo powoetrza. Jaki masz iacv teraz i co zaslepiles? Czy masz fitv?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

kazik2_h9w3
03-12-16, 20:57
Sprawdz czy nie łapie lewego powietrza przez uszczelki lub jakis wężyk

Jawoks
03-12-16, 21:45
Krokowca musisz mieć od obd1. Przepustnica musi mieć fitv, aby było ssanie. W obd2b ssanie opierdziela krokowy.

LongeR
04-12-16, 08:46
Lewego nie ma sprawdzałem kilkakrotnie,iacv mam obd2(czy musi być obd1?czy sa miedzy nimi różnice?)brak FITV.Zaślepiony był iacv jednak zrezygnowałem bo ciężko odpalała ale po nagrzaniu chodziła ładnie,jednak brak ssania i musiałem regulować gazem co mi nie odpowiada :(

Czyli przepustnica najlepiej OBD1 z FITV?

kazik2_h9w3
04-12-16, 09:24
Jak chcesz miec "ssanie" na obd1 to musi byc fitv

Ralfi
04-12-16, 10:25
No przede wszystkim to potrzebujesz ssacego z krokowcem obd1 na 2przewody. Ten 3przewodowy z zielona wtyczka nie bedze Ci dzialal pod kompem obd 1

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

LongeR
04-12-16, 13:14
Oki dzieki za pomoc :) jak założę fitv to dam znć czy jest lepiej

wiesko1261
04-12-16, 15:14
Oki dzieki za pomoc :) jak założę fitv to dam znć czy jest lepiej

dziwne :) bo u mnie na obu silnikach -tylko na krokowym obd1, niema problemów zimą , nawet z temperaturami -30
czy falowaniem
nawet krokowy i przepustnica ,niema podpiętego układu chłodzenia (nie podpięte wężyki )

wkręć śrubkę na próbę , obrotów jałowych
nie wiem , ja na próbę kiedyś zaślepiłem w ogóle krokowy (buggy d14T ) i miał bardzo stabilne obroty na jałowym , ale czasami potrafił zgasnąć :) losowo , i nie sprawdzałem na zimnym , po nocy

LongeR
04-12-16, 17:49
dziwne :) bo u mnie na obu silnikach -tylko na krokowym obd1, niema problemów zimą , nawet z temperaturami -30
czy falowaniem
nawet krokowy i przepustnica ,niema podpiętego układu chłodzenia (nie podpięte wężyki )

wkręć śrubkę na próbę , obrotów jałowych
nie wiem , ja na próbę kiedyś zaślepiłem w ogóle krokowy (buggy d14T ) i miał bardzo stabilne obroty na jałowym , ale czasami potrafił zgasnąć :) losowo , i nie sprawdzałem na zimnym , po nocy

srubka wkrecona na maxa,był zaślepiony wszystko było stabilne ale po nocy nie palił trzeba było go wspomagac otwieraniem przepustnicy a to mi się nie podoba

wiesko1261
05-12-16, 06:36
masz gdzieś lewe powietrze , przepustnica ,kolektor ,podciśnienia , zaślepki
podmień przepustnicę , może ma zbyt duży luz-przepustowość , zle ustawiony cz. poł. przepustnicy ?
zmieniałeś kol. ssący ? może nieszczelna uszczelka pod ssącym ?

wywal tem krokowy OBD2 i włóż na kol. ssący z OBD1 , być może on winny i puszcza zbyt wiele powietrza :p

u siebie jak zakręcę, na maxa ,nie da rady sam pracować na jałowym
a na jałowych ,tak bardzo głośno słychać jak ssie poetrze

LongeR
05-12-16, 20:11
masz gdzieś lewe powietrze , przepustnica ,kolektor ,podciśnienia , zaślepki
podmień przepustnicę , może ma zbyt duży luz-przepustowość , zle ustawiony cz. poł. przepustnicy ?
zmieniałeś kol. ssący ? może nieszczelna uszczelka pod ssącym ?

wywal tem krokowy OBD2 i włóż na kol. ssący z OBD1 , być może on winny i puszcza zbyt wiele powietrza :p

u siebie jak zakręcę, na maxa ,nie da rady sam pracować na jałowym
a na jałowych ,tak bardzo głośno słychać jak ssie poetrze

Zrobie jak radzisz,przepustnica OBD1 z FITV w drodze :)

LongeR
11-12-16, 14:39
Przepustnica OBD1 zapięta,jest ok,trzeba zostawić podłączonego iacv(gdzieś go ukryć)by nie wywalało błędu